Viitorul e acasă. Doi medici români școliți la Londra au ales să revină în țară pentru a face medicină la cel mai înalt nivel

Viitorul e acasă. Doi medici români școliți la Londra au ales să revină în țară pentru a face medicină la cel mai înalt
📅 2024-10-29

Știrile PRO TV pornesc astăzi o campanie care vorbește atât despre greutățile lor, în readaptare într-o țără care păstrează multe dintre tarele comunismului, cât și despre oportunitățile pe care le oferă România.

Facem cunostință cu doi medici școliți la Londra. El este specialist în medicina fetală, iar ea este singurul medic român cu diplomă care poate depista malforamațiile fetale, în primele săptămâni de sarcină. Deocamdată, oferă consultații decontate în sistemul privat, dar visează să implenteze ce știu și la stat.

În ultimii 20 de ani, România a oferit Occidentului mână de lucru ieftină. Imaginile cu românii agățați de gardurile ambasadei sau dormind pe trotuare au făcut istorie.

Mânați de sărăcie și de lipsa perspecitivelor din țara noastră au luat calea Italiei, românii au golit satele și mai ales fostele orașe industriale.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Dacă îi adăugăm și pe cei aproape 1,2 milioane de români legați din Republica Moldova, ne apropiem de peste 6,5 milioane de români. Suntem fruntași a acest lucru în toată Europa”.

În ultimii patru ani, numărul celor care s-au întors a fost mai mare decât al celor ce plecă. Pandemia și declinul economic al țărilor cu mulți rezidenți români, dar și finanțările europene de sute de milioane de euro care intră în țară, fac din România să fie locul la care să te întorci. Creșterea salariilor medicilor, apariția unor unități sanitare moderne în mediul privat și infuzia de fonduri prin PNRR au adus acasă, în fiecare an, 1.000 de medici.

Soții Dumitrașcu au luat decizia în urmă cu doi ani, iar România are doi specialiști de renume în medicina fetală. Pregătiți în Marea Britanie, Ioana Biriș și Dan Dumitrașcu sunt azi parte a unei povești care vorbește despre speranța că în România se poate face medicină la cel mai înalt nivel.

Dan Dumitrașcu, medic primar de medicină fetală: „Profesia nu știu am iubit ce am făcut și mi-a plăcut enorm de mult să lucrez într-un sistem organizat, dar mereu aveam, cred că, frustrarea asta sau dorința de a mă întoarce acasă Și de a dovedi că și la noi se pot face lucrurile la fel ca și în Anglia. Cred că, de fapt, asta e o chestiune de ego personal”.

Pornind de la modelul londonez, la Timișoara se va construi un centru materno-fetal în care odată ajunse, gravidele să aibă încredere că orice problema în sarcină poate fi depistată la timp. Mai sunt câteva luni până la inaugurare, iar Dan alături de colegii lui inspectează șantierul. El va conduce acest loc.

Dan Dumitrașcu, medic primar de medicină fetală: „Încerc să mă inspir de ce am văzut în Marea Britanie, de ce am văzut în România în perioada în care, în așa doi ani în care am lucrat aici și sunt sigur că va ieși ceva frumos”.

Primul care s-a întors a fost Dan în 2022. L-a convins un fost coleg de facultate care îi admira munca de la distanță.

Pe Ioana și Dan, echipa „România, te iubesc!” i-a întâlnit la Londra, în urmă cu 5 ani. Anglia era în prag de Brexit, iar ei își puneau pentru prima dată problema întoarcerii acasă după 2 ani de trăit în Irlanda și 8 în Anglia.

Dr. Ioana Biriș: „Asta e cel mai greu. Asta cred că unul dintre motivele pentru care eu nu sunt atât decisă să mă întorc în România, dacă peste 12-15 ani o să ne spună 'mamă, tată, eu de ce sunt aici?'”.

Azi, Vivian, în vârstă de 7 ani, citește povești într-un apartament din Timișoara. Se pregătește pentru apariția unui nou copil în familie pentru că Ioana e însărcinată.

Ioana pleca la București, la Spitalul Filantropia, unde oferă consultații o dată pe săptămână. Joia e parte din comisia de cazuri complexe. La etaj, în secție, o așteaptă un cuplu care are emoții. La primele ecografii, Ioana a văzut lichid în jurul inimii bebelușului.

