Tinerii au descoperit literatura clasică pe TikTok. Dostoievski, cel mai vândut autor. Preferințele românilor

Tinerii au descoperit literatura clasică pe TikTok. Dostoievski, cel mai vândut autor. Preferințele românilor
📅 2025-01-14

De altfel, datorită acestui fenomen, „Nopţi albe” de F.M. Dostoievski a devenit şi cel mai bine vândut titlu clasic al editurii Penguin şi în Marea Britanie, devansând în vânzări volume consacrate ca lider în vânzări precum „Mândrie şi Prejudecată” (Jane Austen) sau „1984” (George Orwell).

Comunitatea BookTok a promovat intens povestea romantică şi melancolică a lui Dostoievski, care a atras generaţia Z prin teme de singurătate şi vulnerabilitate emoţională.

„Noile generaţii descoperă literatura clasică nu doar prin şcoală sau familie, ci şi pe platformele sociale. Popularitatea lui Dostoievski pe TikTok demonstrează relevanţa lecturii în era digitală. Temele sale, precum opoziţia faţă de capitalism, dificultatea conexiunilor autentice şi fragilitatea relaţiilor, rezonează profund cu tinerii de azi. Nuvela „Nopţi Albe”, apreciată ca poveste de dragoste, atrage şi datorită popularităţii genului romance în social media. Acest interes viral pentru operele lui Dostoievski s-a reflectat şi în creşterea vânzărilor noastre”, a afirmat Loredana Tudor, marketing manager Libris.

Ce alte romane clasice au fost populare

„Nopţi Albe” nu este singurul exemplu de titlu clasic care a ajuns în topurile din 2024 datorită TikTok. Volumul „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger a fost de asemenea un favorit al booktok-urilor de anul trecut, romanul plasându-se pe prima poziţie în topul Young Adult şi pe Libris.ro.

Creşteri alimentate de trendurile din social media au avut şi categoriile Carte în limba engleză (+10%) şi Young Adult (+18%), care reflectă un interes în creştere al tinerilor de a descoperi lectura ca formă de relaxare şi autodezvoltare, dar şi de a pune cartea în centrul conversaţiilor din comunităţile online.

La nivel naţional, traficul înregistrat de pe dispozitivele mobile a fost de peste 3 ori mai mare decât de pe desktop, cu vârfuri în Cluj (84%), urmat de Timiş şi Bucureşti, cu 83%.

Braşovenii au comandat cu 35% mai multe cărţi faţă de 2023. Datele Libris arată că Braşov este judeţul care a înregistrat cea mai creştere în ceea ce priveşte achiziţia de carte, cu 35% mai multe volume comandate în 2024 faţă de 2023. O creştere similară s-a înregistrat şi în Iaşi (+33%).

Județele unde s-a citit cel mai mult

Topul judeţelor către care s-au livrat cele mai multe comenzi plasate pe Libris se menţine similar ca în anii precedenţi. Astfel, locuitorii din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Ilfov au comandat mai multe volume decât în 2023, creşterile înregistrate fiind între 20 şi 35%.

Raportat la populaţia fiecărui judeţ, datele Libris din 2024 arată că cele mai multe comenzi de carte pe cap de locuitor s-au făcut din Ilfov, Bucureşti şi Braşov, la polul opus aflându-se judeţele Harghita, Covasna şi Teleorman.

Românii din străinătate au plasat anul trecut cu 10% mai multe comenzi. La nivel internaţional cele mai active ţări în ceea ce priveşte achiziţia sunt Germania, SUA, Franţa, Belgia şi Marea Britanie, cu o medie a comenzilor de 240 lei. Volumele expediate de Libris în 2024 au ajuns şi la români din Coreea de Sud, Kuwait sau Taiwan.

Top 5 judeţe la achiziţia de carte

1. Bucureşti – 430,321 cărţi vândute (+20% faţă de 2023)
2. Braşov- 141,448 cărţi vândute (+35% faţă de 2023)
3. Cluj- 115,071 cărţi vândute (+25% faţă de 2023)
4. Iaşi- 111,559 cărţi vândute (+33% faţă de 2023)
5. Ilfov- 106,818 cărţi vândute (25% faţă de 2023)

„An de an, alegerile de lectură ale românilor conturează o radiografie autentică a intereselor şi valorilor societăţii. Observăm în 2024 o tendinţă de echilibru între literatura clasică şi titlurile contemporane, dar şi între lecturile de dezvoltare personală şi beletristică, semn că cititorii români caută în lecturile lor atât profunzime, cât şi relevanţă, introsepecţie, răspunsuri la provocările cotidiene sau desigur relaxare şi self-care prin lectură”, adaugă Loredana Tudor. .

Ce au citit românii în 2024

Care sunt cele mai citite volume, numărul de cărţi comandate, traficul de pe dispozitive mobile şi date despre comenzile celor mai fideli cititori din fiecare judeţ pot fi consultate pe harta interactivă creată de Libris prin prelucrarea datelor* de vânzări la nivelul anului 2024, disponibilă pe România în cărţi citite, Ediţia 2024.

