Ziua Internațională a Cărții sărbătorită la Sala Mare a Institutului Cultural Român

Ziua Internațională a Cărții sărbătorită la Sala Mare a Institutului Cultural Român
📅 2025-04-19

De Ziua Internațională a Cărții, pe 23 aprilie, la ora 17:00, Institutul Cultural Român vă invită la o dezbatere despre importanța decisivă pe care literatura și jurnalismul cultural o au în societatea contemporană, cu Bogdan Crețu, nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2025, Monica Cure, Oana Fotache-Dubălaru și Daniela Vizireanu.

Programată de Ziua Internațională a Cărții, când în lumea întreagă au loc nenumărate evenimente dedicate culturii scrise, dezbaterea „Literatura și jurnalismul cultural” va fi moderată de Marius Constantinescu și continuă seria evenimentelor Calendarul internațional al artelor la ICR. Și cu această ocazie, Institutul Cultural Român subliniază rolul fundamental al literaturii și al cărții în general într-o cultură democratică și, în egală măsură, funcția esențială a jurnalismului cultural.

Promovând literatura română prin numeroase proiecte și programe, cum ar fi traducerea de volume semnate de autori români în străinătate și organizarea prezenței României la prestigioase târguri internaționale de carte și a selecției naționale pentru distincții precum Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, Institutul Cultural Român își reafirmă cu convingere rolul de promotor al creației autohtone. De asemenea, susținând jurnalismul cultural prin diferite proiecte pe care le derulează în permanență și prin colaborarea constantă cu profesioniști la proiecte culturale din domenii precum cultură scrisă, arte vizuale, artele spectacolului, film sau muzică, Institutul Cultural Român pledează pentru un act jurnalistic de calitate, fundamental pentru orice cultură democratică. Și, pentru că unei astfel de culturi îi este indispensabil dialogul, de Ziua Internațională a Cărții își afirmă încă o dată poziția de susținător al dialogului, invitând publicul larg să ia parte la o dezbatere vie despre relația dintre literatură și jurnalism cultural.

Participanții la eveniment sunt personalități marcante din lumea cărții:

Bogdan Crețu – scriitor, nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2025, critic literar, profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași (2013-2022), fost redactor-șef al revistei Timpul;

Monica Cure – scriitoare româno-americană, traducătoare, doctor în literatură comparată al University of Southern California;

Oana Fotache-Dubălaru – profesor doctor, decan al Facultății de Litere, Universitatea din București, membru fondator al Centrului Interdisciplinar de Studii Culturale Europene şi Româneşti „Tudor Vianu” de la Universitatea din Bucureşti, co-organizator al Atelierelor Centrului „Tudor Vianu”, membru al Asociației Internaționale de Literatură Comparată (ICLA) și al American Comparative Literature Association (ACLA); membru ales în Comitetul Executiv al ICLA; membru fondator al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România; membru al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI); membru fondator al Centrului de Studii Românești, Facultatea de Litere, Universitatea din București; membru în juriul de acordare a unor prestigioase distincții internaționale precum Premiul FIL Guadalajara;

Daniela Vizireanu – scriitoare, publicistă, cercetătoare la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din cadrul Academiei Române.

Citește pe Antena3.ro
Un tren l-a uitat pe „naș” pe peron la Bușteni. Șeful de tren a ajuns la stația următoare cu un tren al concurenței

Moderatorul evenimentului este Marius Constantinescu, jurnalist, scriitor. A câștigat trei premii APTR, dintre care unul pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit și carte. Printre volumele pe care le-a semnat se numără „Cortez” (2013, 2015), „Press Pass. Interviuri și pagini de jurnal de la Festivalul Internațional George Enescu”, edițiile 2011 și 2013, „Rosé” (2017), „Café Gourmand” (2022).

