Canalul Dunăre - Marea Neagră așteaptă consolidarea malurilor, dar licitația a fost anulată la 7 luni după depunerea ofertelor

Canalul Dunăre - Marea Neagră așteaptă consolidarea malurilor, dar licitația a fost anulată la 7 luni după depunerea ofe
📅 2025-05-21

Reabilitarea canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari mai are de așteptat după ce licitația de 1,2 miliarde de lei, fără TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost anulată.

Decizia a fost luată de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile după ce în timpul derulării procedurii s-au constatat erori și omisiuni, fără a se specifica însă dacă acestea aparțin contractantului sau firmelor care au depus oferte, potrivit anunțului publicat pe SEAP. La deschiderea navigației pe cele două canale, în 1984, respectiv 1986, erau executate numai lucrările minime necesare desfășurării traficului naval. România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), adoptarea unei strategii de dezvoltare a transportului naval. Lucrări de consolidare a malurilor sunt prevăzute și pe canalul navigabil Sulina, aici  licitația având mai mult noroc, pentru că atribuirea contractului s-a făcut conform termenului asumat, dar mai rămâne de rezolvat problema finanțării.

Durata contractului este de 71 de luni, din care 11 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție, iar proiectul este finanțat prin Programul Operațional Transport POT 2021 - 2027. Pentru obținerea acestui contract au depus în luna octombrie a anului trecut oferte  asocierea formată din firmele Frasinul (lider), Laurentiu H SRL, Austro Somes Trading, Aquaproiect, Aqua Prociv Proiect SRL și asocierea Maristar Com (lider), Solis Via, E-One Holding SRL, Automagistral-Pivden. Canalul Dunăre - Marea Neagră are o lungime de 64,4 km, iar Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari, 27 km, la care se mai adaugă 5 km ramura Canalului Luminița. Proiectul de modernizare a celor două canale este inclus în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG nr. 666/2016. Ulterior, aceasta a fost modificată prin HG nr. 1312/2021 pentru aprobarea Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021 - 2030. Investiția se află pe rețeaua de transport intermodal de interes european TEN-T (Rin - Dunăre).

Vegetația crescută peste tot, apariția ravenelor și dispariția bolovanilor 

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are la bază expertizele tehnice realizate în ultimii ani pentru drumurile, podurile, taluzurile, construcțiile şi amenajările hidrotehnice existente pe cele două canale. Printre cauzele care au generat deteriorarea lucrărilor se numără: acțiunea valurilor produse de vânt şi de circulația navelor şi convoaielor cu viteze mai mari decât cele luate în considerare la proiectare; variațiile rapide ale nivelului apei din canal; creșterea vegetației şi a arbuștilor pe taluzuri; drenarea necorespunzătoare a apei etc. Totuși, la aproape 40 de ani de la darea în folosință a Canalului Dunăre - Marea Neagră, problemele principale sunt reprezentate de apariția ravenelor pe anumite zone ale malurilor şi de căderea blocurilor de piatră din taluzuri. Circa 50% din volumul de piatră brută care alcătuiește carapacea apărării de mal a secţiunii dintre cele două ecluze ale canalului nu se mai regăsește în amplasament, fiind necesară completarea la profilul iniţial, arată Ministerul Transporturilor. Una dintre cauzele deteriorării malurilor este sustragerea de bolovani din apărările de mal sau rearanjarea acestora ca locuri de pescuit (scaune, trepte, reazeme) de către localnici.

Ce înseamnă Canalul Dunăre - Marea Neagră

Canalul Dunăre - Marea Neagră uneşte portul Cernavodă cu portul maritim Constanţa, scurtând cu aproximativ 400 km ruta navelor dinspre Marea Neagră spre porturile dunărene din Europa Centrală. Construcția canalului a durat aproximativ opt ani, inaugurarea oficială având loc în anul 1984. Canalul este accesibil navelor fluvio-maritime autopropulsate de până la 5.000 de tone, având o lungime de până la 138 de metri, o lăţime de 16,8 metri şi un pescaj de 5,5 metri. Pe canal pot circula simultan, în ambele sensuri, convoaie cu 6 barje, având în total până la 18.000 de tone, cu o lungime maximă a convoiului de 296 de metri, o lăţime de 22,8 metri şi un pescaj de 3,8 metri. În conformitate cu standardele CEE-ONU, Canalul Dunăre - Marea Neagră se înscrie în clasa a VI-a de canale interioare, cea mai înaltă clasă internaţională pentru astfel de construcţii. Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari reprezintă ramura de nord a canalului principal şi face racordul cu zona Midia a portului Constanța şi portul Luminița - Tașaul.

