Măsurile de urgență adoptate de guvernul de la Chişinău vor viza atât oamenii de rând, cât şi instituţiile statului şi companiile. Într-un mesaj pe Facebook, preşedinta Maia Sandu a solicitat cetăţenilor să scoată din priză aparatele pe care nu le folosesc şi să reducă cu un grad temperatura în case pentru a evita deconectările în plină iarnă.
Stare de urgență energetică
Compania de stat rusă nu va mai livra gazul natural pe baza căruia era produs aproape tot necesarul de curent electric al ţării.
Clădirile publice vor fi nevoite să reducă iluminatul interior cu până la 30%, iar magazinele nu vor mai putea să-şi ilumineze vitrinele şi reclamele în afara programului. Guvernul le-a recomandat marilor consumatori să-şi mute activitatea pe timpul nopţii, în afara orelor de vârf.
Republica Moldova a decretat sare de urgență energetică în urmă cu două săptămâni, după ce Gazprom a anunţat că nu va mai furniza gaz regiunii separatiste Transnistria, de unde Chişinăul se aproviziona la preţuri mult mai mici.
"Rusia foloseşte acum iarna aceasta, pentru că ei, Rusia, iarna se activează la capitolul şantaj. Ei nu respectă contractul semnat de ei, care spune foarte clar: până în 2026 aduc gazul până la intrarea la hotar. Asta e sarcina lor, nu a noastră", declară Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
R. Moldova va cumpăra mai multă electricitate din România
Astfel că timp de trei luni, companiile de energie din Republica Moldova vor cumpăra de trei ori mai multă electricitate din România.
"Solicitarea fraţilor noştri de peste Prut a fost să-i sprijinim cu energie electrică pe care să o cumpere pe baze comerciale. Până acum au ajuns la o înţelegere cu Nuclearelectrica şi există discuţii şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 150-200 de MW", a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Compania Gazprom spune că Republica Moldova are facturi neplătite de peste 700 de milioane de dolari.
"Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00. Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice. Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm. Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim. Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat", a scris preşedinta Maia Sandu pe Facebook.