***

Calendarul Internațional al Artelor – seria inițiată de ICR în 2023 - a avut anterior trei ediții, prima având ca subiect marile proiecte curatoriale sprijinite de ICR în 2023. La evenimentul desfășurat la Sala Mare a Institutului Cultural Român pe 13 decembrie 2023 au participat scenografii Dragoș Buhagiar și Adrian Damian (respectiv curatorul și artistul scenograf al proiectului selectat să reprezinte România la Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga XV), Simina Filat și Emil Ivănescu (curatorii proiectului care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția), Ioana Ciocan (CEO Art Safari), Alexandru Chituță (curatorul expoziției itinerante Artiști români pe mapamond).

La cea de-a doua ediție, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale pe 14 ianuarie 2024, marile proiecte muzicale organizate sau coorganizate de ICR au fost prezentate de personalități marcante și operatori culturali de renume: Cristian Măcelaru (Dirijor, Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, Director muzical al Orchestrei Naționale a Franței), Peter Stark (Profesor de dirijat la Royal College of Music London, Director de repetiţii al EUYO -Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), Cristina Uruc (Manager interimar Artexim, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”), Emil Pantelimon (Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”), Daniel Jinga (Manager-director general al Operei Naționale București), Marin Cazacu (Violoncelist, Manager al Filarmonicii George Enescu, inițiatorul Orchestrei Române de Tineret și fondatorul ansamblului Violoncellissimo), Alina Pavalache-Cophignon (Director artistic Rencontres Musicales Internationales „Georges Enesco” Paris), Răzvan Popovici (Violist, Fondator și director executiv SoNoRo), Diana Rotaru (Compozitoare, director artistic al Festivalului Meridian, reprezentant UCMR), Ovidiu Maior (Președinte al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona).

Cea de-a treia ediție a Calendarului Internațional al Artelor a avut loc pe 22 ianuarie 2025 și a constat într-o dezbatere despre importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană. La eveniment au participat personalități marcante din domeniu: Bogdan Ghiu, Magdalena Kicińska, Victor Morozov, Alina Purcaru, Bogdan Tănase și Elena Vlădăreanu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Top 5 filme de familie pentru o seară liniștită după masa de Paște

Relaxare, râsete și un strop de emoție pentru o zi încheiată frumos

Un tramvai din Iași a luat foc. Pasagerii au reușit să coboare

Un tramvai aflat pe un traseu din orașul Iași a luat foc. Pasagerii au reușit să coboare. Mai multe echipe de pompieri au fost trimise la fața locului.

Mii de polițiști, jandarmi și pompieri, pregătiți să intervină de sărbători

Peste 8.000 de jandarmi, 9.600 de polițiști și aproximativ 5.000 de pompieri vor asigura intervențiile în perioa sărbătorilor de Paște.

Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 10,89% în martie 2025

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în martie 2025 cu 10,89%, ajungând la aproximativ 2,32 milioane, comparativ cu 2,09 milioane de poliţe PAD active la 31 martie 2024, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), so...

Cum să prăjești alimentele pentru a reduce eliberarea de substanțe toxice

În timpul prăjirii alimentelor are loc o reacție chimică, în urma căreia se eliberează substanțe dăunătoare.

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI).

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns sâmbătă în România. Lumina a fost adusă la București de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. La Aeroportul Otopeni lumina este oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române.

Incendiul de pădure din Argeș se tot extinde. Încă o aeronavă a MAI va fi trimisă în misiune

Incendiul de pădure din localitatea Cetățeni, județul Argeș, s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare. Autoritățile au decis să trimită la fața locului încă o aeronavă a MAI.

Incendiu într-un adăpost de animale. Au ars 20 de vaci și 27 de oi

Un incendiu a curpins sâmbătă dimineața un adăpost de animale din localitatea Mânerău, județul Arad. Au ars 20 de vaci și 27 de oi.

Horoscopul lunii mai 2025: Transformare, relații și noi începuturi pentru toate zodiile

Horoscop mai 2025. Luna mai aduce schimbări semnificative în relații, carieră și dezvoltare personală. Iată ce rezervă astrele fiecărei zodii în această perioadă intensă și plină de revelații.

Good News

Only good and positive news.