Datele Institutul European de Statistică (INS) din 2023 ne plasează pe locul doi în topul celor mai fericite ţări din UE. În clasamentul condus de Finlanda, suntem la fel de fericiţi ca belgienii, austriecii şi slovenii.
Însă problema este că fericirea noastră este doar la tinerețe. Pe măsură ce avansăm în vârstă, românii se confrună cu probleme pe care autoritățile nu reușesc să le rezolve de zeci de ani.
Fericirea românilor scade cu vârsta
"La noi, cei mai mulţumiţi se declară adolescenţii şi tinerii până în 29 de ani, urmaţi de categoria 25 - 64 de ani. Pensionarii spun că nivelul lor de fericire nu ajunge nici măcar 7 din 10. Pe de altă parte, statistica arată legătura dintre studii şi o viaţă mai satisfăcătoare. Românii cu facultate, salarii peste medie şi un copil au cel mai mare punctaj. Oricum, suntem pe drumul cel bun. România urcă în topul fericii constant. Am plecat de la un scor de 7,2 în 2013 şi am ajuns acum la 7,7", explică Florin Cruceru, reporter Observator.
Braşov sau Cluj-Napoca sunt oraşe care apar în top 250 locuri din lume cu cei mai fericiţi români.
Sociologii au o explicaţie pentru care am fost declaraţi vicecampionii Europei la fericire în 2023.
"Contextele în care se fac aceste măsurători şi aceste cercetări contează. Dacă s-ar reface acest studiu la nivelul anului 2025, după un an 2024 nu tocmai fericit economic şi destul de polarizat, ţinând cont de valurile de alegeri, cred că lucrurile arată uşor diferit", spune Ioan Hosu, sociolog.