Insecta cu ajutorul căreia s-ar putea obține noi metode de dezintoxicare de alcool. Descoperirea oamenilor de știință

Insecta cu ajutorul căreia s-ar putea obține noi metode de dezintoxicare de alcool. Descoperirea oamenilor de știință
📅 2024-10-28

Studierea modului în care aceste insecte metabolizează alcoolul ar putea oferi noi perspective pentru tratamentul tulburărilor asociate consumului de astfel de substanţe şi ar putea conduce la noi aplicaţii medicale pentru dezintoxicare.

Cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, conduşi de dr. Sofia Bouchebti de la laboratorul profesorului Eran Levin, au descoperit că aceste viespi au un sistem digestiv unic, ce găzduieşte în mod natural drojdii, permiţându-le să descompună alcoolul în mod eficient.

Descoperirile echipei au fost publicate recent în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Prin marcarea alcoolului cu un izotop greu de carbon, am putut urmări descompunerea acestuia şi am fost uimiţi de rata rapidă cu care aceste viespi metabolizau alcoolul", a explicat Bouchebti.

Această capacitate pare să îşi aibă originea în structura genetică a viespilor. Analizele au evidenţiat copii multiple ale unei gene responsabile de producerea unei enzime ce metabolizează alcoolul.

În practică, aceasta înseamnă că, în timp ce oamenii şi majoritatea animalelor suferă de intoxicaţie cu alcool după un consum continuu, viespile orientale nu au prezentat modificări comportamentale sau efecte negative asupra sănătăţii, chiar şi atunci când au fost hrănite cu alcool ca unică sursă nutritivă, la concentraţii de până la 80%.

În plus, studiul nu a constatat nicio diferenţă în ceea ce priveşte durata de viaţă sau starea de sănătatea între viespile care se hrăneau cu alcool şi cele care consumau apă cu zahăr, ceea ce a subliniat rezistenţa lor la efectele negative ale alcoolului.

"Din cunoştinţele noastre, viespile orientale sunt singurul animal din natură adaptat la consumul de alcool drept combustibil metabolic", a declarat Levin.

Alcoolul este produs în mod natural atunci când zaharurile fermentează în prezenţa drojdiilor şi a bacteriilor, fiind frecvent întâlnit în fructele foarte coapte şi în nectar. Deşi poate fi o substanţă bogată în energie, el este toxic pentru majoritatea animalelor, inclusiv pentru oameni, în special în cazul consumului frecvent. Unele specii, cum ar fi musculiţele de oţet, prezintă intoxicaţie cu alcool chiar şi la concentraţii mici. În mod similar, mamiferele din ordinul Scandentia, întâlnite în Asia de Est, prezintă simptome de alcoolism, cum ar fi ficatul gras, în urma consumului continuu de alcool, în doze mici.

La om, consumul cronic de alcool este asociat cu probleme comportamentale, cognitive şi fizice şi cu o serie de afecţiuni.

Cercetătorii speră că aceste descoperiri despre viespea orientală ar putea deschide calea către noi metode de abordare a metabolizării alcoolului, a dependenţei şi a afecţiunilor asociate.

"În timp ce cercetarea legată de alcool este foarte avansată, cu 5,3% din decesele din lume asociate consumului de alcool, credem că, în urma studiului nostru, viespile orientale ar putea fi utilizate pentru a dezvolta noi modele pentru studierea alcoolismului şi a metabolizării alcoolului", a declarat Levin.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un adolescent din Bistrița, ars pe mâini și față, după ce boilerul din baia casei a luat foc

Un adolescent de 16 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost rănit, luni seară, în urna unui incendiu care a izbucnit la un boiler din baia locuinţei. Băriatul are arsuri pe mâini şi faţă.  

Viitorul e acasă. Doi medici români școliți la Londra au ales să revină în țară pentru a face medicină la cel mai înalt nivel

După 20 de ani în care i-am numărat pe românii plecați să muncească în alte țări, a venit momentul să le spunem bun-venit acasă. Tot mai mulți se întorc mânați de sentimentul că pot construi ceva aici.

Delirul Moscovei după alegerile parlamentare din Georgia și reacția controversată a lui Viktor Orban. Lumea a ieșit în stradă

Protest masiv al opoziției în capitala georgiană Tbilisi, după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute.

Haos politic în Bulgaria și după parlamentare. Scenariul care ar reprezenta o lovitură grea pentru Bruxelles şi Washington

În Bulgaria se menține impasul politic și după cea de-a șaptea rundă de alegeri parlamentare din ultimii 3 ani, cu un cost total, de 300 de milioane de euro.

Bacteria care ar putea ajuta floarea soarelui să reziste mai bine pe timp de secetă. Unde se găsește

O bacterie ar putea ajuta floarea soarelui să reziste mai bine pe timp de secetă. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea de Agronomie din Cluj, alături de experți din Belgia, Polonia, și Germania.

Insecta cu ajutorul căreia s-ar putea obține noi metode de dezintoxicare de alcool. Descoperirea oamenilor de știință

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS.

Momentul în care adolescentul din Iași este electrocutat, după ce s-a urcat pe un vagon de tren, surprins de camere

Au apărut primele imagini surprinse de camerele de supraveghere, joi noapte, în Iași, când un băiat de 17 ani s-a electrocutat pe un vagon de tren, în timp ce se antrena pentru parkour, un sport care implică deplasarea rapidă pe trasee dificile.

Meseria bănoasă spre care au început să se îndrepte multe cupluri de români. „În cel mai rău caz, 4.000 de euro”

După ce mulți bărbați români au ales meseria de șofer de TIR pe curse internaționale, a venit rândul soțiilor sau iubitelor lor să le urmeze exemplul.

Schimbările climatice creează meserii noi. Companiile caută experți în sustenabilitate. Ce salarii se oferă

Schimbările climatice modifică și nomenclatorul meseriilor. Companiile caută, mai nou, specialiști în Remedierea și Recuperarea Ecosistemelor sau Manageri de Sustenabilitate.  

Afacerea cu care Dragoș a dat lovitura în București. Clienții fac coadă zilnic. Idea i-a venit chiar înainte să deschidă

Tot mai mulți români își doresc să fie antreprenori, iar în aceste condiții, și numărul afacerilor recent înființate este în creștere. Este contrar tendințelor din alte state europene, unde oamenii sunt ceva mai reținuți și preferă să fie angajați.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.