24 ianuarie, Unirea Principatelor: Cum a apărut statul unitar român

24 ianuarie, Unirea Principatelor: Cum a apărut statul unitar român
📅 2025-01-24

Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Țării Românești, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La Iași, cei care susțineau unirea dețineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscriși nu mai puțin de 38 de candidați. Aceștia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. Ultima opțiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligații față de interesele Rusiei și ale Poloniei, astfel că Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.

Reprezentant al Partidei Naționale, Alexandru Ioan Cuza era susținut numai de liberali pentru desemnarea ca domn și în Țara Românească. Adunarea Electivă de la București era dominată de conservatori, care însă susțineau doi candidați diferiți, Gheorghe Bibescu, fost domn între 1843 și 1848, şi Barbu Ştirbei, care se mai aflase la conducerea Valahiei de două ori, între 1849 și 1853 și între 1854 și 1856.

Fost participant la mișcarea revoluționară din 1848, Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi după ce conservatorii nu au putut să se hotărască asupra unui singur candidat propriu.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie - 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate. Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza coincide cu reformele de unificare și modernizare a instituțiilor din cele două principate. Împroprietărirea țăranilor și secularizarea averilor mănăstirești, ca și opțiunile personale ale domnitorului au atras opoziția elitelor sociale din acele vremuri și au încurajat zvonuri privind intenția lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice.

În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituția adoptată în acel an denumind noul stat România.

Citește pe Antena3.ro
După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”

În 2016, data de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale.

  • Scandal și anchetă la o școală din Suceava: Directorul a trimis poze nud unei eleve minore: „Nu e la prima abatere”
  • Bancul cu poporul roșu și lumea reală
  • Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
  • Filip Bușcu, elevul de 17 ani care a coordonat lansarea sateliților ROM-2 și ROM-3 cu SpaceX, a fost admis la Stanford
  • Un bărbat l-a găsit pe amantul soției sub pat. Toată povestea s-a încheiat într-un mod cu totul neașteptat
  • ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi
  • În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Vremea în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține

Vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie.

WhatsApp vine cu noi funcții în 2025. Urmează trei actualizări majore

WhatsApp lansează noi funcții creative care transformă modul în care utilizatorii pot personaliza fotografiile și mesajele. Meta, compania care deține aplicația, a anunțat trei actualizări majore pentru început de 2025.

166 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu drag de carte!

Cărți, hărți și documente istorice din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, exclusiv în licitație la Artmark

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ICR omagiază memoria victimelor acestui capitol tragic al istoriei

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului.

Ești într-o relație toxică cu un bărbat misogin? 15 Semne că el nu te respectă

Fiind într-o relație cu un bărbat care nu respectă femeile, veți experimenta inevitabil toxicitate, deoarece acesta vă va privi întotdeauna cu dispreț din cauza genului. Dacă observați următoarele semne la partenerul dvs., este foarte posibil ca el să nu vă respecte cu adevărat.

Pregătiți pentru viitor: Predictibilitate, investiții, dezvoltare. Conferința RO 3.0 KICKSTART 2025, soluții pentru România

Conferința RO 3.0 KICKSTART 2025, predictibilitate, investiții, dezvoltare  va avea loc pe 28 ianuarie, ora 9:30  la centrul de conferințe Antena 3 CNN, The Mark, Cladirea Turn, etaj 2, București.

Comedia „Țăndări” regizată de Bogdan Naumovici - premieră de gală la Cinema City AFI Cotroceni!

Comedia „Țăndări”, în regia lui Bogdan Naumovici, va avea premiera de gală pe 27 ianuarie, de la ora 19:00, la Cinema City AFI Cotroceni. La evenimentul deschis publicului vor participa actorii și echipa filmului, profesioniști ai industriei cinematografice, alături de vedete și alți invitați. Fi...

KTM, în faliment: Apusul unui simbol

KTM a fost un reper în lumea auto pentru peste o sută de ani. Până acum, când un management rupt de realitatea economică l-a dus în prăpastie.

„Nu știam cât vom sta acolo". Primul dialog al premierului cu românul eliberat din Yemen

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție la telefon cu românul eliberat recent din captivitatea rebelilor Houthi din Yemen, pe care a postat-o pe TikTok.

Incendiu la o școală din Oradea

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața la o școală din Oradea. Acesta a cuprins un echipament electric aflat sub tensiune.

Good News

Only good and positive news.