Ce spun localnicii din Deveselu despre baza americană: "Dacă pleacă, rămânem vai de noi"

Ce spun localnicii din Deveselu despre baza americană: "Dacă pleacă, rămânem vai de noi"
📅 2025-04-19

La baza americană de la Deveselu se află un scut antirachetă iar zvonurile privind retragerea americanilor îi îngrijorează pe localnici. Zona s-a ridicat datorită investițiilor făcute de armata SUA.

Primele informații despre venirea americanilor la Deveselu au apărut la începutul anilor 2000. În 2011, președintele Traian Băsescu și oficialii americani au decis începerea construcției. În 2015 s-au finalizat iar scutul antirachetă are drept scop oficial de a proteja Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice din Orientul Mijlociu. 

Însă această decize a supărat Federația Rusă, considerând scutul o amenințare la securitatea ei 

Ce înseamnă baza de la Deveselu pentru localnici

"Ne-au ajutat pentru construirea unei gradiniţe, ne-au ajutat şi la reabilitarea şcolii, avem o şcoala modernă. Sunt alături de noi în comunitate, sunt prezenţi alături de copii", a declarat Marius Aliman, primarul din Deveselu, pentru observatornews.ro.

Investiţiile armatei SUA au fost dublate de cele făcute de autorităţi. Drumurile au fost asfaltate, iar anul acesta, localnicii vor beneficia de gaze.

Însă schimbarea politicii externe a SUA provoacă îngrijorare. Zvonurile privind retragerea americanilor sunt tot mai intense. Administrația Trump ia în condierare retragerea a mi de militari din Europa. 

"Dacă pleacă, rămânem vai de noi! Cred că ne bubuie de nu mai rămâne nimic, nimic! E periculos!" "Să se retragă, da, ar fi un risc, asta se ştie că la graniţa noastră e ce e, şi bine ar fi să rămâie. Ce ne facem noi, că n-avem de niciunele, nu mai avem armată, nu mai avem nimic", spun localnicii.

Şi nea Marin, pensionar trecut de 70 de ani, se gândeşte la soldaţii americani în timp ce dă de mâncare la capre.

Citește pe Antena3.ro
Un tren l-a uitat pe „naș” pe peron la Bușteni. Șeful de tren a ajuns la stația următoare cu un tren al concurenței

"O apărare! Au făcut o faptă foarte bună! Bine judecată! Dar acum. Şi de ce i-a venit lui Trump să-şi ia americanii din Europa? Ăsta bagă dezbinare şi războiul e gata! El e prieten cu Putin, că face, ce face", spune nea Marin.

La Deveselu sunt dizlocaţi aproximativ 100 de militari americani, dintr-un total de 1800, câţi se află în întreaga ţară.

Scutul de la Deveselu nu funcționează singur. El este parte a unui sistem complex cu elemente în mai multe țări. În România și Polonia sunt rachete interceptoare, spre exemplu, iar în Turcia sunt radare care pot detecta din timp un eventual pericol. Sistemul funcționează non-stop, dar până acum nu a fost activat niciodată, pentru că nu s-a tras cu rachete inamice spre Europa.

Ministerul Apărării Naționale spune că România nu a primit nicio informare oficială din partea SUA privind retragerea trupelor americane de pe teritoriul țării noastre. Presa de la Budapesta scrie că americanii ar putea fi redistribuiţi către țări cu care președintele Trump are relații mai bune, Ungaria fiind una din ele. În România, în locul americanilor ar putea veni trupe din Hexagon. Chiar în această primăvară, armata franceză s-a antrenat pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în doar 10 zile. Mai mult, francezii cartografiază în detaliu ţara noastră, pentru a fi pregătiţi în eventualitatea în care Rusia ar ataca NATO prin România.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Explozie de talente pe scena Teatrului Naţional din Bucuresti in cadrul Stars Gala by Revolve Dance

O seara minunata la Stars Gala pe scena mare a Teatrului National I.L.Caragiale, Bucuresti din 14 aprilie.

Sâmbăta Mare: Între lumină și întuneric, între moarte și Înviere

Sâmbăta Mare e aparent tăcută, dar înăuntru fierbe speranța. Hristos coboară în adâncuri, ridicând pe cei căzuți.

Ziua Internațională a Cărții sărbătorită la Sala Mare a Institutului Cultural Român

De Ziua Internațională a Cărții, pe 23 aprilie, la ora 17:00, Institutul Cultural Român vă invită la o dezbatere despre importanța decisivă pe care literatura și jurnalismul cultural o au în societatea contemporană, cu Bogdan Crețu, nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 202...

3 Zodii atrag bani și succes pe 19 Aprilie. E ziua lor norocoasă!

Află ce zodii atrag bani și succes financiar sâmbătă, 19 aprilie 2025, datorită unui trigon astral puternic între Marte și Neptun. Universul deschide uși spre prosperitate!

Câștigătorii Galei Premiilor Radio România Cultural 2025

Miercuri, 16 aprilie 2025, Sala Radio a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de prestigiu dedicat celebrării valorilor culturale românești.

Marine Le Pen pierde o funcție importantă după condamnare în dosarul de delapidare

Marine Le Pen a fost înlăturată în mod oficial din mandatul de consilier departamental, după ce a fost condamnată într-un dosar de delapidare de fonduri publice. Printre altele, sentința îi interzice să ocupe o funcție publică timp de cinci ani. Le Pen susține că este vorba despre o decizie politică

Maestrul de lumini Ion Olteanu primește Premiul Special la Gopo 2025

Ion Olteanu, unul dintre cei mai prolifici tehnicieni din cinematografia română, va primi Premiul Special la Gala Premiilor Gopo 2025.

Planul de pace propus de SUA: Teritoriile ocupate rămân ale Rusiei iar aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Americanii vor să lase zonele ocupate din Ucraina sub controlul rușilor. Informația nu a fost confirmată în mod oficial și a fost transmisă de surse citate de publicația Bloomberg.

Rusia avertizează Germania să nu furnizeze rachete Taurus Ucrainei

Ministerul rus de Externe a lansat un avertisment dur împotriva Berlinului în cazul în care Germania livrează Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.

Băiat lăsat fără telefon de doi tineri într-un parc, din Botoșani. Jandarmii i-au prins când încercau să-l vândă

Un copil de 15 ani a fost lovit de alți doi tineri în timp ce stătea pe o bancă în parc, în Dorohoi, județul Botoșani. Agresorii i-au luat copilului telefonul mobil și au fugit, dar au fost prinși la scurt timp de jandarmi.

Good News

Only good and positive news.