Primele informații despre venirea americanilor la Deveselu au apărut la începutul anilor 2000. În 2011, președintele Traian Băsescu și oficialii americani au decis începerea construcției. În 2015 s-au finalizat iar scutul antirachetă are drept scop oficial de a proteja Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice din Orientul Mijlociu.
Însă această decize a supărat Federația Rusă, considerând scutul o amenințare la securitatea ei
Ce înseamnă baza de la Deveselu pentru localnici
"Ne-au ajutat pentru construirea unei gradiniţe, ne-au ajutat şi la reabilitarea şcolii, avem o şcoala modernă. Sunt alături de noi în comunitate, sunt prezenţi alături de copii", a declarat Marius Aliman, primarul din Deveselu, pentru observatornews.ro.
Investiţiile armatei SUA au fost dublate de cele făcute de autorităţi. Drumurile au fost asfaltate, iar anul acesta, localnicii vor beneficia de gaze.
Însă schimbarea politicii externe a SUA provoacă îngrijorare. Zvonurile privind retragerea americanilor sunt tot mai intense. Administrația Trump ia în condierare retragerea a mi de militari din Europa.
"Dacă pleacă, rămânem vai de noi! Cred că ne bubuie de nu mai rămâne nimic, nimic! E periculos!" "Să se retragă, da, ar fi un risc, asta se ştie că la graniţa noastră e ce e, şi bine ar fi să rămâie. Ce ne facem noi, că n-avem de niciunele, nu mai avem armată, nu mai avem nimic", spun localnicii.
Şi nea Marin, pensionar trecut de 70 de ani, se gândeşte la soldaţii americani în timp ce dă de mâncare la capre.
"O apărare! Au făcut o faptă foarte bună! Bine judecată! Dar acum. Şi de ce i-a venit lui Trump să-şi ia americanii din Europa? Ăsta bagă dezbinare şi războiul e gata! El e prieten cu Putin, că face, ce face", spune nea Marin.
La Deveselu sunt dizlocaţi aproximativ 100 de militari americani, dintr-un total de 1800, câţi se află în întreaga ţară.
Scutul de la Deveselu nu funcționează singur. El este parte a unui sistem complex cu elemente în mai multe țări. În România și Polonia sunt rachete interceptoare, spre exemplu, iar în Turcia sunt radare care pot detecta din timp un eventual pericol. Sistemul funcționează non-stop, dar până acum nu a fost activat niciodată, pentru că nu s-a tras cu rachete inamice spre Europa.
Ministerul Apărării Naționale spune că România nu a primit nicio informare oficială din partea SUA privind retragerea trupelor americane de pe teritoriul țării noastre. Presa de la Budapesta scrie că americanii ar putea fi redistribuiţi către țări cu care președintele Trump are relații mai bune, Ungaria fiind una din ele. În România, în locul americanilor ar putea veni trupe din Hexagon. Chiar în această primăvară, armata franceză s-a antrenat pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în doar 10 zile. Mai mult, francezii cartografiază în detaliu ţara noastră, pentru a fi pregătiţi în eventualitatea în care Rusia ar ataca NATO prin România.