Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii

Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii
📅 2024-12-25

Topirea ghețarilor și încălzirea apelor sunt principalele cauze, iar consecințele includ furtuni tot mai violente, precum cele de la sfârșitul anului trecut.

Nivelul mării este monitorizat lunar de specialiștii Institutului de Cercetare „Grigore Antipa” din Constanța, cu ajutorul balizelor radar.

Cercetător: „În 1933 aveam o variație foarte mică în jurul valorii de cinci centimetri, iar în 2023 am ajuns la o valoare medie de aproximativ 30 de centimetri, ceea ce înseamnă o creștere anuală de 18 milimetri.”

Impactul este vizibil. O comparație fotografică între 2017 și 2024, realizată în zona falezei cazinoului din Constanța, arată cum un bloc de beton, vizibil în trecut, este acum acoperit de apă.

Adrian Bâlbă, specialist biolog: „E vorba despre ghețurile terestre care, prin topire, generează un aflux de apă și un volum al mării crescut. De asemenea, încălzirea climatică duce la dilatarea apei, ceea ce contribuie la creșterea nivelului mării.”

Consecințele sunt semnificative. Furtunile puternice, tot mai frecvente și mai intense, afectează litoralul românesc.

Dragoș Niculescu, cercetător științific, Institutul Grigore Antipa: „Fenomenele extreme, cum sunt furtunile, s-au întețit. Putem observa anual efectele acestora de-a lungul litoralului românesc.”

Schimbările afectează și curenții marini, care devin mai imprevizibili, intensificând furtunile.

Pascale Roibu, scafandru profesionist: „Într-o singură zi poate să bată vântul din toate direcțiile, iar curenții se schimbă în consecință, venind tot din toate direcțiile.”

Pe termen lung, însă, cercetătorii identifică și un efect benefic. Creșterea nivelului apei contribuie la curățarea și transparentizarea mării, favorizând dezvoltarea ecosistemelor marine.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Risc ridicat de producere a avalanşlor în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Avertismentul salvamontiştilor

Oficialii Salvamont Braşov anunţă că, în această perioadă, la altitudini mari, este risc ridicat de producere a unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş.

Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii

Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile pe litoralul românesc. Cercetătorii avertizează că nivelul Mării Negre a crescut constant în ultimii 90 de ani, cu o medie anuală de aproape 2 milimetri, iar acest proces s-a accelerat recent.

Crăciunul a venit cu cel mai frumos dar pentru mai multe familii. Ce spune tradiția despre bebelușii născuți pe 25 decembrie

Pentru numeroase familii, Crăciunul a venit cu cel mai frumos dar de sărbători: un copil. Tradiția spune că bebelușii care se nasc în această noapte sfântă sunt norocoși. Aproximativ 50.000 de români își sărbătoresc ziua de naștere de Crăciun.

Târgurile de Crăciun din țară, afectate de vremea capricioasă. Vinul fiert și ciocolata caldă au mai înveselit atmosfera

Vinul fiert și ciocolata caldă au mai înveselit atmosfera de la târgurile de Crăciun în această zi de sărbătoare. Puținii vizitatori care au înfruntat vremea au vizitat căsuțele deschise, au făcut poze și s-au plimbat prin ploaie.

Crăciun în Maramureș: Colinde, tradiții și magia sărbătorilor pentru turiști. „E frumos”

Zi de poveste în Maramureșul istoric cu sate și biserici frumoase. Turiștii au petrecut la mesele pline, iar unii au fost și la slujba de Crăciun.

Crăciunul la munte. Care este cea mai ieftină distracție de pe pârtii. „Vremea este foarte bună. Zăpadă este din plin”

La munte, prima zi de Crăciun a început la schi ori la săniuș. A nins ore bune, iar familiile și prietenii au vrut să stea cât mai mult afară la zăpadă.

Câți ani de închisoare au primit proprietarul şi arhitectul hotelului care s-a prăbuşit la cutremurul din 2023 din Turcia

Un tribunal din Turcia i-a condamnat la închisoare pe proprietarul şi arhitectul unui hotel care s-a prăbuşit în urma cutremurului din 2023, provocând moartea a 72 de persoane, relatează BBC.

Sărbători de neuitat în Bucovina. Distracție la munte, colinde și bucate tradiționale

Turiștii care au ajuns în Bucovina au dansat în mijlocul naturii și s-au plimbat cu snowmobilul printre brazii îngreunați de zăpadă.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.

Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.