Aceste trei noi proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență vor fi realizate de UMFCD în parteneriat cu Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) și celelalte cinci universități de medicină și farmacie din țară, membre ale Alianței Universitare G6.
” Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București este implicată activ în actuala reformă din sănătate oferind soluții concrete în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea, instruirea, atragerea și retenția resursei umane din centrele spitalicești și de cercetare medicală autohtone, angrenarea universității și în aceste trei proiecte reprezentând pentru întreaga noastră comunitate academică o nouă certificare a valorii și a probității profesionale care cu siguranță că va conduce la o accelerare a reformei și la crearea unui sistem sanitar românesc sustenabil din perspectiva creșterii capacității profesionale și manageriale, a calității serviciilor de îngrijiri medicale, precum și a promovării integrității în sistemul de sănătate românesc” a declarat Rectorul UMF ”Carol Davila” din București, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.
Noile proiecte se vor derula în paralel cu un alt mare proiect dedicat dezvoltării resursei umane din sănătate - „CONSTRUCȚIA ȘI DOTAREA CENTRULUI DE DEZVOLTARE A COMPETENȚELOR PENTRU PERSONALUL DIN SISTEMUL PUBLIC DE SĂNĂTATE – CDCS”, pe care UMFCD l-a demarat la începutul acestui an, beneficiind de o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de peste 12 milioane de euro .
DESCRIEREA SUCCINTĂ A CELOR TREI NOI PROIECTE
- Dezvoltarea resurselor umane din sănătate (DRUSS)
Beneficiar: Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS)
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara. Finanțare UMFCD 3.728.528,50 lei
Obiectiv general: Creșterea calității serviciilor medicale prin formarea a minimum 1.000 de profesioniști din asistența medicală primară, comunitară, ambulatorie și spitalicească, precum și din domeniul sănătății publice.
Activități cheie: Formare profesională, dezvoltarea de programe și materiale în format e-learning, consolidarea competențelor prin utilizarea instrumentelor moderne de instruire.
- Formare în Managementul Serviciilor de Sănătate (FMSS)
Beneficiar: INMSS
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara, UMF Craiova Finanțare UMFCD: 1.370.946 lei
Obiectiv general: Creșterea capacității manageriale a personalului din instituțiile publice de sănătate prin formarea a minimum 1.000 de persoane din structurile centrale, regionale și locale.
Activități cheie: Dezvoltarea unui program național de formare, actualizat și adaptat nevoilor sistemului, realizarea de materiale didactice interactive și evaluative în format digital.
- Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistemul de sănătate (ISS)
Beneficiar: INMSS
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara, UMF Craiova Finanțare UMFCD : 5.236.360 lei
Obiectiv general: Creșterea nivelului de integritate în sistemul sanitar prin formarea a peste 3.000 de profesioniști în domeniul eticii și transparenței. Activități cheie: Implementarea unui program național de instruire în integritate, dezvoltarea unei bănci de date cu resurse didactice și evaluative adaptate pozițiilor ocupaționale din sistem.