Când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi. Ce tradiții și obiceiuri există și cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi

Când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi. Ce tradiții și obiceiuri există și cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi
📅 2025-01-06

Astăzi, calendarul iulian este încă utilizat în unele Biserici Ortodoxe de Est, precum Biserica Ortodoxă Rusească și Biserica Ortodoxă Sârbă.

Crăciunul pe rit vechi - ce este și când se sărbătorește

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Această dată diferă de sărbătoarea Crăciunului din calendarul oficial, care are loc pe 25 decembrie. Diferența de 13 zile este rezultatul folosirii calendarului iulian sau pe stil vechi, care este decalat față de calendarul gregorian sau pe stil nou.

Înainte de Hristos, existau două sisteme de calcul al timpului într-un an: cel al egiptenilor, cu 365 de zile și cel al românilor, cu 355 de zile. Aceste sisteme aveau o diferență de 10 zile între ele și de asemenea, niciunul nu era în concordanță perfectă cu calendarul solar. Pentru a alinia aceste sisteme cu calendarul ceresc, împăratul roman Iuliu Cezar a adoptat în anul 46 î.Hr. calendarul iulian, bazat pe calculele egiptene. Acest calendar a fost utilizat de întreaga creștinătate timp de 15 secole și chiar și Sfinții Părinți l-au folosit la calcularea datei Paștelui la Sinodul I Ecumenic de la Niceea în anul 325.

De-a lungul timpului, s-a observat că exista o diferență de 11 minute și 14 secunde între calendarul iulian de 365 de zile și 6 ore și calendarul solar de 365 de zile, 5 ore, 43 de minute și 46 de secunde. Aceasta a condus la o diferență de 3 zile între cele două calendare după 330 de ani. În timpul Sinodului I Ecumenic, echinocțiul de primăvară a avut loc în data de 21 martie în loc de 24 martie, așa cum a fost în anul 46 î.Hr. Începând de atunci, ziua de 21 martie a devenit referința pentru calculul datei Paștelui, conform Crestinortodox.ro.

Astronomii au descoperit că echinocțiul de primăvară retrogradează cu o zi la fiecare 123 de ani. Oamenii învățați ai acestei perioade au propus corectarea calendarului pentru că tabelele pascale nu mai corespundeau cu data lunii pline astronomice. Astfel, în data de 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a introdus o reformă care a implicat suprimarea a zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci, acest calendar a fost numit gregorian sau stilul nou.

Cu toate acestea, la Congresul de la Constantinopol din 1923, majoritatea Bisericilor Ortodoxe au hotărât să renunțe la calendarul iulian și să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Paștelui a continuat să fie calculată pe baza calendarului iulian întrucât echinocțiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu în acest calendar, ceea ce duce la o diferență între sărbătorile Pascale ale Bisericii Ortodoxe și cele ale Bisericii Catolice.

Numărând de la calendarul gregorian din 1582, astronomii au constatat că există totuși o diferență anuală între acesta și calendarul astronomic. Această diferență ar face ca după 3500 de ani, calendarul gregorian să rămână în urmă cu o zi și o noapte. Calendarul ortodox a fost corectat în 1924, ținând cont și de această diferență.

Biserica Ortodoxă Română a adoptat calendarul gregorian în 1924, la fel ca majoritatea Bisericilor Ortodoxe. Aceasta a fost rezultatul unei consfătuiri inter-ortodoxe care a avut loc la Constantinopol în 1923, unde s-a hotărât îndreptarea calendarului și suprimarea diferenței de 13 zile cu care calendarul iulian rămăsese în urmă. Astfel, data de 1 octombrie a fost considerată echivalentă cu data de 14 octombrie în noul calendar.

Dar nu toate Bisericile Ortodoxe au adoptat calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Sârbă și Patriarhia Ierusalimului folosesc în continuare calendarul iulian, la fel ca și Mănăstirile din Sfântul Munte Athos, cu excepția Mănăstirii Vatoped care sărbătorește în stil nou. Aceste biserici și mănăstiri sunt cunoscute drept "pe stil vechi" și sărbătoresc Paștele și celelalte sărbători conform calendarului iulian.

Cine sărbătorește Revelionul pe rit vechi

Deși majoritatea creștinilor ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe ritul nou, există comunități și regiuni în care este păstrată tradiția de a sărbători Crăciunul pe rit vechi. Printre acestea se numără Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria, Georgia etc.

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de comunitățile creștine care urmează calendarul iulian, în loc de cel gregorian. Această diferență de calendare face ca data Crăciunului pe rit vechi să fie marcată pe 7 ianuarie, cu un decalaj de 13 zile față de 25 decembrie, data recunoscută de majoritatea creștinilor.

Printre cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi se numără mai multe biserici ortodoxe și comunități creștine din întreaga lume. În mod specific, această tradiție este respectată de bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Ucraina, Georgia, Macedonia de Nord, și de anumite biserici ortodoxe din Muntenegru, Moldova și Belarus. De asemenea, ortodocșii din Țările Baltice și din unele regiuni ale Poloniei continuă să respecte acest calendar.

Comunitățile creștine din Orientul Mijlociu, precum unele biserici din Egipt (copți) și Etiopia, celebrează, de asemenea, Crăciunul pe rit vechi. În aceste regiuni, tradițiile locale și semnificația religioasă a sărbătorii se îmbină pentru a marca Nașterea Domnului într-un mod unic.

Pentru acești credincioși, Crăciunul este precedat de o perioadă de post strict, care simbolizează purificarea sufletească. Ziua de Crăciun este marcată prin slujbe solemne în biserici, colinde tradiționale și mese festive care reunesc familiile.