Ioana le explică cu răbdare că în ciuda anomaliei sunt șanse mari ca pruncul să se nască sănătos. În cei 12 ani petrecuți în Anglia, a ințeles că în relația cu pacientul cea mai importantă e comunicarea. Că vorbindu-le pe înțelesul lor, oamenii capătă încredere. A învățat asta departe în țări care au făcut din asta un cult, după ce toată studenția s-a lovit de rigiditatea sistemului românesc. Avea să-și amintească de el la întoarcerea în țară.

Dr. Ioana Biriș: „Dacă nu îți dorești foarte tare sau ai un motiv foarte bun să te întorci în România, sistemul nu te încurajează foarte tare să faci și nu am simțit că te ajută. Deci e foarte multă determinare personală”.

Ioana și Dan sunt doi din cei 1.000 de medici întorși în fiecare an. Școliți în străinătate, aduc Occidentul într-un sistem sanitar care are nevoie de o schimbare de mentalitate. Și prin fiecare întoarcere a lor acasă, România se mai vindecă puțin.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Nicolae Ciucă dezvăluie ce a făcut la Revoluție din poziția de ofițer. Șeful PNL a dezvăluit cât timp a fost în PCR

Nicolae Ciucă a explicat că la Revoluţie se afla în dispozitiv de pază la căminul militar din Craiova, apoi a fost retras în cazarmă. Candidatul PNL a vorbit despre evenimentele Revoluției și în cartea sa.

Un autobuz a căzut într-un râu după ce șoferul a adormit la volan. Șapte persoane au murit. Ce a urmat. VIDEO

Un șofer de autobuz din Rusia a ajuns după gratii după ce a adormit la volan și a plonjat cu vehiculul într-un râu, iar șapte pasageri au decedat.

Cum se folosea de ONU un ucrainean în vârstă de 34 de ani care spiona pentru Rusia. Informațiile furnizate Moscovei

Ucraina a anunţat, luni, arestarea unui bărbat care ar fi spionat pentru Rusia în timp ce se dădea drept voluntar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe linia frontului, potrivit serviciului de securitate al Kievului, relatează POLITICO.

Motivul pentru care tot mai mulți americani se retrag din registrele de donatori de organe. „Consecințe catastrofale”

Experții în transplanturi observă o creștere a numărului de persoane care își revocă înregistrările de donator de organe.

Elon Musk, noi declarații șocante: extratereștrii ar putea să fie „aici ,chiar acum”. Ce spune despre viitorul omenirii

Elon Musk a revenit cu o nouă declarație care a atras atenția fanilor săi de pe internet. El a explicat că posibil ca extratereștrii să fie „aici ,chiar acum”. Miliardarul a mai dezvăluit că fanii săi îl întreabă adesea acest lucru.  

Zeci de mii de georgieni protestează în faţa Parlamentului. Premierul Viktor Orban, huiduit la Tbilisi | VIDEO

Zeci de mii de protestatari s-au adunat luni în faţa Parlamentului din Tbilisi, la apelul preşedintei ţării şi al principalelor partide de opoziţie pentru a denunţa fraude în alegerile parlamentare câştigate sâmbătă de partidul de guvernământ.

O femeie în vârstă de 37 de ani a murit după ce a vrut să își facă un selfie și a intrat în elicea unui avion

Amanda Gallagher, o femeie în vârstă de 37 de ani, a murit, sâmbătă, 26 octombrie, după un incident înfiorător care a avut loc pe aerodromul Cook Airfield din Derby, Kansas.

Peste o treime din speciile de arbori, amenințate cu dispariția. Un copac apreciat în România, pe „Lista roșie”

Mai mult de o specie de arbori din trei este ameninţată cu dispariţia, conform primei „Evaluări mondiale a arborilor" publicată luni în timpul COP16 pentru biodiversitate de la Cali, un oraş din Columbia, informează AFP.  

Ce spune Maia Sandu despre viitorul Republicii Moldova, dacă va pierde alegerile prezidenţiale: „Nu există alt plan”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de viitorul ţării, în cazul în care partidele proruse ar prelua puterea de la Chişinău.

Kelemen Hunor, respinge categoric reforma administrației: „Nu poate fi amendată, atât de proastă e legea”

Kelemen Hunor a declarat că una dintre provocările perioadei următoare o reprezintă proiectul de lege privind reforma administrativă, depus la Parlament, fiind de părere că acesta va duce deciziile „departe de cetăţeni”.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.