De calitatea somnului, depind hormonul de creștere, dar și hormonul cortizol ori hormonii foamei. Calitatea somnului poate fi monitorizată obiectiv.
Andreea Groza: Ce hormoni secretăm în somn?
Dr. Bogdan Pascu: Cei mai mulți hormoni sunt secretați în somn. Este important hormonul de creștere, care se secretă în somnul profund, de la începutul nopții. Acesta regenerează toate celulele.
Este important cortizolul, care se secretă spre dimineață. Acest hormon intră în relație cu hormonul somnului, melatonina. Sunt vitali hormonii tiroidieni, importanți și în termoreglare. Adică vom dormi mai bine, când e mai frig în cameră.
Andreea Groza: Putem să monitorizăm obiectiv temperatura corporală, frecvența respirației, frecvența cardiacă. Putem să monitorizăm obiectiv ciclurile de somn, să vedem dacă somnul este de calitate bună.
Dr. Bogdan Pascu: Ne ajută dacă monitorizăm pentru că somnul de calitate, adică toate ciclurile de somn din noapte, ne reglează inclusiv hormonii sațietății. De exemplu, dacă nu dormin bine și nu știm obiectiv, ziua ne trezim că mâncăm mult, mâncăm dulciuri, mâncăm hipercaloric. Nu știm de ce. Pentru că nu suntem bine odihniți. Dar ceea ce noi vedem este o poftă mare de mâncare. E importantă monitorizarea obiectivă a somnului.
Noi trăim raportându-ne la somn, adică la ceasul intern.
Toți hormonii sunt legați de somn. Hormonii reglează somnul. Și invers - somnul reglează hormonii.
Andreea Groza: Cum, mai exact, vedem aceste relații cu somnul?
Dr. Bogdan Pascu: Dimineața, crește hormonul cortizol. Aceasta înseamnă vitalitatea de dimineață. Pe parcursul zilei, cortizolul scade, crește melatonina, hormonul somnului.
Andreea Groza: Ce facem, punctual, să ne respectăm acești hormoni?
Dr. Bogdan Pascu: Dimineața, ieșim afară, la lumina solară. Seara, evităm, pe cât posibil, lumina albastră, adică ecranele.
Dimineața, facem mișcare sau facem mișcare la orele 15-16, în prima parte a serii.
Seara, după ce apune soarele, nu ar trebui să mai mâncam.
Andreea Groza: Dacă respectăm acest lucru, dimineața simțim o foame imensă. E bine?
Dr. Bogdan Pascu: Este extraordinar pentru că foamea matinală arată că ne respectăm ceasul intern. Că ne respectăm somnul și că acesta a fost și cantitativ bun și calitativ. Ne-am făcut, cu alte cuvinte, toate ciclurile de somn. Este important să avem toate ciclurile de somn, adică un somn de calitate. Și să monitorizăm obiect somnul.
Articol susținut de Samsung