Deși tradițiile variază de la o regiune la alta, elementul comun al Crăciunului pe rit vechi este accentul pus pe spiritualitate și respectarea obiceiurilor transmise din generație în generație. Pentru comunitățile care îl sărbătoresc, Crăciunul pe rit vechi este o ocazie specială de a-și reafirma credința și identitatea culturală. Această sărbătoare continuă să fie un punct central al vieții religioase și sociale în aceste regiuni.

Tradiții și obiceiuri

Sărbătorirea Crăciunului pe ritul vechi se bazează pe tradiții și obiceiuri care au fost transmise de-a lungul generațiilor și care au rădăcini adânc înrădăcinate în cultura și credințele creștine ortodoxe. Aceste tradiții și obiceiuri diferă în unele aspecte de cele ale Crăciunului pe ritul nou, fiind influențate de calendarul iulian și de specificul fiecărei țări sau regiuni în care este sărbătorită această variantă a Crăciunului.

Una dintre tradițiile cele mai îndrăgite ale Crăciunului pe rit vechi este pregătirea Postului Crăciunului, care în calendarul iulian începe la 28 noiembrie și durează 40 de zile. Acest post are o semnificație spirituală puternică și reprezintă pregătirea sufletului și a trupului pentru nașterea lui Isus Hristos. În această perioadă, credincioșii ortodocși respectă un regim alimentar strict și se abțin de la consumul de carne și produse lactate.

În ajunul Crăciunului, credincioșii se adună în biserici pentru cunoscuta Liturghie de la miezul nopții, care reprezintă momentul în care se celebrează nașterea lui Isus Hristos. Această slujbă este plină de tradiții și simboluri specifice și evocă bucuria și veselia sărbătorii. În timpul slujbei, credincioșii aprind lumânări și cântă colinde speciale de Crăciun. După încheierea slujbei, credincioșii se întorc în casele lor și încep sărbătoarea propriu-zisă.

Un alt obicei specific Crăciunului pe rit vechi este colindatul. Credincioșii merg din casă în casă în seara de Crăciun și colindă, aducând cu ei binecuvântarea Crăciunului și aducând bucurie sărbătorii în fiecare casă pe care o vizitează. Colindatul este însoțit de cântece speciale de Crăciun care evocă nașterea lui Isus Hristos și aduc binecuvântări asupra gospodăriilor vizitate.

Un alt aspect interesant al Crăciunului pe rit vechi este bogăția puilor. În unele comunități, în seara de Crăciun credincioșii aduc cu ei pui vii pe care îi pun într-un colț al bisericii sau în curtea acesteia. Această tradiție are o semnificație specifică și simbolizează darul vieții și fertilitatea, aducând speranță și prosperitate pentru noul an.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Președintele suspendat al Coreei de Sud își baricadează reședința cu autocare și sârmă ghimpată ca să nu fie arestat

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul de arestare în legătură cu decretul său de scurtă durată privind legea marțială.

Ministrul Energiei, despre rezervele de gaze pentru iarnă ale României: Avem mai mult decât necesarul în depozite

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România este ținta unei campanii de dezinformare legată de depozitele de gaz. El a dat asigurări că o serie d eștiri false vor să inducă ideea că țara noastră nu are destul hidrocarburi.  

Directorul INSCOP: Atitudinea proeuropeană a românilor s-a întărit. Încrederea în Rusia este la minimul absolut

Directorul INSCOP, Remus Ioan Ștefureac, explică faptul că după alegerile prezidențiale din 2024 încrederea românilor în Rusia este de 5,9%, cu mult sub încrederea în UE. Scăderea se vedea și odată cu războiul, în 2022 fiind de trei ori mai mare.

Donald Trump susține că mulți canadieni își doresc ca țara lor să fie al „51-lea stat al SUA”. „O excelentă idee”

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să devină 'al 51-lea stat' al Statelor Unite, transmite AFP.

Cum arată acum viața în Transnistria. Locuitorii rămân în frig, pe beznă și li se taie și apa curentă. VIDEO

Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent electric, au declarat luni autorităţile.

Frontul de pe care a început să se retragă armata israeliană. Termenul dat pentru a părăsi zona

Emisarul american Amos Hochstein a anunţat că forţele israeliene au început luni retragerea din oraşul de frontieră Naqoura, în sudul Libanului, la mai mult de o lună după intrarea în vigoare a încetării focului între armata israeliană şi Hezbollah.

Rectorul SNSPA îl pune la zid pe Nicușor Dan, pentru sondajul realizat cu privire la alegerile prezidențiale: „Iresponsabil”

Nicușor Dan a fost pus la zid de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, pentru sondajul intern realizat de echipa primarului Capitalei, privind alegerile prezidențiale.

Țara care a devenit oficial membru deplin BRICS. Anunțul făcut de Brazilia

Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor emergente majore, din care mai fac parte Rusia, Iran, China şi Africa de Sud, transmite Reuters.

Poliția Română are un nou sistem de radare. Șoferii vor primi amenzile direct acasă, fără să mai fie opriți

Șoferii care vor depăși limita de viteză nu vor mai fi opriți în trafic, ci vor primi amenzile direct acasă. Poliția Română anunță că a implementat noul sistem e-SIGUR, care acum funcționează pe trei șosele.

Horoscop 7 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Pentru o zodie este un moment bun de afirmare

Horoscop 7 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu sare și piper. Se încheie seria sărbătorilor de iarnă și de aici încolo ne facem planuri serioase ca să urmărim un țel major, să avem succes.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.