Celebrul producător austriac de motociclete a fost obligat să ceară falimentul după ce a acumulat în depozite 300.000 de motoare şi o datorie astronomică. Practic, la stocul pe care îl are, e ca şi cum KTM n-a fost în stare să vândă nici măcar o singură motocicletă într-un an întreg. Această companie austriacă a fost o referință în sporturile extreme și a câștigat loialitatea adepților săi pe baza angajamentului și calității.
Peter Vogl, administratorul judiciar al companiei, a confirmat printr-un raport că problemele companiei se datorează în principal faptului că producția nu s-a adaptat la cererea reală pe care o aveau pe piață, adică au produs mai mult decât puteau vinde efectiv.
Deși vânzările au crescut în 2023, această disproporție în producție a continuat să existe, iar acest dezechilibru a sfârșit prin a se traduce printr-o acumulare masivă de motociclete care acum sunt uitate în depozite.
O altă problemă care este evidențiată în acest raport este că strategia comercială pe care au urmat-o în ultimii ani a fost nerealistă, deoarece au prioritizat fabricarea de modele high-end, iar acest lucru a făcut ca KTM să se deconecteze de la o mare parte a pieței.