Descoperire în știință. Ce viteză au gândurile oamenilor

Descoperire în știință. Ce viteză au gândurile oamenilor
📅 2024-12-29

Oamenii de știință au aflat care este viteza gândurilor oamenilor. Cercetători de la Universitatea Caltech spun că aceasta este mai mică decât se credea, sub conexiunea medie la internet, de exemplu.

Pentru a realiza acest studiu, experții au folosit o metodă inedită de calcul. Cuantificarea gândurilor umane și viteza lor este un proces complex, care include mai mulți factori, notează useit.ro.

Ce viteză au gândurile oamenilor

Potrivit unei estimări recente, viteza medie de descărcare din SUA, în 2024, a fost de 93 de megabiți pe secundă (Mbps). Deși, în acest caz, cantitatea de informație transmisă este mai mică.

Gândurile au o viteză de 10 biți pe secundă, emnificativ mai mică decât viteza de descărcare medie și decât cea pe care au anticipat-o anterior. 

În termeni computaționali, un bit poate avea 1 din 2 valori și e reprezentat, de obicei, de o cifră binară, fie un 1 sau un 0. Dar acest lucru nu corespunde cu cantitatea de informație transmisă. Aceasta este numită și Shannon, după Claude Shannon, considerat „tatăl teoriilor informatice”. 

„Pentru a înțelege conceptul de informație, e esențial să facem diferența dintre informație și date. Să vă dau un exemplu. Am o prietenă care tocmai a născut. I-am trimis un mesaj să o întreb ce gen are bebelușul. În percepția mea, erau șanse egale să fie băiat sau fată. Așa că răspunsul ei urma să îmi transmită exact 1 Shannon,” a declarat Vincent Gripon, expert din cadrul Télécom Bretagne. „Pentru a-mi răspunde, probabil îmi va trimite o frază compusă din mai multe zeci de biți de date pentru 1 singur Shannon.” 

„Creierul nostru este obișnuit cu acest lucru,” a continuat Gripon. „Este estimat că 100 de milioane de biți pe secundă sunt transmiși de cortexul vizual către ariile adânci din neocortex. Cele mai multe dintre aceste date sunt complet inutile pentru noi. Mai mult, includ foarte puține informații.” 

Experții care studiază aceste teorii au încercat să cuantifice informațiile diferitelor sisteme. Inclusiv cât de multe informații sunt transmise în fiecare silabă din limbaj. Și câte informații se află în întregul univers vizibil.

Citește pe Antena3.ro
Moartea misterioasă a unui tânăr din Vaslui. La câteva ore după ce a fost la club a fost găsit fără viață, la marginea unui drum

Cu ajutorul acestor studii au ajuns la o întrebare importantă. Creierele noastre sunt bombardate constant cu date senzoriale, la un ritm incredibil – așa că ce viteză are gândul uman?

Informațiile procesate de creierul uman pe secundă

Experții estimează că datele care „bombardează” creierul au o viteză de 109 biți pe secundă. Dar procesul conștient de procesare a informațiilor e mult mai lent. 

Tocmai pentru că o astfel de cuantificare e dificilă, autorii noului studiu s-au uitat la sarcinile pe care le realizează oamenii și cantitatea de informații care e procesată în acest timp. De exemplu, au analizat sarcina de a scrie la calculator un manuscris scris de mână. 

„Un dactilograf obișnuit scrie 120 de cuvinte pe minut,” scrie echipa în studiul care a descoperit ce viteză are gândul uman. „Dacă fiecare cuvânt are până la 5 caractere, atunci viteza de dactilografiere corespunde cu 10 apăsări de taste pe secundă. Câți biți de informație reprezintă?”

„Mulți ar fi tentați să numere tastele de pe tastatură și să ia logaritmul pentru a obține entropia pentru fiecare caracter, dar e o supraestimare fantastică. Imaginați-va că după ce ați citit începutul acestui paragraf, veți fi întrebați care e următoarea literă.” 

„Entropia limbii engleze e de aproximativ 1 bit pentru fiecare caracter. Un dactilograf iscusit se bazează pe toată această redundanță,” au continuat autorii. „Dacă e obligat să scrie o secvență de caractere aleatorie, atunci viteza scade considerabil.”

Pornind de la acest sistem, experții au concluzionat că viteza gândului unui dactilograf atunci când scrie caractere aleatorii e în jur de 10 biți pe secundă. Ei au analizat și alte sarcini, de la ascultat, la jucarea jocului Tetris. 

„E un număr extrem de mic,” a declarat Markus Meister, coautorul studiului. „În fiecare moment, extragem 10 biți din trilioane pe care le simt simțurile noastre. Și folosim acei 10 biți pentru a percepe lumea din jurul nostru și pentru a lua decizii.”, potrivit useit.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Ordonanța trenuleț vrea să aducă bani la buget din buzunarele studenților

ANOSR critică ordonanța trenuleț și cere Guvernului să renunțe la măsurile care îi vizează pe studenți. