Revoluție în astronomie: O galaxie "monstru", descoperită în Universul timpuriu, rescrie regulile formării galaxiilor

Revoluție în astronomie: O galaxie "monstru", descoperită în Universul timpuriu, rescrie regulile formării gal
📅 2025-05-21

Astronomii au identificat o galaxie spirală uriașă, J0107a, formată la doar 2,6 miliarde de ani după Big Bang, care pune sub semnul întrebării teoriile actuale despre evoluția galactică.

Un nou studiu publicat în prestigioasa revistă Nature dezvăluie existența unei galaxii uriașe, extrem de bine organizate, formată într-o perioadă considerată prea timpurie pentru apariția unor astfel de structuri. Galaxia spirală barată J0107a a fost observată de cercetători din Japonia și Australia, iar descoperirea sa a fost posibilă datorită observațiilor realizate cu telescopul spațial James Webb și radiotelescopul ALMA din deșertul Atacama.

J0107a – o anomalie galactică în Universul tânăr

J0107a este de 10 ori mai masivă decât Calea Lactee, fiind una dintre cele mai mari galaxii observate la o vârstă atât de fragedă a Universului. Deși galaxiile spiralate barate necesită, în mod normal, miliarde de ani pentru a se forma, această galaxie a apărut surprinzător de devreme și prezintă o bară centrală de gaz și stele extrem de activă.

Această structură internă concentrează în mod eficient gaz cosmic spre centrul galaxiei, unde se produce o explozie de nașteri stelare – de 300% mai intensă decât în Calea Lactee. Numai în bara sa, J0107a generează echivalentul a 500 de stele de tip solar în fiecare an, un ritm spectaculos care contribuie la o activitate luminoasă de 700 de miliarde de sori.

Rețeaua cosmică: sursa misterioasă de combustibil

Radiotelescopul ALMA a permis cercetătorilor să observe un nor molecular imens, cu diametrul de peste 120.000 de ani-lumină, care înconjoară galaxia și o alimentează constant cu gaz. Potrivit cercetătorilor, acest gaz provine din așa-numita „rețea cosmică” – o structură filamentoasă de materie care conectează galaxiile la scară cosmică.

Această rețea ar putea fi responsabilă pentru fluxul constant de gaz care accelerează formarea stelelor și dezvoltarea structurilor galactice mult mai devreme decât anticipau modelele cosmologice anterioare.

O descoperire care poate rescrie istoria Universului

Potrivit astrofizicienei Deanne Fisher, această descoperire sugerează că procesul de organizare galactică – considerat până acum lent și treptat – s-ar putea produce într-un ritm mult mai rapid decât se credea. Totuși, cercetătoarea avertizează că observațiile actuale se bazează pe studierea unei singure galaxii, ceea ce face imposibilă, momentan, extrapolarea concluziilor la scară largă.

„Avem nevoie de mai multe observații pentru a putea trasa cu acuratețe istoria formării galaxiilor”, subliniază Fisher.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Ce urmează?

Astronomii așteaptă noi date de la telescopul James Webb și de la alte instrumente de ultimă generație pentru a determina cât de frecvente sunt astfel de galaxii masive și organizate în Universul timpuriu. Dacă J0107a nu este o excepție, întreaga teorie a formării galaxiilor ar putea avea nevoie de o revizuire fundamentală.

Sursa: AGERPRES

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Familia POT se destramă. Victor Ponta și Gigi Becali, la pândă pentru a atrage nemulțumiții din alte partide
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Epidemie de rujeolă la concertul Shakirei? Peste 55.000 de persoane sunt în pericol

Autoritățile sanitare din New Jersey au emis o alertă de sănătate publică după ce o persoană infectată cu rujeolă a participat la concertul Shakirei din 15 mai 2025, desfășurat pe stadionul MetLife din East Rutherford.

Bruce Springsteen, atac dur la Donald Trump în noul său EP: „Administrație coruptă și trădătoare”

Bruce Springsteen revine în centrul atenției cu un nou EP lansat pe neașteptate miercuri, intitulat „Land of Hope and Dreams”, care conține șase piese live înregistrate în concertul său din Manchester, pe 14 mai.

Revoluție în astronomie: O galaxie "monstru", descoperită în Universul timpuriu, rescrie regulile formării galaxiilor

Astronomii au identificat o galaxie spirală uriașă, J0107a, formată la doar 2,6 miliarde de ani după Big Bang, care pune sub semnul întrebării teoriile actuale despre evoluția galactică.

Predicțiile lui Nostradamus din Brazilia cutremură lumea: ce urmează în 2025?

Athos Salomé, cunoscut drept „Nostradamus în viață”, a lansat o nouă serie de predicții tulburătoare, printre care se numără o potențială criză nucleară tăcută, colapsul unui curent oceanic esențial și prăbușirea ordinii financiare globale.

Cele patru echipe necalificate în Marea Finală au pregătit momente speciale pentru sâmbăta aceasta, la Te cunosc de undeva!

Au dat tot ce au avut mai bun, au muncit și au demonstrat că merită aplauzele tuturor. La finalul semifinalei, punctele nu le-au permis accesul în marea finală, însă pregătirea lor nu s-a încheiat!

Zodiac 22 mai 2025: 4 Zodii sunt binecuvântate de conjuncția Lunii cu Saturn

Pe 22 mai 2025, tranzitul astrologic Luna în conjuncție cu Saturn aduce un val de claritate emoțională și maturitate interioară pentru patru semne zodiacale: Fecioară, Balanță, Scorpion și Capricorn.

Canalul Dunăre - Marea Neagră așteaptă consolidarea malurilor, dar licitația a fost anulată la 7 luni după depunerea ofertelor

Reabilitarea canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari mai are de așteptat după ce licitația de 1,2 miliarde de lei, fără TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost anulată.

Vladimir Putin nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina, consideră ministrul german al apărării

Președintele rus, Vladimir Putin, nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina și doar încearcă să câștige timp în negocierile cu Statele Unite, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, transmite Reuters.

Superliga. Rapid, sancționat de FRF: Fără galerie la meciul cu Universitatea Cluj

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis, miercuri, închiderea sectorului destinat suporterilor echipei Rapid București pentru partida din deplasare cu Universitatea Cluj, contând pentru ultima etapă a play-off-ului Superligii.

Oana Paraschiv și Mihai Găinușă la „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”:  „Atâta muncă la câmp am mai făcut doar la munci patriotice”. Din 2 iunie, de luni până miercuri, de la 20.30, la Antena 1

O altă echipă aflată pentru prima dată în vizorul lui Nea Mărin în noul sezon ce debutează luni, 2 iunie, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY a fost cea formată din Oana Paraschiv și Mihai Găinușă.

Good News

Only good and positive news.