În 2024, prin Canalul Dunăre - Marea Neagră  au fost  transportate 18,4 milioane de tone de mărfuri, ceea ce reprezintă o scădere de 21,1% comparativ cu volumul din 2023. De asemenea, numărul total al navelor care au tranzitat canalul a fost mai mic cu 21,4%, în timp ce  numărul navelor străine a scăzut cu 27,5% față de 2023.

Se caută bani pentru lucrări și la Canalul Sulina

Asocierea Max Boegl Romania (lider) - Complex Delta - Max Bögl Stiftung & Co. Kg, alături de Tractebel Engineering ca subcontractant, va realiza lucrări de apărare a malurilor pe Canalul Sulina. Contractul, în valoare de 202,7 milioane de lei (circa 41 milioane de euro), fără TVA, a fost atribuit prin licitație publică de către Regia Autonomă „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați. Licitația a fost atribuită cu clauza suspensivă, în sensul că semnarea acestuia este condiționată de obținerea/ aprobarea fondurilor necesare investiției, proiectul fiind depus pentru finanțare prin Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027. Contractul are o durată de implementare de 72 de luni, inclusiv cu perioada de garanție.  

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent
  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Familia POT se destramă. Victor Ponta și Gigi Becali, la pândă pentru a atrage nemulțumiții din alte partide
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Zodiac 22 mai 2025: 4 Zodii sunt binecuvântate de conjuncția Lunii cu Saturn

Pe 22 mai 2025, tranzitul astrologic Luna în conjuncție cu Saturn aduce un val de claritate emoțională și maturitate interioară pentru patru semne zodiacale: Fecioară, Balanță, Scorpion și Capricorn.

Canalul Dunăre - Marea Neagră așteaptă consolidarea malurilor, dar licitația a fost anulată la 7 luni după depunerea ofertelor

Reabilitarea canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari mai are de așteptat după ce licitația de 1,2 miliarde de lei, fără TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost anulată.

Vladimir Putin nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina, consideră ministrul german al apărării

Președintele rus, Vladimir Putin, nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina și doar încearcă să câștige timp în negocierile cu Statele Unite, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, transmite Reuters.

Superliga. Rapid, sancționat de FRF: Fără galerie la meciul cu Universitatea Cluj

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis, miercuri, închiderea sectorului destinat suporterilor echipei Rapid București pentru partida din deplasare cu Universitatea Cluj, contând pentru ultima etapă a play-off-ului Superligii.

Oana Paraschiv și Mihai Găinușă la „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”:  „Atâta muncă la câmp am mai făcut doar la munci patriotice”. Din 2 iunie, de luni până miercuri, de la 20.30, la Antena 1

O altă echipă aflată pentru prima dată în vizorul lui Nea Mărin în noul sezon ce debutează luni, 2 iunie, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY a fost cea formată din Oana Paraschiv și Mihai Găinușă.

Rezultate inversate la alegeri! George Simion, favorizat într-o secție de votare din Alba Iulia

O inversare a rezultatelor electorale a fost semnalată la Secția de votare nr. 42 din Alba Iulia după turul doi al alegerilor prezidențiale.

Nicușor Dan: "Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Președintele Trump"

Noul președinte ales al României, Nicușor Dan, își exprimă entuziasmul pentru viitoarea colaborare cu liderul de la Casa Albă, într-un mesaj publicat pe X.

Sezonul Gemenilor 2025: Ce mesaje aduce pentru Vărsători, Fecioare, Săgetători și Gemeni

Pe măsură ce Soarele tranzitează zodia Gemeni, energiile aeriene ale acestei perioade influențează profund patru semne zodiacale-cheie. Fie că ești Vărsător, Fecioară, Săgetător sau Gemeni, sezonul acesta promite revelații, transformări personale și oportunități de afirmare. Află ce îți rezervă a...

Primarul din Sinaia, dus cu ambulanța la spital. Vlad Oprea acuză probleme cardiace

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanţă, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Probleme la Bloomberg! O pană tehnică a perturbat piețele financiare globale

Serviciul de date financiare Bloomberg, folosit de traderi din întreaga lume, a suferit miercuri o întrerupere care a afectat mai multe funcții ale terminalului, provocând perturbări pe piețele de obligațiuni din Europa.

Good News

Only good and positive news.