Ne amintim de Unirea Principatelor Române, un moment istoric semnificativ care a marcat un pas important în direcția formării statului modern român! Pe 24 ianuarie, la împlinirea a 166 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor atât în Moldova, cât și în Țara Românească, deschidem o expoziție extraordinară ce cuprinde câteva cărți și documente importante din acele timpuri. Evenimentul este prilejuit de Licitația de Carte Rară și Autografe, inclusiv o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu, ce va avea loc la Casa A10 by Artmark (joi, 6 februarie, ora 18.00), atât în sala din Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online, pe Platforma Artmark Live.
Astfel, cărți vechi și rare precum „Mineiul lunii octombrie”, tipărit de Calinic Râmnicul, la Râmnicu Vâlcea, în 1862, „Octoihul cel mare”, realizat în aceeași tipografie, trei ani mai târziu, ambele în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, își așteaptă vizitatorii, la Galeriile Artmark, în expoziția ce rămâne deschisă, zilnic, cu intrare liberă (în intervalul 10.00-20.00), până în ziua licitației.
Selecția de expoziție și licitație cuprinde însă și cărți românești importante mai vechi decât acestea, ce marchează momentul sărbătoresc – spre exemplu: Octoihul lui Constantin Brâncoveanu (din anul 1700), dar și prima publicare a celebrei opere a lui Dimitrie Cantemir, „Descrierea Moldovei” (din 1767-1770), în format de magazin istoric și științific (iar nu de carte propriu-zisă), precum și Evanghelia Chrysanthus al Ierusalimului, de la 1801, ferecată într-o impresionantă legătură din argint.
Aceeași expoziție cuprinde, în anul care îl celebrează pe Mihai Eminescu (175 de ani de la nașterea lui Eminescu!) și un important segment expozițional și de licitație de rarități Mihai Eminescu, între care și ediția princeps „Poesii” – prima și singura realizată în timpul vieții poetului. A apărut la 21 decembrie 1883, la editura Socec, îngrijită fiind de Titu Maiorescu. Are 306 pagini şi cuprinde 61 de poezii antume, dintre care 26 în primă apariţie, iar unele cu variante publicate în revista „Convorbiri Literare”. Menționăm o altă piesă foarte rară: fotografia de tinerețe a lui Mihai Eminescu, una din singurele patru care există, realizată în 1880 în atelierul Bernhard Brand, după clișeul lui Jan Tomas din Praga, la comanda Asociației Generale a Studenților Universitari Români, Secțiunea Iași.
Tot la capitolul fotografii, evenimentul aduce în fața publicului alte două piese rare: o fotografie ilustrându-l pe Constantin Brâncuși în atelierul său (cca. 1923) și o fotografie ilustrându-l pe Constantin Brâncuși într-un fotoliu pe terasa unei vile din Provence, unde îl vizita pe Marcel Duchamp (Villefranche-sur-Mer, Franța, septembrie 1931).
La capitolul autografe, în acest eveniment se regăsesc numeroase: ale celebrilor Mircea Eliade, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Nichita Stănescu, Virgil Ierunca și Constantin Noica.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