Nou scandal în BOR. ÎPS Teofan, către ÎPS Teodosie: Treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații

Nou scandal în BOR. ÎPS Teofan, către ÎPS Teodosie: Treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații
📅 2024-03-02

Între timp, mocnește un nou scandal, de data aceasta între mitropolitul Moldovei Teofan și Arhiepiscopul Tomisului Teodosie. Teofan i-a transmis lui Teodosie că „treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații, slogane sau pancarte”. De cealaltă parte, arhiepiscopul de la malul mării a transmis că rămâne în deplină ascultare faţă de Patriarhul Daniel și de Sfântul Sinod.

Întrebat despre încercarea arhiepiscopului Teodosie de înființa o mitropolie la Constanța, mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a fost ferm: nu este necesară reînființarea vechilor structuri bisericești. Și arată, spre exemplu, alte cazuri în care mitropolii care au funcționat cândva în țară au acum altă subordonare.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Cred că nu este nici folositor, nici necesar ca vechile structuri bisericești să fie neapărat reînființate. De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcționează cu sediu la Iași, Mitropolia noului Severin este astăzi Mitropolia Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Argeș este Mitropolia Munteniei. Cred că preoții și credincioșii constănțeni sunt mulțumiți că au o arhiepiscopie la Constanța și fac parte din Mitropolia Munteniei și Dobrogei."

Teodosie și-a manifestat de multe ori dorința de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie. Prima încercare a fost in 2003, a urmat cea de a doua în 2021 când patriarhul daniel l-a criticat aspru pe teodosie și i-a respins solicitarea.

Acum, la sinodul din 29 februarie mai marii bisericii vor judeca cea de a treia solicitare. În sprijinul Arhiepiscopului Teodosie au sărit mai mulți enoriași care au vrut să organizeze un miting de susținere. Și acesta a fost criticat de Biserica Ortodoxă Română care a precizat printr-un comunicat că „treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă prin manifestații, slogane sau pancarte".

Despre sinodul de la sfârșitul acestei luni, Arhiepsicopul Teodosie a declarat: „Nu am dezlegare să vorbesc acum.”

Reporter: Cum nu aveți dezlegare? De la cine?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Acum eu mă abțin, nu am ce să vorbesc, numai despre biserică și slujbe, atât.”

Reporter: Dvs veți mai face demersuri în acest sens?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Demersurile sunt făcute. Toate se vor lămuri, dar nu așa fulger.”

Unii enoriași consideră că toată această luptă dintre ierarhi se dă pentru putere,

Enoriaș: „Cred că pentru funcții mai degrabă, pentru funcții.”

Reporter: Îl apreciați pe Înaltul?

Enoriaș: „Într-o mică măsură da, nu în totalitate, cu declarațiile lui pe care le face câteodată, astea nu sunt de acord.”

Enoriaș: „Eu îl respect foarte mult, în primul rând ca părinte, ca preot, am o părere foarte bună, ca om ce să zic, îl cunosc mai puțin.”

Arhiepiscopia tomisului a mai fost mitropolie în secolul 5. Reactivarea ar însemna că mitropolia Tomisului ar deveni cea mai veche din tara, iar conform cutumelor bisericești, ar da și viitorul patriarh al Bisericii ortodoxe.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Incident grav în orașul lui Putin. Sute de locuitori din St. Petersburg au fost evacuați: ”Am auzit o fluierătură” VIDEO

Două clădiri au fost avariate şi locatarii evacuaţi sâmbătă dimineaţă la Sankt Petersburg în Rusia după ce mai mulţi locuitori au anunţat o explozie puternică ce a distrus ferestrele, informează Reuters.  

Tânărul din Pitești care a agresat sexual o fată și a împins-o din autobuz a fost reținut de polițiști

Poliţiştii din Piteşti au reţinut, sâmbătă, un tânăr care a agresat sexual o fată şi apoi a împins-o din autobuz.

Fiica lui Navalnîi își ia rămas bun de la tatăl său într-un mesaj emoționant: Ai fost și vei rămâne mereu eroul meu

Daria Navalnaia, fiica regretatului opozant al lui Putin Alexei Navalnîi, a postat vineri pe Instagram un mesaj în care își ia rămas bun și onorează amintirea tatălui său.  

VIDEO „Fântâna de sănătate”: Alimentele minune care nu-s așa de minunate în slăbit

Atunci când vrei să slăbești, te apuci și citești destul de mult despre mâncare. O să observi că se scrie mult cam despre aceleași alimente. Unele însă, deși sunt sănătoase, conțin multe calorii.  

Zelenski face presiuni asupra aliaţilor occidentali să-i furnizeze sisteme de apărare aeriană

Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă un apel adresat aliaţilor săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după atacurile ruseşti care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..