Este ziua de sărbătoare pentru toți românii, indiferent unde se află și este ziua în care dorul de casă se simte mai puternic. Fiecare român cu care am vorbit, din Belgia sau din Franța, și-a arătat îngrijorările cu privire la viitorul țării noastre, indiferent de orientările politice.
Diaspora ne-a arătat încă o dată cum se poate mobiliza atunci când miza este una uriașă, iar atmosfera de acasă este una tensionată.
În Belgia este o prezență foarte mare, aproape dublă față de alegerile parlamentare din 2020.
Pot vota în străinătate doar cei care au reședința sau domiciliul stabil în afara țării. La unele secții din Italia erau cozi la ora prânzului, de pildă, în Parma și în Torino.
Tudor Crișan, român în Italia: ”Sunt aici de ceva timp și în permanență vin oameni, chiar dacă înăuntru sunt destule cabine de vot. Am votat pentru fetele mele, pentru nepoatele mele”.
Cuplu: "Votăm ca viitorul copiilor noștri să fie asigurat în România și a nepoților. Noi suntem de mulți ani aici, sperăm și să ne întoarcem ca pensionari”.
În străinătate au fost organizate 950 de secții, cele mai multe în țările cu mari comunități de români. 147 în Spania și 158 în Italia. În Germania sunt alte 86 de secții, iar la una dintre ele în Erding a votat și Florin.
Florin Șule: ”Timpul de așteptarea a fost între 10 și 15 minute. Se votează, oamenii își doresc să-și exprime votul. Am votat pentru o Românie mai bună, pentru viitorul copiilor și al părinților noștri”.
Mânați de dorința de a se întoarce cândva acasă au votat și românii din Marea Britanie.
Camelia Petrică: ”Consider că votul este o datorie și o obligație. La un moment dat dorim să ne întoarcem acasă și vreau ca ea să trăiască în democrație, într-o țară liberă”.
Mihaela Fofici: ”Avem speranță că ceva se va schimba, în sănătate, în educație, să ne creeze o oportunitate și posibilitatea să ne întoarcem acasă, să putem face ceva acasă”.
Diana Poustovan și soțul ei locuiesc în Londra de 10 ani, dar nu vor să îmbătrânească acolo.
Diana Poustavan: ”Am votat pentru trebuie să-i dăm țării o direcție, am votat pentru că nu vrem ca România să devină un experiment”.
Și românii din Republica Moldova au mers la urne.
”Acolo tot frații noștri sunt, Prutul ne desparte, dar ne unește frăția, ne unește bunătatea”.
Dacă la ora locală 21 mai sunt oameni care așteaptă, preşedintele secţiei are dreptul să prelungească programul cel mult până la 23 și 59 minute, când sistemul electronic se va închide.