Produsul natural care poate prelungi durata de viață a fructelor și legumelor. Descoperirea inedită a cercetătorilor români

Produsul natural care poate prelungi durata de viață a fructelor și legumelor. Descoperirea inedită a cercetătorilor rom
📅 2024-04-19

Lichidul obținut din resturi vegetale funcționează ca o barieră și întârzie fermentarea. De altfel, apar tot mai multe tehnologii care conservă natural alimentele, fără niciun fel de substanță chimică.

Cercetătorii Institutului pentru Științe Biologice din București au testat produsul pe merele de Voinești și pe câteva soiuri de afine, timp de două sezoane. Merele au fost scufundate în lichid înainte de depozitare, iar afinele au fost stropite înainte să fie ambalate. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Alina Buțu, cercetător științific:Pe suprafața fructelor există microorganisme care duc la degradarea microbiană a fructului. Am adăugat extractele de plante pentru a încerca să încetinim dezvoltarea microorgnismelor. În cazul merelor cu o durată de șase luni de depozitare, prelungirea a fost de până la 30%. În cazul afinelor, în special a afinelor din cultura ecologică, prelungirea a fost considerabilă, undeva la peste 30%”.

Cu alte cuvinte, produsul încetinește procesul natural de fermentare a fructelor și poate înlocui ceara pe care o folosesc acum cei mai mulți dintre producători. În depozite cu temperaturi controlate, merele, cartofii, ceapa, ori morcovii rezistă și un an de zile. Ardeiul ține șase luni, iar roșiile, cireșele, ori prunele, trei sau patru. Cele mai sensibile sunt fructele de pădure care pot fi păstrate cel mult o lună de zile.

Ion Cioroianu:Mulți dintre fermieri de frică să păstreze fructele pentru că se strică, le vând foarte repede și la un preț mic și mulți se plâng că nu au profit. Pentru consumator este avantajul că acest biopreparat este comestibil. Se poate spăla mărul, dar și dacă nu se spală nu are efecte nocive asupra consumatorului”.

Produsul urmează să fie omologat. Proiectul a costat 250.000 de euro, din bani europeni, pentru cercetare.

De altfel, tot mai multe companii concep tehnologii menite să ajute fructele și legumele să reziste mai mult fără să se intervină chimic asupra lor. Un exemplu este o mașinărie care poate prelungi durata de viață a sucurilor proaspăt stoarse de la șapte, la 30 de zile.

Adi Racoviță, reprezentantul unei fabrici de sucuri naturale: „După ce sticlele sunt îmbuteliate și închise cu dop se pun în mașinăria respectivă două sau patru minute. Se face o presiune cu apă rece la temperaturi de 2, 4 grade, fără ca să se deformeze sticla, să intre în contact cu produsul. Prin acest proces lungim durata de viață a produsului”.

Există însă și tehnologii care sar de un milion de euro așa că puțini și le permit. Dar pentru astfel de investiții există fonduri europene care pot fi accesate.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Schimbarea subtilă de la WhatsApp care i-a deranjat pe mulți utilizatori. Ce s-a întâmplat cu aplicația

Schimbarea subtilă de la WhatsApp care i-a deranjat pe mulți utilizatori. Ce s-a întâmplat cu aplicația

O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier produs în Râmnicu Vâlcea

Un bărbat de 58 de ani a decedat, iar alte patru persoane, între care şi doi copii, au ajuns la spital, vineri seara, în urma coliziunii a trei autoturisme pe principala arteră de circulaţie din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Domeniul în care e mare nevoie de angajați. „Cu cât ajungi mai sus și salariul probabil va fi mai sus”

Este mare nevoie de oameni în domeniul ospitalier, recunosc managerii marilor lanțuri hoteliere. Angajatorii încearcă să îi atragă pe tineri cu salarii competitive, iar unii dau semne că ar prefera să rămână acasă.  

(P) Întâlnire dintre trecutul și viitorul Mercedes-Benz

Trecutul și viitorul automobilului s-au întâlnit joi la Țiriac Collection, unde a fost dezvăluit cel mai nou exemplar din colecția lui Ion Țiriac, Mercedes-AMG ONE.

Descoperire încântătoare în Sibiu. Oamenii se adună în parcuri să le vadă

Descoperire încântătoare la Sibiu. Ajutate și de localnici, veverițele s-au înmulțit și au invadat zonele verzi, spre bucuria copiilor.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..