Lipsa medicinii preventive, a personalului medical și a tratamentelor au dus la creșterea alarmantă a bolnavilor cronici în România. În plus, deși românii plătesc mulți bani pentru sănătate, serviciile medicale lasă de dorit, policlinicle și spitalele sunt supraaglomerate, medicii tratează pacienții cu superficialitate iar mulți bolnavi sunt obligați să plătească consultații la prețuri exorbitante în clinicle private, în pofida faptului că sunt asigurați în sistemul de stat.
Periodic medicamentele lipsesc din farmacii și mai ales bolnavii cronici au de suferit.
"Picături de ochi pentru glaucom lipsesc, anumite medicamente care se eliberează pe rețete speciale, pentru boli endocrine sunt fiole lipsă. Nu există substanța activă să se fabrice, producătorul nu a adus suficiente, au dispărut alte medicamente care erau similare, nu au făcut față cererii în plus, export paralel", spune Beatrice Speteanu, farmacist șef, la observatornews.ro.
Lipsa medicamentelor le poate pune viaţa în pericol
Bolnavii care supravieţuiesc doar cu ajutorul medicamentelor sunt disperaţi. O singură zi fără tratament le pune viața în pericol.
"Din această clasă terapeutică nu mai avem decât două molecule, una singură injectabilă, care și aceasta se găsește greu. Taie, rămânând semaglutida orală. Forsiga și giardians, care s-au găsit cu dificultate în ultima perioadă, probabil și pentru că sunt prescrise nu numai pentru diabetul de tip 2, au și alte indicații: insuficiență cardiacă și boală cronică de rinichi", spune Cosmin Pena, medic diabet și nutriție.
Bolnavii care îşi permit pot să cumpere medicamente din străinătate, la preţuri mult mai mari, își pot recupera banii doar dacă dau statul în judecată.
"Aceste picături sunt extraordinar de importante. Un pacient cu glaucom poate să ducă această boală pentru tot restul vieții, păstrându-și vederea atâta timp cât își administrează corect și constant tratamentul. Dacă nu, rezultatele vor fi foarte grave, până la pierderea completă a vederii", explică Ștefan Pricopie, medic oftalmolog.
Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului anunţă că vor continua întâlnirile cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi soluții, dar fără să precizeze un termen limită, potrivit observatornews.ro.