Anason - beneficii și contraindicații. Cum arată și la ce se folosește acest condiment

Anason - beneficii și contraindicații. Cum arată și la ce se folosește acest condiment
📅 2025-01-06

Printre cele mai apropiate condimente de anason se numără chimenul, mărarul și feniculul. Spre deosebire de anasonul stelat, acesta nu este înrudit în niciun fel. În bucătărie, ceea ce numim „semințe” de anason sunt, de fapt, fructele plantei, utilizate întregi sau măcinate.

Anasonul este una dintre cele mai vechi plante, folosită de grecii antici, romani și arabi. A fost recomandată și de personalități celebre precum Pliniu, Pitagora și Hipocrate. Fructele sale au fost folosite ca monedă în Evul Mediu. Anasonul prezintă asemănări morfologice cu alte specii din familia Apiaceae, ceea ce poate duce uneori la confuzii periculoase. De exemplu, confuzia între Pimpinella anisum și Conium maculatum poate cauza intoxicații și chiar deces.

Anasonul și uleiul său esențial au fost utilizate în medicina tradițională pentru o gamă variată de afecțiuni, printre care efect diuretic, expectorant ușor, calmant, stomacic, antifungic, antibacterian, anticonvulsiv, carminativ, inductiv al secreției de lapte, antispasmodic și purificator intestinal. În Europa, utilizarea sa este reglementată, iar anasonul este clasificat ca fiind „generalmente considerat sigur”.

Utilizarea sa în medicina populară a determinat numeroși cercetători să investigheze proprietățile medicale ale uleiului esențial de anason, inclusiv efectele sale antimicrobiene puternice. Studiile au arătat că uleiul esențial poate induce efecte bronhodilatatoare, probabil prin inhibarea receptorilor muscarinici. Deși uleiurile esențiale au beneficii remarcabile, un studiu a arătat că persoanele cu epilepsie trebuie să folosească produsele ce conțin ulei esențial de anason cu precauție, datorită capacității acestuia de a induce hiperexcitabilitate, conform sciencedirect.

Ce gust are anasonul și la ce să îl folosești

Anasonul are un gust puternic, asemănător cu cel al licorice-ului (lemn dulce), ceea ce îl face o aromă controversată pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ea. Unele persoane îi simt și o ușoară dulceață.

Anasonul este utilizat pentru a da savoare multor preparate, atât dulci, cât și sărate. Îl vei întâlni în diverse tipuri de cârnați, mezeluri, supe și tocane sau în orice rețetă ce necesită un gust distinct de licorice. De asemenea, frunza anasonului poate fi adăugată în salate și tartine cu brânză.

Anasonul este un ingredient popular și în diverse băuturi alcoolice, precum Ouzo, Sambuca, Pernod, Pastis sau Absint. Interesant este că atunci când se adaugă apă în aceste băuturi, ele capătă o culoare opacă, asemănătoare cu laptele. Anasonul este și un ingredient important în dulciuri și produse de patiserie, oferind o aromă distinctă și puternică.

Popularitatea anasonului de-a lungul secolelor și în diverse regiuni se datorează multitudinii sale de utilizări: pentru aromatizare, în gastronomie, pentru uz casnic, cosmetic și medicinal. Deși întreaga plantă are un miros caracteristic, fructul de anason este cel care a fost apreciat încă din antichitate.

Anasonul este una dintre cele mai vechi mirodenii, folosită pe scară largă pentru aromatizarea curry-urilor, pâinilor, supelor, produselor de patiserie cum ar fi biscotti italienești, dulciurilor (precum bomboanele de licorice sau cele cu anason), smântânii, brânzei cremoase, murăturilor, salatelor de varză, preparatelor cu ouă și băuturilor fără alcool. Este un ingredient popular și în băuturi alcoolice din regiunea mediteraneană, precum Pastis și Pernod din Franța, Ouzo din Grecia, Raki din Turcia, Arak din regiunile arabe, Aguardiente din America de Sud și Alash din Rusia.

Uleiul de anason se găsește și în băuturi precum Boonekamp, Benediktener și Goldwasser din Germania și în Pacharan și Ojen din Spania. În băuturile dulci, de exemplu, Anisette combină semințele de anason, coriandru și fenicul în vodka dulce.

Anasonul este și un ingredient esențial în prăjiturile și biscuiții italieni. Toate părțile plantei pot fi utilizate în bucătărie: frunza și florile pot fi adăugate în salate de fructe, iar frunzele proaspete și tocate îmbunătățesc cremele de brânză, salatele sau preparatele cu legume. Tulpina și rădăcinile de anason aduc o ușoară notă de licorice în tocănițe și supe.

Uleiul esențial de anason este valoros și în parfumerie, în pastă de dinți ca antiseptic, apă de gură, săpunuri, detergenți, loțiuni și creme pentru piele. Este folosit și în industria tutunului. În plus, maschează mirosurile neplăcute în produsele farmaceutice și cosmetice și este utilizat pentru producerea anetolului și uneori ca sensibilizator pentru procesul de albire a culorilor în fotografie.

Beneficiile anasonului pentru sănătate

Anasonul este utilizat în remedii naturiste pentru diverse afecțiuni. Totuși, este recomandat să consulți un medic înainte de a începe orice tratament pe bază de suplimente cu anason.

