Noi reguli pentru platformele de rezervări turistice. Ce se întâmplă dacă proprietarii nu declară locuința

Noi reguli pentru platformele de rezervări turistice. Ce se întâmplă dacă proprietarii nu declară locuința
📅 2024-04-12

Pe baza informațiilor, administrația locală ar urma să ia diverse măsuri, cum ar fi să îmbunătățească unele servicii, precum transportul public, sau din contră, ar putea limita numărul vizitatorilor, dacă se dovedește că afectează negativ comunitatea locală.

Văzută inițial ca o metodă de a câștiga ocazional un ban în plus, închirierea locuințelor pe termen scurt a devenit o adevărată industrie. În orașele turistice, mai toate apartamentele din centru sunt oferite turiștilor. Pe unii localnici zarva îi deranjează.

Localnică: „Ei, dacă plătesc, face ce vrea noaptea! Până pe la 12-01 e gălăgie”.

Oficial, în toată țara sunt 2.005 de proprietăți care se închiriază în regim hotelier. Dar, la o simplă căutare pe o platformă de rezervări, vedem că în Brașov sunt listate peste o mie de unități. În Mamaia, alte o mie. Iar în Centrul Vechi din București încă o mie.

Pentru a măsura amploarea fenomenului, Parlamentul European a hotărât că proprietarii trebuie să declare locuința sau camera pe care au de gând să o închirieze turiștilor. Abia după ce unitățile vor fi înregistrate la autorități pot apărea pe platformele de rezervări. Iar acolo, proprietarii trebuie să ofere date precise despre imobilul cu pricina.

Autoritățile pot suspenda numărul de înregistrare în cazul în care constată că informațiile sau documentele pe care gazda le-a furnizat nu sunt conforme cu realitatea. Înainte, însă, gazda va avea la dispoziție o perioadă rezonabilă de timp, pentru a remedia neregulile. Dacă nu o face, numărul de înregistrare este anulat, iar platformele de rezervări nu vor mai lista proprietatea respectivă.

Măsura nu are legătură cu autoritățile fiscale, unde cei care oferă astfel de servicii sunt obligați să își declare veniturile.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Platformele online vor trebui să raporteze anumite date către autoritățile locale. Vor avea obligația de a verifica în ce condiții se desfășoară serviciile de închiriere. Au obligații foarte precise pe protecția consumatorului”.

Deocamdată nu se știe care este autoritatea la care vor trebui înregistrate locuințele scoase la închiriat pe site-urile de rezervări turistice. Toate statele Uniunii Europene au la dispoziție doi ani să adopte regulile. Acestea au apărut după ce Comisia Europeană a constatat că, într-un singur an, doar prin 4 platforme online au fost rezervate o jumătate de miliard de nopți de cazare. La noi, în unele orașe, acest fenomen a dus la o explozie a chiriilor pentru locuințele centrale, spun consultanții imobiliari.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Oficial american: China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică”

China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Biden se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul „în curând”: „Vom ajuta Israelul să se apere şi Iranul va eşua”

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, că se aşteaptă ca Iranul treacă "în curând" la acţiune şi a lansat un apel Teheranului să nu atace, scrie AFP.

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..