Nou scandal în BOR. ÎPS Teofan, către ÎPS Teodosie: Treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații

Nou scandal în BOR. ÎPS Teofan, către ÎPS Teodosie: Treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații
📅 2024-07-27

Între timp, mocnește un nou scandal, de data aceasta între mitropolitul Moldovei Teofan și Arhiepiscopul Tomisului Teodosie. Teofan i-a transmis lui Teodosie că „treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații, slogane sau pancarte”. De cealaltă parte, arhiepiscopul de la malul mării a transmis că rămâne în deplină ascultare faţă de Patriarhul Daniel și de Sfântul Sinod.

Întrebat despre încercarea arhiepiscopului Teodosie de înființa o mitropolie la Constanța, mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a fost ferm: nu este necesară reînființarea vechilor structuri bisericești. Și arată, spre exemplu, alte cazuri în care mitropolii care au funcționat cândva în țară au acum altă subordonare.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Cred că nu este nici folositor, nici necesar ca vechile structuri bisericești să fie neapărat reînființate. De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcționează cu sediu la Iași, Mitropolia noului Severin este astăzi Mitropolia Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Argeș este Mitropolia Munteniei. Cred că preoții și credincioșii constănțeni sunt mulțumiți că au o arhiepiscopie la Constanța și fac parte din Mitropolia Munteniei și Dobrogei."

Teodosie și-a manifestat de multe ori dorința de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie. Prima încercare a fost in 2003, a urmat cea de a doua în 2021 când patriarhul daniel l-a criticat aspru pe teodosie și i-a respins solicitarea.

Acum, la sinodul din 29 februarie mai marii bisericii vor judeca cea de a treia solicitare. În sprijinul Arhiepiscopului Teodosie au sărit mai mulți enoriași care au vrut să organizeze un miting de susținere. Și acesta a fost criticat de Biserica Ortodoxă Română care a precizat printr-un comunicat că „treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații, slogane sau pancarte".

Despre sinodul de la sfârșitul acestei luni, Arhiepsicopul Teodosie a declarat: „Nu am dezlegare să vorbesc acum.”

Reporter: Cum nu aveți dezlegare? De la cine?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Acum eu mă abțin, nu am ce să vorbesc, numai despre biserică și slujbe, atât.”

Reporter: Dvs veți mai face demersuri în acest sens?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Demersurile sunt făcute. Toate se vor lămuri, dar nu așa fulger.”

Unii enoriași consideră că toată această luptă dintre ierarhi se dă pentru putere,

Enoriaș: „Cred că pentru funcții mai degrabă, pentru funcții.”

Reporter: Îl apreciați pe Înaltul?

Enoriaș: „Într-o mică măsură da, nu în totalitate, cu declarațiile lui pe care le face câteodată, astea nu sunt de acord.”

Enoriaș: „Eu îl respect foarte mult, în primul rând ca părinte, ca preot, am o părere foarte bună, ca om ce să zic, îl cunosc mai puțin.”

Arhiepiscopia tomisului a mai fost mitropolie în secolul 5. Reactivarea ar însemna că mitropolia Tomisului ar deveni cea mai veche din tara, iar conform cutumelor bisericești, ar da și viitorul patriarh al Bisericii ortodoxe.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Incendiu major în California. Peste 4.000 de persoane au fost evacuate. „A fost înfricoșător”

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate în California în faţa unui megaincendiu violent care a continuat să crească periculos vineri, în ciuda intervenţiei a 1.600 de pompieri, şi provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor, relatează AFP.  

Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit

Un cutremur de magnitudine slabă a avut loc, vineri, la ora 20:18, ora locală a României.  

Nemulțumiri la Jocurile Olimpice de la Paris. Decizia luată de șase sportivi din Coreea de Sud

Şase înotători sud-coreeni care concurează la Jocurile Olimpice de la Paris au părăsit satul olimpic şi s-au mutat într-un hotel din apropierea arenei de înot pentru a evita naveta lungă în autobuze în care este foarte cald.

Interdicție prelungită pentru televiziunea Al-Jazeera. Un tribunal israelian a decis

Televiziunea Al-Jazeera are interdicție în continuare de a emite de pe teritoriul Israelului, la fel ca și jurnaliștii acesteia. Un tribunal israelian a extins vineri cu 45 de zile ordinul de închidere temporară a canalului de televiziune.

Asalt mecanizat rusesc, respins spectaculos de trupele Kievului. Cu ce fel de vehicule au atacat în zori

Forțele ucrainene au respins în regiunea Donețk un asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion, după ce trupele Moscovei au avansat până la periferia de sud-est a orașului Donețk.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..