Legea din România prevede că pentru a conduce o mașină care nu îți aparține pe drumurile publice, trebuie să ai un contract de comodat auto. Acesta se face ușor și este actul care demonstrează că proprietarul unei mașini a împrumutat mașina unei alte persoane pentru ca aceasta să o conducă pe o perioadă limitată. Trebuie precizat că acest tip de contract se referă doar la a conduce mașina și nu în alte scopuri precum înmatricularea, ITP-ul sau alte îndatoriri care îi revin proprietarului.
Contractul de comodat auto este un acord prin care o persoană oferă gratuit unui alt individ dreptul de a folosi temporar un autoturism. Acest tip de contract este frecvent utilizat în situații în care proprietarul dorește să împrumute mașina unei rude, unui prieten sau altcuiva, fără bani, pe o perioadă limitată de timp.
Mai este cunoscut și sub numele de contract de împrumut de folosință. Ca acordul să fie legal și valabil, acesta trebuie să conțină datele de identificare ale părților, descrierea autovehicului dat spre folosință cu titlul de împrumut, starea tehnică a mașinii la momentul predării, data contractului, dar și motive pentru care contractul poate fi reziliat, data și semnătura ambelor părți.
Contractul de comodat auto este necesar atunci când împrumuți gratuit o mașină unei alte persoane pentru o perioadă determinată. Este la fel de necesar și dacă tu vrei să împrumuți o mașină de la cineva. Acest tip de contract este valabil în următoarele condiții:
• Bunul oferit în comodat rămâne în proprietatea comodantului, iar comodatarul are doar dreptul de utilizare.
• Contractul se încheie prin acordul părților, acestea stabilind de comun acord termenii și condițiile.
• De asemenea, contractul trebuie să precizeze că atât comodantul, cât și comodatarul au capacitatea legală de a încheia acte administrative în acest context.
· buletinele ambelor părți (comodant și comodatar);
· documentele mașinii: certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a vehiculului;
· certificatul fiscal: dovada fiscală eliberată de ANAF;
Un contract de comodat nu trebuie autentificat la notariat, dacă este încheiat între două persoane fizice. Documentul poate fi încheiat simplu, printr-un înscris sub semnătură privată, fără să fie necesară prezența unui notar sau a unui avocat.
Pentru că acest tip de contract presupune folosirea unui bun fără costuri, nu există obligația de a plăti taxe sau impozite. Din acest motiv, contractul nu trebuie declarat la ANAF.
În plus,comodatarul, adică persoana care primește bunul în folosință, nu trebuie să plătească pentru folosirea acestuia. Totuși, este responsabil dacă folosește bunul în alt scop decât cel stabilit sau dacă îl păstrează mai mult decât termenul convenit.
Atunci când împrumuți o mașină printr-un contract de comodat, nu este nevoie să mergi la notar. Poți să redactezi un document în care să scrii toate datele tale și ale persoanei căreia îi oferi mașina, datele vehiculului, dar și obligațiile și condițiile. Iată cum poți redacta un astfel de contract și ce să conțină, dar și un model de contract de comodat auto.
Contractul trebuie să includă informațiile complete ale persoanei care oferă mașina și ale celui care o primește:
• Numele și prenumele
• CNP-ul
• Adresa de domiciliu
• Seria și numărul actului de identitate
Totodată, trebuie să scrii în contract și datele de identificare ale mașinii:
• Marca și modelul
• Anul fabricației
• Numărul de înmatriculare
• Seria de șasiu
• Culoarea și alte detalii relevante
Dacă vrei, poți menționa în contract orice zgârieturi, lovituri sau alte probleme vizibile, pentru ca la returnare, să fie clar că mașina a fost predată în aceeași stare.
Tot în contract trebuie specificată perioada de timp pentru care dai mașina împrumut. De asemenea, trebuie să știi că un contractul de comodat poate fi încheiat pe o durată determinată sau nedeterminată.
În contract trebuie să apară și obligațiile ambelor părți. Mai exact, comodatarul se obligă să folosească autoturismul doar în scopurile permise și să îl returneze în condiții similare celor în care l-a primit. Dacă nu respectă clauzele contractului, acesta poate fi anulat, iar mașina trebuie returnată imediat.
Contractul trebuie să precizeze și cine suportă costurile pentru:
• Alimentarea cu combustibil
• Asigurarea RCA și eventual CASCO
• Revizii și reparații
• Amenzi și taxe rutiere
Contractul de comodat auto trebuie semnat de ambele părți, fără să fie nevoie să fie legalizat la notar. Un astfel de contract este valabil și în formă scrisă, cu semnătura părților.
De asemenea, contractul de comodat auto nu transferă dreptul de proprietate asupra mașinii, ci doar dreptul de folosință. Proprietarul mașinii își dă acordul ca cineva să îi folosească mașina, însă acea persoană poate doar să folosească mașina în condițiile specificate în contract.
Este important ca ambele părți să cadă de acord cu privire la condițiile în care autovehiculul este împrumutat: de la cine se ocupă de costurile combustibilului, până la spălatul mașinii și starea în care este returnată sau eventualele stricăciuni și reparații care pot apărea. Ca proprietar, poți impune condiții de utilizare precum: dacă persoana poate ieși sau nu din țară cu mașina, felul în care aceasta este returnată (cu plinul făcut) sau orice alte condiții agreate în prealabil cu persoana căreia îi oferi mașina.
Modelul de contract de comodat auto poate fi descărcat de AICI.