Cei care sunt în șomaj tehnic de anul trecut nu se vor mai întoarce, iar șantierul „plutește în derivă”, fără noile contracte promise și pe punctul de a pierde cel mai important atu care până acum i-a menținut o valoare de piață crescută: forța de muncă specializată în construcția de nave maritime, reparații și construcția de componente pentru platforme eoliene offshore. Sindicatul Liber Navalistul, al angajaților companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa), a anunțat un protest care se va desfășura săptămâna viitoare.
Șantierul naval de la Mangalia este cel mai mare angajator din zona de sud a județului Constanța, iar oprirea activității va avea, în mod inevitabil, un impact social și economic devastator pentru întreaga regiune. Conducerea Companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa) și-a anunțat intenția de a concedia 263 de angajați, reprezentând aproape 20% din totalul personalului. Liderul sindicatului Navalistul a precizat că această măsură pune în pericol șansele de redresare a șantierului și stabilitatea economică a regiunii, iar protestul de săptămâna viitoare se va organiza pentru a atrage atenția asupra acestor pericole.
Sindicatul solicită măsuri urgente și eficiente din partea acționarilor și decidenților politici pentru reluarea activității șantierului. Disponibilizarea celor aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia a fost anunțată încă de luna trecută. Conducerea companiei a anunțat, atunci, că a reușit să ia proiecte noi de reparații, însă ele nu oferă decât o soluție de moment și nu rezolvă problema financiară a șantierului, în timp ce negocierile pentru preluarea unor proiecte mari au eșuat. 985 de angajaţi din cei 1.442 se aflau în şomaj tehnic din septembrie 2024, iar redresarea nu a mai avut loc, așa cum se spera.
În septembrie 2024, Damen Shipyards Mangalia prezenta două noi contracte semnate pentru șantierul naval de la Mangalia, fiind deja în procedură de insolvență. Reprezentanții Damen și cei ai companiei care gestionează procedura de insolvență au oferit informații despre obiectivul procedurii, acțiuni și perspective de reorganizare. În acest context, au fost prezentați următorii pași care se vor face în privința procedurii de insolvență, însă reprezentanții sindicatului din cadrul șantierului naval spuneau că nu li s-a răspuns la întrebările esențiale pe care le-au transmis și că nu există contracte care să-i aducă înapoi pe muncitorii trimiși în șomaj tehnic. Liderul sindicatului a explicat atunci că doar un număr suficient de noi contracte va putea face posibilă reluarea activității la capacitate optimă și ar stopa pierderea forței de muncă a șantierului. Și s-a confirmat că a avut dreptate.
Salvarea venită de la o companie spaniolă
Lucrurile păreau să se redreseze la finalul lunii octombrie, anul trecut, chiar sindicatul anunța că peste 1.000 de angajați vor fi aduși din șomaj tehnic la Șantierul Naval Mangalia, iar Șantierul Naval Mangalia se pregătește de un nou început: un contract negociat de administratorul judiciar - Casa de Insolvență Transilvania - cu firma spaniolă Dragados Offshore, care va produce în România echipamente pentru instalații eoliene. Este vorba despre un contract de peste 240 de milioane de euro care ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului 2025 și pentru care era nevoie de peste 1.200 de angajați specializați pentru acest tip de lucrări.
Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al companiei, a căutat contracte pentru a găsi front de lucru, astfel încât să nu se ajungă la faliment. S-a găsit un partener comercial, firma spaniolă Dragados Offshore. Această companie construiește pentru guvernul Germaniei cel mai mare proiect de ferme eoliene din Marea Nordului, având un contract de 3 miliarde de euro, din care o parte, de circa un sfert de miliard, ar fi trebuit să se facă pe șantierul naval de la Mangalia, pentru care era nevoie de cei peste 1.000 de specialiști.
Mulți dintre specialiști erau deja angajați ai șantierului naval, în șomaj tehnic și se anunțase că pot fi readuși la lucru, în următoarea perioadă. Compania spaniolă a cerut o garanție bancară care acum se negociază, dar sunt șanse foarte mari să se obțină, având în vedere valoarea viitorului contract care poate însemna relansarea șantierului naval.
Norvegienii au plecat cu specialiștii
Damen Mangalia anunțase, în luna aprilie 2023, că intenționează să se extindă pe piața instalațiilor pentru eoliene offshore, iar la Mangalia se executau două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu firma norvegiană Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI.
Discuțiile dintre Damen și Aker Solutions ar fi rămas fără o finalizare în privința preluării acționariatului de către norvegieni, la Mangalia, însă din septembrie se aștepta o revenire la aceste negocieri, ca apoi compania Damen sau statul român să cedeze 25% din acțiunile de la șantierul naval în favoarea norvegienilor.
Surse din șantierul naval au explicat, pentru Jurnalul, că Aker și-a impus propriile firme de recrutare, pentru a muta efectiv specialiștii din șantier către alte puncte de lucru, apoi a renunțat la a mai semna contractul și a plecat cu oamenii.
Suveica prin care s-au pierdut specialiștii și contractele
Pe 3 septembrie, Jurnalul anunța că șantierul naval de la Mangalia ar putea fabrica eoliene în loc de vapoare, iar acționarul Damen ar putea fi înlocuit cu unul din Norvegia sau din Italia. Era „în cărți” firma norvegiană Aker Solutions - care începuse negocierile încă din vara anului 2023, pentru a prelua 25% din acționariatul șantierului naval de la Mangalia, pentru producția de eoliene offshore.
În momentul rezilierii contractului de asociere între Damen Holding BV și statul român, compania olandeză revendică o datorie de 730 de milioane de lei. Dar Damen a acumulat și datorii către firma norvegiană Aker despre care se spunea că ar fi urmat să preia acțiunile olandezilor.
Mai erau peste 800 de milioane lei pe care Damen Shipyards Mangalia SA le-ar fi avut de plătit ca avans, dintr-un total de aproape un miliard de lei, pentru un contract de execuție adus în șantierul naval de compania norvegiană Aker Solutions, în vara anului 2023 - contractul salvator pentru șantier, de producere a componentelor pentru eoliene offshore.
Imediat după rezilierea contractului de asociere dintre statul român și Damen, în presa constănțeană a apărut informația că o altă firmă norvegiană, Verite SRL, cu sediul la Limanu, ar intra în faliment, din cauză că Damen nu a achitat o datorie de peste două milioane de euro către aceasta.
La începutul lunii decembrie am aflat, pe surse, că firma norvegiană Aker nu va prelua șantierul naval din Mangalia. Situația din prezent este consecința tuturor acestor eșecuri din ultimul an și jumătate, iar consecințele vor fi și mai grave după ce vor fi concediați încă 300 de angajați.
Compania Damen Shipyards Mangalia are ca asociați, la Șantierul Naval Mangalia, statul român, cu pachetul majoritar de acțiuni (51%) și compania Damen, cu 49% din acțiuni. Compania olandeză Damen a denunțat unilateral contractul de asociere, în 2023, cerând intrarea în insolvență a companiei care administrează șantierul naval, iar în acest moment sunt în șomaj tehnic aproape 1.000 de angajați.