Șantierul naval de la Mangalia pierde cel mai mare atu: forța de muncă. Damen gonește muncitorii, în loc să înceapă un contract uriaș

Șantierul naval de la Mangalia pierde cel mai mare atu: forța de muncă. Damen gonește muncitorii, în loc să înceapă un c
📅 2025-01-24

La mai puțin de un an de când angajații șantierului naval de la Mangalia primeau asigurări în legătură cu reluarea activității, cu noi contracte pentru care va fi nevoie să se angajeze peste 1.000 de specialiști, s-a ajuns, astăzi, la anunțul că vor mai fi concediați aproape 300 de oameni.

Cei  care sunt în șomaj tehnic de anul trecut nu se vor mai întoarce, iar șantierul „plutește în derivă”, fără noile contracte promise și pe punctul de a pierde cel mai important atu care până acum i-a menținut o valoare de piață crescută: forța de muncă specializată în construcția de nave maritime, reparații și construcția de componente pentru platforme eoliene offshore. Sindicatul Liber Navalistul, al angajaților companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa), a anunțat un protest care se va desfășura săptămâna viitoare.

Șantierul naval de la Mangalia este cel mai mare angajator din zona de sud a județului Constanța, iar oprirea activității va avea, în mod inevitabil, un impact social și economic devastator pentru întreaga regiune. Conducerea Companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa) și-a anunțat intenția de a concedia 263 de angajați, reprezentând aproape 20% din totalul personalului. Liderul sindicatului Navalistul a precizat că această măsură pune în pericol șansele de redresare a șantierului și stabilitatea economică a regiunii, iar protestul de săptămâna viitoare se va organiza pentru a atrage atenția asupra acestor pericole. 

Sindicatul solicită măsuri urgente și eficiente din partea acționarilor și decidenților politici pentru reluarea activității șantierului. Disponibilizarea celor aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia a fost anunțată încă de luna trecută. Conducerea companiei a anunțat, atunci, că a reușit să ia proiecte noi de reparații, însă ele nu oferă decât o soluție de moment și nu rezolvă problema financiară a șantierului, în timp ce negocierile pentru preluarea unor proiecte mari au eșuat. 985 de angajaţi din cei 1.442 se aflau în şomaj tehnic din septembrie 2024, iar redresarea nu a mai avut loc, așa cum se spera.

În septembrie 2024, Damen Shipyards Mangalia prezenta două noi contracte semnate pentru șantierul naval de la Mangalia, fiind deja în procedură de insolvență. Reprezentanții Damen și cei ai companiei care gestionează procedura de insolvență au oferit informații despre obiectivul procedurii, acțiuni și perspective de reorganizare. În acest context, au fost prezentați următorii pași care se vor face în privința procedurii de insolvență, însă reprezentanții sindicatului din cadrul șantierului naval spuneau că nu li s-a răspuns la întrebările esențiale pe care le-au transmis și că nu există contracte care să-i aducă înapoi pe muncitorii trimiși în șomaj tehnic. Liderul sindicatului a explicat atunci că doar un număr suficient de noi contracte va putea face posibilă reluarea activității la capacitate optimă și ar stopa pierderea forței de muncă a șantierului. Și s-a confirmat că a avut dreptate.

Salvarea venită de la o companie spaniolă

Lucrurile păreau să se redreseze la finalul lunii octombrie, anul trecut, chiar sindicatul anunța că peste 1.000 de angajați vor fi aduși din șomaj tehnic la Șantierul Naval Mangalia, iar Șantierul Naval Mangalia se pregătește de un nou început: un contract negociat de administratorul judiciar - Casa de Insolvență Transilvania - cu firma spaniolă Dragados Offshore, care va produce în România echipamente pentru instalații eoliene. Este vorba despre un contract de peste 240 de milioane de euro care ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului 2025 și pentru care era nevoie de peste 1.200 de angajați specializați pentru acest tip de lucrări. 

Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al companiei, a căutat contracte pentru a găsi front de lucru, astfel încât să nu se ajungă la faliment. S-a găsit un partener comercial, firma spaniolă Dragados Offshore. Această companie construiește pentru guvernul Germaniei cel mai mare proiect de ferme eoliene din Marea Nordului, având un contract de 3 miliarde de euro, din care o parte, de circa un sfert de miliard, ar fi trebuit să se facă pe șantierul naval de la Mangalia, pentru care era nevoie de cei peste 1.000 de specialiști.

Citește pe Antena3.ro
După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”

Mulți dintre specialiști erau deja angajați ai șantierului naval, în șomaj tehnic și se anunțase că pot fi readuși la lucru, în următoarea perioadă. Compania spaniolă a cerut o garanție bancară care acum se negociază, dar sunt șanse foarte mari să se obțină, având în vedere valoarea viitorului contract care poate însemna relansarea șantierului naval. 

Norvegienii au plecat cu specialiștii

Damen Mangalia anunțase, în luna aprilie 2023, că intenționează să se extindă pe piața instalațiilor pentru eoliene offshore, iar la Mangalia se executau două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu firma norvegiană Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI. 

Discuțiile dintre Damen și Aker Solutions ar fi rămas fără o finalizare în privința preluării acționariatului de către norvegieni, la Mangalia, însă din septembrie se aștepta o revenire la aceste negocieri, ca apoi compania Damen sau statul român să cedeze 25% din acțiunile de la șantierul naval în favoarea norvegienilor. 

