Sute de medicamente lipsesc din farmacii. Bolnavii sunt disperați: "Nu trebuie să supraviețuim?"

Sute de medicamente lipsesc din farmacii. Bolnavii sunt disperați: "Nu trebuie să supraviețuim?"
📅 2025-01-24

Sute de medicamente lipsesc de pe piață de aproape o lună. Bolnavii de cancer şi persoanele cu probleme cardiace sunt cei mai afectaţi.

Lipsa medicinii preventive, a personalului medical și a tratamentelor au dus la creșterea alarmantă a bolnavilor cronici în România. În plus, deși românii plătesc mulți bani pentru sănătate, serviciile medicale lasă de dorit, policlinicle și spitalele sunt supraaglomerate, medicii tratează pacienții cu superficialitate iar mulți bolnavi sunt obligați să plătească consultații la prețuri exorbitante în clinicle private, în pofida faptului că sunt asigurați în sistemul de stat. 

Periodic medicamentele lipsesc din farmacii și mai ales bolnavii cronici au de suferit. 

"Picături de ochi pentru glaucom lipsesc, anumite medicamente care se eliberează pe rețete speciale, pentru boli endocrine sunt fiole lipsă. Nu există substanța activă să se fabrice, producătorul nu a adus suficiente, au dispărut alte medicamente care erau similare, nu au făcut față cererii în plus, export paralel", spune Beatrice Speteanu, farmacist șef, la observatornews.ro.

Lipsa medicamentelor le poate pune viaţa în pericol

Bolnavii care supravieţuiesc doar cu ajutorul medicamentelor sunt disperaţi. O singură zi fără tratament le pune viața în pericol.

"Din această clasă terapeutică nu mai avem decât două molecule, una singură injectabilă, care și aceasta se găsește greu. Taie, rămânând semaglutida orală. Forsiga și giardians, care s-au găsit cu dificultate în ultima perioadă, probabil și pentru că sunt prescrise nu numai pentru diabetul de tip 2, au și alte indicații: insuficiență cardiacă și boală cronică de rinichi", spune Cosmin Pena, medic diabet și nutriție.

Bolnavii care îşi permit pot să cumpere medicamente din străinătate, la preţuri mult mai mari, își pot recupera banii doar dacă dau statul în judecată.

"Aceste picături sunt extraordinar de importante. Un pacient cu glaucom poate să ducă această boală pentru tot restul vieții, păstrându-și vederea atâta timp cât își administrează corect și constant tratamentul. Dacă nu, rezultatele vor fi foarte grave, până la pierderea completă a vederii", explică Ștefan Pricopie, medic oftalmolog.

Citește pe Antena3.ro
Descoperire arheologică valoroasă: Peste 1.300 de monede de argint, într-o oală. Comoara a fost îngropată în timpul împăratului Nero

Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului anunţă că vor continua întâlnirile cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi soluții, dar fără să precizeze un termen limită, potrivit observatornews.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Apel de înscriere și participare la Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez și Asociația ART I.K.S.

Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez din România și Asociația ART I.K.S. este un proiect de cooperare franco-român care se adresează tinerilor artiști din toate domeniile, interesați să descopere și să experimenteze tehnicile de producție a ficțiunii sonore.

Viktor Orban cere ca UE să facă presiuni asupra Ucrainei pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc

Viktor Orban cere ca UE să facă presiuni asupra Ucrainei pentru reluarea tranzitului de gaz rusesc. Declarația a fost făcută vineri cu câteva zile înainte de discuțiile liderilor UE privitor la prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Ungaria a îngreunat și în trecut adoptarea de sancțiuni.

Sute de medicamente lipsesc din farmacii. Bolnavii sunt disperați: "Nu trebuie să supraviețuim?"

Sute de medicamente lipsesc de pe piață de aproape o lună. Bolnavii de cancer şi persoanele cu probleme cardiace sunt cei mai afectaţi.

Haos în Capitală: Protestatarii lui Călin Georgescu traversează centrul orașului spre Piața Victoriei

O manifestație de amploare, inițiată de susținătorii lui Călin Georgescu, a dat peste cap traficul din Capitală. După ce s-au adunat în Parcul Tineretului, unde au organizat o horă simbolică, participanții au pornit într-un marș neanunțat, creând confuzie atât în rândul autorităților, cât și al c...

Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor, pe toate categoriile de public

Aproape 1.3 milioane de telespectatori la nivel naţional au urmărit aseară povestea serialului de la Antena 1.

Ziua Memoriei

Cu ocazia Zilei Memoriei, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și cu Casa Tranzit din Cluj-Napoca, prezintă spectacolul „Voiam să vă despăgubesc” al trupei Menoventi, cu Donatella Allegro și Rossella Dassu, în regia lui Gianni Farina.

IPhone-uri folosite, vândute cu prețuri exorbitante, doar pentru că au TikTok

Telefoanele cu TikTok instalat au devenit o marfă rară și scumpă, pe măsură ce aplicația de socializare continuă să fie absentă din magazinele digitale Apple și Google.

De ce sunt românii vicecampionii Europei la fericire

În pofida greutăților cu care se confruntă, românii se află pe locul 2 în topul celor mai fericiiți cetățeni ai Uniunii Europene. Înaintea noastră se află finlandezii și suntem urmați de italieni, spanioli și nemți.

Persoanele cu hiperactivitate trăiesc, în medie, cu 7-9 ani mai puțin

Persoanele diagnosticate cu ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) au o speranță de viață semnificativ mai redusă, a descoperit un studiu amplu publicat în The British Journal of Psychiatry.

Horoscop săptămânal, 27 ianuarie - 2 februarie 2025. Taurii atrag ceea ce doresc. Vărsătorii se află în centrul atenției

Mercur în Capricorn face sextil cu Neptun din Pești. Venus în Pești face sextil cu Uranus din Taur. Mercur intră în Vărsător pe 27 ianuarie, unde va rămâne până pe 14 februarie.

Good News

Only good and positive news.