Potrivit Libris, analiza exclude vânzările de manuale şi carte şcolară sau inclusă în bibliografia şcolară.

Top 10 cele mai vândute cărţi
1. Micul prinţ - Antoine de Saint-Exupery
2. Nervul vag. Adio stres, inflamaţii, tulburări digestive şi probleme imunitare - Yann Rougier, Marie Borrel
3. Ţine-ţi copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate
4. Cât timp înfloresc lămâii - Zoulfa Katouh
5. Marele dicţionar al bolilor şi afecţiunilor - Jacques Martel
6. Revoluţia glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ţi schimbe viaţa - Jessie Inchauspe
7. Omul în căutarea sensului vieţii - Viktor E. Frankl
8. Puterea extraordinară a subconştientului tău - Joseph Murphy
9. Hoţul de cărţi - Markus Zusak
10. Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi - Fumitake Koga, Ichiro Kishimi

Top 10 cei mai vânduţi autori
1. F. M. Dostoievski
2. Eric-Emmanuel Schmitt
3. Geronimo Stilton
4. Roald Dahl
5. Gabor Mate
6. Lise Bourbeau
7. Marc Levy
8. Gabriel Garcia Marquez
9. Colleen Hoover
10. Ioana Chicet-Macoveiciuc

Top 10 cei mai vânduţi autori români
1. Ioana Chicet-Macoveiciuc
2. Niculina Gheorghiţă
3. Dan-Silviu Boerescu
4. Pimen Vlad
5. Petronela Rotar
6. Radu Paraschivescu
7. Leon Dănăilă
8. Ovidiu Dragoş Argeşanu
9. Alec Blenche
10. Lavinia Bârlogeanu

Top 5 cei mai vânduţi autori din Bibliografia şcolară
1. L. Frank Baum
2. Ion Creangă
3. Mihail Sadoveanu
4. Mark Twain
5. Mircea Eliade

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Rovinieta. Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de vehicul. Unde se verifică taxa de drum și cum se cumpără online

Rovinieta este un document obligatoriu pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Tarifele pentru rovinietă sunt adaptate în funcție de tipul vehiculului și de durata de valabilitate.  

Scenariu nou la Cantacuzino. A fost găsit al doilea picior furat. Anchetatorii au o nouă pistă despre hoț

Încă unul dintre cele trei picioare de om sustrase de la Spitalul Cantacuzino din Capitală a fost găsit în zona rampei de deşeuri infecţioase. Este posibil ca hoţul să fi abandonat sacul în momentul în care a constatat ce conţine.

Tinerii au descoperit literatura clasică pe TikTok. Dostoievski, cel mai vândut autor. Preferințele românilor

Românii au citit mai mult în 2024, iar F.M. Dostoievski a fost cel mai vândut autor, datorită popularității pe TikTok a volumului „Nopţi albe”. De asemenea, București, Brașov și Cluj sunt cele mai active județe.

Ordonanţa „trenuleţ” i-a scos din nou în stradă pe polițiști. Sute de angajați protestează în mai multe judeţe din ţară

Sute de poliţişti din mai multe judeţe ale ţării protestează, marţi, faţă de reducerea veniturilor odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei „trenuleţ”.

Anchetă după dezvăluirile „Die Zeit”: Minimum 50 de „operațiuni hibride rusești” în România, Germania și restul Europei

Incidente care ar putea fi operațiuni hibride rusești, cel puțin 50 la număr, au avut loc în 13 țări din Europa, inclusiv România și Germania.

Gustări sănătoase, recomandate de specialiștii în alimentație. Care sunt beneficiile snack-urilor

Încă nu ai integrat gustările în meniul tău zilnic? Deși poate părea dificil să consumi 2 gustări pe lângă cele 3 mese principale, acest obicei îți face, de fapt, viața mai ușoară și alimentația mai echilibrată.

A început cea mai mare adunare religioasă din lume. Milioane de oameni s-au strâns în nordul Indiei

Cea mai mare adunare religioasă din lume a început în India. Milioane de oameni s-au adunat într-un oraș din nordul țării pentru a marca startul unui festival hindus.

Programul ceremoniei de inaugurare a lui Donald Trump. Trei baluri și un foc de artificii, printre evenimente

Cu o săptămână înainte de inaugurarea lui Donald Trump, programul a fost făcut public de echipa sa și include un miting al victoriei, trei baluri inaugurale și un foc de artificii.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării. Tiraspolul se plânge că Rusia i-a dat peste cap afacerile

Tiraspolul s-a plâns luni că sistarea bruscă a livrărilor de gaze ruseşti a zdruncinat şi exporturile şi importurile sale, în timp ce Maia Sandu a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate al ţării.

HC-85 este calculatorul popular produs în România înainte de Revoluție. Colecția retro în acțiune prezentată la iLikeIT

La iLikeIT, ne uităm la câteva dintre computerele produse cândva în România. Surprinzător, sunt și acum la mare căutare printre colecționari.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.