Teoretic, în iunie 2026 ar trebui să vedem 139 de vagoane și 55 de locomotive noi pe căile ferate din țară.
Până la finalul proiectului, Electroputere Pașcani - care face parte din cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc- va moderniza 42 de vagoane. În proiectul de 67 de milioane de euro sunt angrenați aproape 200 de muncitori - ingineri, electricieni, sudori și lăcătuși.
Unele dintre garnituri sunt adaptate persoanelor cu mobilitate redusă și au facilități pentru transportul echipamentelor sportive, schiuri și biciclete.
Pavel Dragoș, inginer: „Acesta este un vagon pentru persoane cu mobilităţi reduse, se deosebește prin o zonă pentru aceste persoane, acces pentru lift, toaletă specială. Practic, din vagonul vechi a rămas doar carcasa şi boghiul, restul e nou: climatizare, sistem video, scaune schimbate, absolut tot, senzor de fum, toalete ecologice."
Vagoanele făcute în anii '80 în Germania au fost refăcute de la zero. Ele aparţin CFR Călători şi sunt predate etapizat companiei din Paşcani pentru modernizare. Unele n-au mai fost folosite de 10-15 ani, atât sunt de deteriorate.
Claudiu Hîrbu, director Electroputere VFU Pașcani: „Ne aflăm în hala de predare, aici avem opt vagoane pregătite pentru livrare la final de aprilie. Vagoanele sunt moderne, răspund la toate standardele europene şi grad de confort sporit, au fost testate, au certificările necesare pentru circulat".
Mihai Tudosa, șef serviciu tehnic: „Au obținut cea mai înaltă certificare europeană după patru regulamente, pentru vagoane de călători, pentru zgomot, circulaţie în tunel, şi pentru persoane cu dizabilităţi."
Garniturile pot rula cu până la 160 de kilometri pe oră. În total, până la finalul proiectelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență, CFR Călători va avea 139 de vagoane și 55 de locomotive noi. Procentul este însă mic, având în vedere că, în acest moment, avem, în continuare, sute de vagoane nemodernizate. Vechimea medie a parcului de la CFR Călători este de 32 de ani.