Diabetul - Conform unui studiu din 2022, persoanele cu diabet de tip 2 ar putea avea beneficii din consumul a 5 grame de pudră de anason pe zi, timp de 60 de zile. Această practică ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de zahăr din sânge, colesterol și trigliceride.

Indigestie - O revizuire a studiilor a sugerat că anasonul ar putea ajuta persoanele cu dispepsie funcțională să reducă simptomele, dacă sunt consumate 3 grame de pudră de anason de trei ori pe zi, în timpul meselor, timp de patru săptămâni.

Sindromul de intestin iritabil - Anumite studii sugerează că uleiul de anason ar putea ajuta în gestionarea simptomelor de IBS (intestin iritabil), precum refluxul acid, durerile abdominale și balonarea.

Migrene - Există dovezi că o cremă cu ulei de anason aplicată pe frunte ar putea reduce frecvența migrenelor. Această cremă pare să ajute în prevenirea atacurilor și să le reducă durata, deși nu pare să le influențeze severitatea.

Alergiile nazale - Într-un studiu clinic comparativ, extractul de anason ar putea fi mai eficient în reducerea simptomelor alergiilor nazale decât spray-urile pe bază de fluticazonă, precum Flonase.

Sindromul premenstrual și bufeurile - Anasonul ar putea reduce simptomele sindromului premenstrual și ale bufeurilor asociate menopauzei. Studiile arată că un extract alcoolic de anason ar putea avea rezultate pozitive în aceste cazuri.

Efecte secundare

Deși este considerat sigur în cantități normale în alimentație, anasonul poate avea efecte secundare, mai ales în cazurile de alergie severă. Printre simptomele unei reacții alergice se numără dificultatea în respirație, mâncărimea și erupțiile cutanate, scrie verywellhealth.

Anasonul este considerat, în general, sigur. Deși efectele secundare sunt rare, acestea trebuie monitorizate, mai ales dacă se utilizează uleiuri sau suplimente cu anason. În cazul unor efecte secundare grave, apelează imediat la urgențe.

La cantitățile obișnuite din alimente, anasonul este în general considerat sigur.

Însă, în caz de consum excesiv, simptomele de toxicitate pot include:

• Niveluri hormonale anormale — cu efecte posibile asupra fertilității

• Probleme de respirație cauzate de o reacție alergică 

• Niveluri ridicate de zahăr în sânge

• Greață și vărsături

• Crize convulsive

• Sângerări severe sau probleme cu coagularea sângelui

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Președintele suspendat al Coreei de Sud își baricadează reședința cu autocare și sârmă ghimpată ca să nu fie arestat

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul de arestare în legătură cu decretul său de scurtă durată privind legea marțială.

Ministrul Energiei, despre rezervele de gaze pentru iarnă ale României: Avem mai mult decât necesarul în depozite

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România este ținta unei campanii de dezinformare legată de depozitele de gaz. El a dat asigurări că o serie d eștiri false vor să inducă ideea că țara noastră nu are destul hidrocarburi.  

Directorul INSCOP: Atitudinea proeuropeană a românilor s-a întărit. Încrederea în Rusia este la minimul absolut

Directorul INSCOP, Remus Ioan Ștefureac, explică faptul că după alegerile prezidențiale din 2024 încrederea românilor în Rusia este de 5,9%, cu mult sub încrederea în UE. Scăderea se vedea și odată cu războiul, în 2022 fiind de trei ori mai mare.

Donald Trump susține că mulți canadieni își doresc ca țara lor să fie al „51-lea stat al SUA”. „O excelentă idee”

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să devină 'al 51-lea stat' al Statelor Unite, transmite AFP.

Cum arată acum viața în Transnistria. Locuitorii rămân în frig, pe beznă și li se taie și apa curentă. VIDEO

Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent electric, au declarat luni autorităţile.

Frontul de pe care a început să se retragă armata israeliană. Termenul dat pentru a părăsi zona

Emisarul american Amos Hochstein a anunţat că forţele israeliene au început luni retragerea din oraşul de frontieră Naqoura, în sudul Libanului, la mai mult de o lună după intrarea în vigoare a încetării focului între armata israeliană şi Hezbollah.

Rectorul SNSPA îl pune la zid pe Nicușor Dan, pentru sondajul realizat cu privire la alegerile prezidențiale: „Iresponsabil”

Nicușor Dan a fost pus la zid de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, pentru sondajul intern realizat de echipa primarului Capitalei, privind alegerile prezidențiale.

Țara care a devenit oficial membru deplin BRICS. Anunțul făcut de Brazilia

Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor emergente majore, din care mai fac parte Rusia, Iran, China şi Africa de Sud, transmite Reuters.

Poliția Română are un nou sistem de radare. Șoferii vor primi amenzile direct acasă, fără să mai fie opriți

Șoferii care vor depăși limita de viteză nu vor mai fi opriți în trafic, ci vor primi amenzile direct acasă. Poliția Română anunță că a implementat noul sistem e-SIGUR, care acum funcționează pe trei șosele.

Horoscop 7 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Pentru o zodie este un moment bun de afirmare

Horoscop 7 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu sare și piper. Se încheie seria sărbătorilor de iarnă și de aici încolo ne facem planuri serioase ca să urmărim un țel major, să avem succes.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.