„Pregătiţi topoarele, pregătiţi şi furcile”, a spus pe scenă unul dintre urători, exprimându-şi susţinerea faţă de Călin Georgescu şi spunând că „Suntem nevoiţi să facem revoluţie!”. Bărbatul a continuat prin a-l lăuda pe Vladimir Putin. În cele din urmă, spectacolul a fost întrerupt de organizatori, spre nemulţumirea celui care a transformat momentul artistic în unul de instigare.
„Veniţi, fraţilor, acasă că avem o ţară frumoasă şi pregătiţi topoarele, pregătiţi şi furcile. Suntem nevoiţi să facem revoluţie! Constituţia a fost încălcată de un domn cu costum şi cu cravată ce a jurat credinţă până la moarte. Că turul doi l-a anulat. De Călin Georgescu s-a speriat. S-a speriat atât de tare că au furat multe milioane. Şi caută şi ei o portiţă de scăpare să nu ajungă soarta şui Ceauşescu, frăţioare”, a spus, în cadrul momentului artistic pe care trebuia să îL susţină, unul dintre urătorii din grupul „Urşii de la Rotunda”.
Bărbatul a continuat prin a-l elogia pe Vladimir Putin şi prin a face trimiteri la Klaus Iohannis şi la Diana Şoşoacă: „V-aş mai spune de război, dar mi-e că bag frica-n voi/ Domnul Putin ne iubeşte, el pe Ucraina o loveşte/ Cu bombe şi cu trancane, ca să nu-i sperie de foame/ Dar Zelenski, fiind bandit, în România o venit, cu Iohannis o vorbit/ Şi a pus ţara la cale cu tancuri americane şi drone de apărare/Şi au pretenţii, frăţioare, să mergem noi la înaintare/Cu diaspora-mpreună să fim o forţă nebună/ Că Iohannis, fiind nemţoi, s-a cam săturat de noi şi ne bagă în război/Dar cum noi nu ştim nimic, că Şoşoacă a vorbit/ Aşteptăm, măi frăţioare, de Paşti o minune mare, să nu vină încorporare”.
Reprezentaţia a fost întreruptă de unul dintre organizatori: „Mulţumim Urşilor de la Rotunda pentru frumoasele momente prezentate sucevenilor în această seară şi vă aşteptăm şi la anul să veniţi la noi să ne păşiţi pragul cu aceleaşi bucurii”.
„Ne-a închis microfonul, ce să mai ur, nu mai avem ce ura! Băă, lasă-mă să ur, că am stat de amiază aici! Gălăgie, faceţi gălăgie!”, a mai spus liderul formaţiei.
Ulterior, cel care a făcut urăturile, s-a arătat nemulţumit, susţinând că a fost cenzurat după ce a aşteptat mai multe ore, pentru a nu fi lăsat să îşi ducă numărul până la capăt.
„A venit domnul Călin Brătianu (organizatorul – n.r.) şi m-a ciupit de picior să nu mai ur. Cum există aşa ceva? De ce se zice urătura adică tradiţiile astea sunt din moşi strămoşi: noi ţăranii ăştia de la ţară nu putem să ne exprimăm altfel, că nu avem putere, nu suntem vedete sau cunoscuţi! Prin tradiţiile astea, noi compunem urături prin care ne mai spunem şi noi oful”, a spus bărbatul, declarându-se „foarte nervos”.
El spune că face „chestia asta din pasiune” şi că a încercat „să o scurteze, să facă să fie bine”.
„Ce s-a întâmplat pe scenă a fost un manifest politic. E clar că în momentul în care oamenii au început să pronunţe că îl iubesc pe Putin e regretabil. Într-un fel au dreptate că i-au tăiat microfonul că nu ştim unde duc astfel de lucruri. Ei au fost plătiţi, au fost contractaţi să vină acolo, sa creeze un moment frumos de urături si ne-am trezit cu astfel de mesaje” a declarat Gheorghe Şoldan, preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Fiecare trupă care a venit la festival a primit din bugetul public aproximativ 1.000 de lei.