Pentru ce au votat românii din străinătate. ”Nu vrem ca România să devină un experiment”

Pentru ce au votat românii din străinătate. ”Nu vrem ca România să devină un experiment”
📅 2024-12-26

Este ziua de sărbătoare pentru toți românii, indiferent unde se află și este ziua în care dorul de casă se simte mai puternic. Fiecare român cu care am vorbit, din Belgia sau din Franța, și-a arătat îngrijorările cu privire la viitorul țării noastre, indiferent de orientările politice.

Diaspora ne-a arătat încă o dată cum se poate mobiliza atunci când miza este una uriașă, iar atmosfera de acasă este una tensionată.

În Belgia este o prezență foarte mare, aproape dublă față de alegerile parlamentare din 2020.

Pot vota în străinătate doar cei care au reședința sau domiciliul stabil în afara țării. La unele secții din Italia erau cozi la ora prânzului, de pildă, în Parma și în Torino.

Tudor Crișan, român în Italia: ”Sunt aici de ceva timp și în permanență vin oameni, chiar dacă înăuntru sunt destule cabine de vot. Am votat pentru fetele mele, pentru nepoatele mele”.

Cuplu: "Votăm ca viitorul copiilor noștri să fie asigurat în România și a nepoților. Noi suntem de mulți ani aici, sperăm și să ne întoarcem ca pensionari”.

În străinătate au fost organizate 950 de secții, cele mai multe în țările cu mari comunități de români. 147 în Spania și 158 în Italia. În Germania sunt alte 86 de secții, iar la una dintre ele în Erding a votat și Florin.

Florin Șule: ”Timpul de așteptarea a fost între 10 și 15 minute. Se votează, oamenii își doresc să-și exprime votul. Am votat pentru o Românie mai bună, pentru viitorul copiilor și al părinților noștri”.

”Avem speranță că ceva se va schimba”

Mânați de dorința de a se întoarce cândva acasă au votat și românii din Marea Britanie.

Camelia Petrică: ”Consider că votul este o datorie și o obligație. La un moment dat dorim să ne întoarcem acasă și vreau ca ea să trăiască în democrație, într-o țară liberă”.

Mihaela Fofici: ”Avem speranță că ceva se va schimba, în sănătate, în educație, să ne creeze o oportunitate și posibilitatea să ne întoarcem acasă, să putem face ceva acasă”.

Diana Poustovan și soțul ei locuiesc în Londra de 10 ani, dar nu vor să îmbătrânească acolo.

Diana Poustavan: ”Am votat pentru trebuie să-i dăm țării o direcție, am votat pentru că nu vrem ca România să devină un experiment”.

Și românii din Republica Moldova au mers la urne.

Acolo tot frații noștri sunt, Prutul ne desparte, dar ne unește frăția, ne unește bunătatea”.

Dacă la ora locală 21 mai sunt oameni care așteaptă, preşedintele secţiei are dreptul să prelungească programul cel mult până la 23 și 59 minute, când sistemul electronic se va închide.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.

El este cel mai bun arbitru din lume în 2024. Are doar 35 de ani și a arbitrat finala Euro 2024

IFFHS, Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, a anunţat că Francois Letexier, în vârstă de 35 de ani, a fost ales cel mai bun arbitru din 2024.

Casă veche de 100 de ani, readusă la viață după ce urma să fie demolată ca să facă loc unei parcări

O casă țărănească din sudul României, veche de aproape 100 de ani, a fost strămutată, readusă la viață și pusă în circuit public, la 50 km distanță.

Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%

Joe Biden şi Donald Trump au transmis mesaje de Crăciun total diferite, miliardarul reiterându-şi într-un mesaj expeditiv postat pe reţeaua sa de socializare Truth Social ameninţările polemice cu privire la şantajarea Canada.  

Țara care va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Proiectul ar costa peste 30 de miliarde de dolari

China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la marginea de est a platoului tibetan ce ar putea afecta milioane de persoane în aval, în India şi Bangladesh, informează Reuters.

Vedete din România care s-au căsătorit în 2024. Nunțile anului în imagini | GALERIE FOTO

Pentru unele vedete din România, anul 2024 a fost unul special, după ce au decis să își unească destinele. În timp ce unele cupluri și-au dorit un eveniment discret, altele au organizat o nuntă cu fast.

Opoziţia sud-coreeană va vota vineri o moţiune pentru a-l destitui pe preşedintele interimar Han Duck-soo

Opoziţia sud-coreeană a prezentat joi în faţa parlamentului o moţiune ce va fi votată vineri pentru a solicita demiterea lui Han Duck-soo, premier şi preşedinte interimar al ţării.

Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești

Chimenul este un fruct uscat, denumit în mod obișnuit „sămânță”, care provine de la planta Carum carvi. 

Un pilot aflat în afara serviciului salvează un zbor de pasageri după ce un membru al echipajului nu a mai putut să piloteze

Un pilot în afara serviciului a intervenit și a ajutat la pilotarea și aterizarea un Boeing 737, după ce ofițer secund de zbor a fost brusc incapabil să mai piloteze, scrie Business Insider.

O mamă își taxează membrii familiei pentru pregătirea meselor de Crăciun. „Am păstrat chitanțele și am calculat corect”

O mamă din Anglia, Marea Britanie, a stârnit reacții controversate pe rețelele sociale, după ce a mărturisit că va taxa membrii familiei sale pentru mesele pregătite pentru cele trei zile de Crăciun, scrie Fox News.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.