Este vorba despre o finanțare cu 37 de milioane de euro din fonduri UE.
Potrivit unui comunicat al Parchetului European, perchezițiile au loc în București, județul Cluj, județul Sălaj și județul Timișoara, la domiciliile și sediile firmelor anchetate, inclusiv la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA (CNAIR), responsabilă cu administrarea rețelei de autostrăzi, drumuri expres și drumuri de interes național din România.
În cauză este un proiect de proiectare și execuție a unui drum de centură în Zalău, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Coeziune, în valoare de 37 de milioane de euro. Beneficiarul fondurilor este CNAIR.
Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit sucursalei din România a unei societăți chineze, care a angajat mai mulți subcontractanți.
”Există suspiciuni că subcontractanții au conlucrat cu antreprenorul pentru a prezenta documente false care să ateste că lucrările au fost finalizate cu succes. Conform anchetei, lucrările nu au respectat cerințele de calitate. De asemenea, există suspiciuni că reprezentanții beneficiarului (CNAIR) nu au efectuat controale adecvate.” - precizează procurorii europeni, conduși de Laura Codruța Kovesi.
Investigația și perchezițiile au beneficiat de sprijinul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în România - Biroul Teritorial Cluj-Napoca, al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DGA) și al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO).
Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate și prejudiciul financiar global cauzat bugetului UE.
Toate persoanele implicate sunt considerate nevinovate până la dovedirea vinovăției de către instanțele de judecată competente din România.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.