Vor să fie piloți sau parașutiști. Cei din urmă nu caută doar un impuls de adrenalină, ci și să-și testeze autocontrolul, curajul și precizia. Sezonul de zbor abia s-a deschis.
În acest sezon sunt 800 de boboci doar la parașutism. Toți spun că primul salt iți schimbă perspectiva asupra fricii și a încrederii în sine.
Petru Horduna, parașutist: „Dacă avem salt de la 4000 m, urcarea este de 15 minute cu avionul, un minut de cădere liberă până trebuie să deschidem parașuta”.
Cătălin Costache, comandant detașament parașutism: „Printre cei pe care-i vedeți avem și elevi care s-au înscris anul acesta. Dacă au disponibilitate și vin la aerodrom până la sfârșitul sezonului, au licență”.
Zborul cu motor și zborul cu avioanele ultra ușoare sunt alte discipline care au căpătat o popularitate extraordinară în ultimii ani.
Dacă în 2019, erau mai puțin de 100 de elevi în 2025 s-au înscris 900, doar la Aeroclubul României.
George Rotaru, director general al Aeroclubului României: „Cei care doresc să devină piloți, exista varianta de avion cu motor, ultraușor, planor sau avion sau pot să sară cu parașuta. Aceste activități se pot face și pentru agrementul celor care nu cunosc domeniul, foarte mulți din cei care fac asta prima dată pe urmă vin să își obțină o licență și să repete această senzație”.
Aici se antrenează și Șoimii României, formația națională de acrobație aeriană, multipla campioană internațională.
George Rotaru, director general al Aeroclubului României: „Ne pregătim și de BIAS, lucram la el, ne antrenăm pentru evoluțiile noastre”.
Cursurile pornesc de la 2.000 de euro pentru avioanele ultraușoare, dar pot să ajungă și la 10.000 de euro în funcție de model. Însă tinerii până-n 23 de ani beneficiază de gratuitate.
Dacă sunt perseverenți, cei mai talentați dintre cursanți ajung să urmeze cariere în aviație, fie cq piloți civili fie ca ingineri.