Ce trebuie să știi despre gută. Simptome și tratament

Ce trebuie să știi despre gută. Simptome și tratament
📅 2025-01-18

Guta este o afecțiune a articulației degetului mare de la picior.

Numită și podagră, guta este o afecțiune ce apare din cauza dezechilibrelor în alimentație și se accentuează iarna. Daniela Opriș Belinski, medic intern reumatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 14, din sezonul 7, la MediCOOL.

Ce este guta

Guta este o boală care apare atunci când mănânci o cantitate prea mare de carne și consumi alcool. Aceasta provoacă dureri și se întâmplă la persoanele care au o anumită predispoziție.

Dacă mănânci o cantitate mare carne, aceasta se transformă într-o substanță care se numește acid uric. Anumite persoane depun mai mult acid uric în țesuturi, cum ar fi: articulațiile, oasele și părțile moi. Multe persoane au acid uric crescut, dar nu oricine suferă de gută.

Acidul uric ocupă mai multe funcții în organism, cum ar fi echilibrarea tensiunii arteriale. Însă, la un moment dat, este nevoie să fie eliminat. Unii oameni nu reușesc să-l elimine eficient din diferite motive. De exemplu, alcoolul poate fi una dintre aceste cauze.

Dacă te întrebi ce este guta, gândește-te că mai poartă denumirea de ,,boala regilor” pentru că în trecut se dezvolta după mesele bogate în carne de vânat și consum de alcool. Când se digera carnea, se producea acidul uric, pe care alcoolul nu-l lăsa să se elimine. Din acest motiv, creșteau brusc nivelurile. În anumite situații, se depune în articulații și provoacă dureri foarte puternice.

De ce apare guta

Aproape toate persoanele care suferă de gută  au o afectare în zona articulației degetului mare de la picior. În acel loc se depune acidul uric, care produce inflamația și provoacă dureri foarte puternice.

Podagra se manifestă brusc și produce simptome, precum roșeață sau umflare. Aceasta apare foarte frecvent și se poate localiza în orice articulație, inclusiv la nivelul genunchiului sau încheieturii mâinii. De cele mai multe ori se localizează în zonele periferice, unde temperatura este mai rece. În zonele periferice, temperatura este mai scăzută de 32°C, față de temperatura centrală de 37°C. Acidul uric se depune în zonele reci.

Citește pe Antena3.ro
Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller

,,De obicei, un pacient gutos este supraponderal. Dacă își face analize, vede că pe lângă gută, are colesterol mai mare și, eventual, o boală de inimă. Sunt câteva lucruri care se asociază.”

– Daniela Opriș Belinski, medic intern reumatolog

-Cum se poate trata acest tip de gută?
-În general, se recomandă ca pacientul să se prezinte repede la medic. Este important să înceapă cât mai repede tratamentul. De obicei, se folosesc antiinflamatoare și un medicament care se numește colchicină. Este un extract de brândușă de toamnă. Colchicina controlează inflamația de la nivel articular. Aceasta produce simptome foarte puternice, dar, în general, simptomele se vindecă foarte repede în câteva zile. În această perioadă, intensitatea lor fluctuează, dar riscul de a suferi recăderi se menține.

Dacă vrei să afli ce este guta, reține că atunci când se dezvoltă de multe ori în articulație și se depune acidul uric, se produc tofi. Tofii sunt un tip de acumulări de acid uric, care distrug articulația. Practic, guta poate distruge articulația.

Afecțiuni care acutizează iarna

Durerile articulare se acutizează iarna deoarece unii oameni au o meteosensibilitate. Există studii care arată că anumite persoane prezintă o sensibilitate la anumite schimbări de presiune și temperatură. Din acest motiv, durerile articulațiilor se accentuează, inclusiv guta.

Durerile articulare se pot acutiza la expunerea la frig sau la schimbările vremii. De exemplu, dacă suferi de o spondiloză lombară, se poate întâmpla că această expunere să-ți provoace dureri. Contractura solicită mai puternic zona vertebrală și poate determina durere.

Acutizarea durerilor articulare la frig se manifestă frecvent în populația care are afecțiuni articulare degenerative. Afecțiunile articulare degenerative pot distruge și subția cartilajul. Acestea se dezvoltă mai frecvent la femei decât la bărbați deoarece sunt mai meteosensibile.

Pentru a gestiona afecțiunile articulare degenerative, în general, se recomandă să ai grijă de articulații, să eviți solicitarea foarte puternică și să-ți tratezi corespunzător traumatismele. Artroza afectează cel mai frecvent articulațiile genunchilor și șoldurilor. În cazul genunchilor, este indicat să eviți solicitarea lor prin adăugarea de kilograme în plus deoarece orice kilogram suplimentar provoacă simptome, notează medicool.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

WhatsApp introduce o nouă funcție. Care sunt schimbările pentru utilizatori

Aplicația de mesagerie WhatsApp introduce o nouă funcție dorită de utilizatori.

Netanyahu Nu ne vom opri până când toate obiectivele războiului vor fi atinse

Premierul Netanyahu a spus că armistițiul temporar cu Hamas nu va opri Israelul din îndeplinirea obiectivelor războiului, inclusiv eliberarea tuturor ostaticilor, scrie The Times of Israel.

Horoscop 2025. Ce rezervă astrele fiecărei zodii

Anul 2025 va fi plin de oportunități și provocări. 

Un veteran al Marinei SUA a câștigat procesul cu CNN pentru defăimare, în urma evacuărilor din Afganistan

CNN a ajuns la o înțelegere cu un veteran al Marinei SUA care a ajutat la evacuarea oamenilor din Afganistan după retragerea armatei americane din această țară în 2021, a declarat vineri un judecător, la câteva ore după ce juriul a găsit postul de știri TV responsabil pentru defăimare.

Accident grav în Alba: Șofer încarcerat după ce mașina s-a răsturnat în afara drumului. Trafic blocat pe DN 1 în zona Mirăslău

Sâmbătă seara, un accident rutier grav a avut loc pe DN 1, în zona localității Mirăslău, județul Alba. Un șofer a rămas încarcerat după ce autoturismul pe care îl conducea s-a răsturnat în afara carosabilului.

Ce trebuie să știi despre gută. Simptome și tratament

Guta este o afecțiune a articulației degetului mare de la picior.

Accident pe DN 6, Mehedinți: Coliziune între două autoturisme și un TIR. O persoană a fost rănită

Un accident rutier grav a avut loc sâmbătă seara, pe DN 6, în județul Mehedinți, la ieșirea din Orșova spre Topleț. În coliziune au fost implicate două autoturisme și un TIR, iar o persoană a fost rănită, primind îngrijiri medicale la fața locului.

Victorie categorică pentru CSM Bucureşti în Liga Campionilor la handbal feminin

CSM Bucureşti a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.

Donald Trump l-a nominalizat în funcția de director al Secret Service pe agentul care l-a protejat în timpul tentativei de asasinat

Donald Trump l-a nominalizat pe Sean Curran în funcția de director al Secret Service. Acesta este în prezent șeful echipei persoane de securitate al președintelui ales al SUA, potrivit Fox News.

13 lucruri pe care le fac oamenii care au probleme de angajament în relații

Unele persoane nu își pot asuma responsabilitățile necesare unei relații, și este în regulă. Poate fi o traumă legată de întâlniri sau doar o aversiune față de angajament ori de a se îndrăgosti. Acestea ar fi mai fericite singure decât să încerce să se forțeze să se implice într-o relație.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.