Surse din șantierul naval au explicat, pentru Jurnalul, că Aker și-a impus propriile firme de recrutare, pentru a muta efectiv specialiștii din șantier către alte puncte de lucru, apoi a renunțat la a mai semna contractul și a plecat cu oamenii.

Suveica prin care s-au pierdut specialiștii și contractele

Pe 3 septembrie, Jurnalul anunța că șantierul naval de la Mangalia ar putea fabrica eoliene în loc de vapoare, iar acționarul Damen ar putea fi înlocuit cu unul din Norvegia sau din Italia. Era „în cărți” firma norvegiană Aker Solutions - care începuse negocierile încă din vara anului 2023, pentru a prelua 25% din acționariatul șantierului naval de la Mangalia, pentru producția de eoliene offshore.

În momentul rezilierii contractului de asociere între Damen Holding BV și statul român, compania olandeză revendică o datorie de 730 de milioane de lei. Dar Damen a acumulat și datorii către firma norvegiană Aker despre care se spunea că ar fi urmat să preia acțiunile olandezilor. 

Mai erau peste 800 de milioane lei pe care Damen Shipyards Mangalia SA le-ar fi avut de plătit ca avans, dintr-un total de aproape un miliard de lei, pentru un contract de execuție adus în șantierul naval de compania norvegiană Aker Solutions, în vara anului 2023 - contractul salvator pentru șantier, de producere a componentelor pentru eoliene offshore. 

Imediat după rezilierea contractului de asociere dintre statul român și Damen, în presa constănțeană a apărut informația că o altă firmă norvegiană, Verite SRL, cu sediul la Limanu, ar intra în faliment, din cauză că Damen nu a achitat o datorie de peste două milioane de euro către aceasta. 

La începutul lunii decembrie am aflat, pe surse, că firma norvegiană Aker nu va prelua șantierul naval din Mangalia. Situația din prezent este consecința tuturor acestor eșecuri din ultimul an și jumătate, iar consecințele vor fi și mai grave după ce vor fi concediați încă 300 de angajați.

Compania Damen Shipyards Mangalia are ca asociați, la Șantierul Naval Mangalia, statul român, cu pachetul majoritar de acțiuni (51%) și compania Damen, cu 49% din acțiuni. Compania olandeză Damen a denunțat unilateral contractul de asociere, în 2023, cerând intrarea în insolvență a companiei care administrează șantierul naval, iar în acest moment sunt în șomaj tehnic aproape 1.000 de angajați.

  • Scandal și anchetă la o școală din Suceava: Directorul a trimis poze nud unei eleve minore: „Nu e la prima abatere”
  • Bancul cu poporul roșu și lumea reală
  • Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
  • Filip Bușcu, elevul de 17 ani care a coordonat lansarea sateliților ROM-2 și ROM-3 cu SpaceX, a fost admis la Stanford
  • Un bărbat l-a găsit pe amantul soției sub pat. Toată povestea s-a încheiat într-un mod cu totul neașteptat
  • ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi
  • În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Vremea în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține

Vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie.

WhatsApp vine cu noi funcții în 2025. Urmează trei actualizări majore

WhatsApp lansează noi funcții creative care transformă modul în care utilizatorii pot personaliza fotografiile și mesajele. Meta, compania care deține aplicația, a anunțat trei actualizări majore pentru început de 2025.

166 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu drag de carte!

Cărți, hărți și documente istorice din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, exclusiv în licitație la Artmark

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ICR omagiază memoria victimelor acestui capitol tragic al istoriei

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului.

Ești într-o relație toxică cu un bărbat misogin? 15 Semne că el nu te respectă

Fiind într-o relație cu un bărbat care nu respectă femeile, veți experimenta inevitabil toxicitate, deoarece acesta vă va privi întotdeauna cu dispreț din cauza genului. Dacă observați următoarele semne la partenerul dvs., este foarte posibil ca el să nu vă respecte cu adevărat.

Pregătiți pentru viitor: Predictibilitate, investiții, dezvoltare. Conferința RO 3.0 KICKSTART 2025, soluții pentru România

Conferința RO 3.0 KICKSTART 2025, predictibilitate, investiții, dezvoltare  va avea loc pe 28 ianuarie, ora 9:30  la centrul de conferințe Antena 3 CNN, The Mark, Cladirea Turn, etaj 2, București.

Comedia „Țăndări” regizată de Bogdan Naumovici - premieră de gală la Cinema City AFI Cotroceni!

Comedia „Țăndări”, în regia lui Bogdan Naumovici, va avea premiera de gală pe 27 ianuarie, de la ora 19:00, la Cinema City AFI Cotroceni. La evenimentul deschis publicului vor participa actorii și echipa filmului, profesioniști ai industriei cinematografice, alături de vedete și alți invitați. Fi...

KTM, în faliment: Apusul unui simbol

KTM a fost un reper în lumea auto pentru peste o sută de ani. Până acum, când un management rupt de realitatea economică l-a dus în prăpastie.

„Nu știam cât vom sta acolo". Primul dialog al premierului cu românul eliberat din Yemen

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție la telefon cu românul eliberat recent din captivitatea rebelilor Houthi din Yemen, pe care a postat-o pe TikTok.

Incendiu la o școală din Oradea

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața la o școală din Oradea. Acesta a cuprins un echipament electric aflat sub tensiune.

Good News

Only good and positive news.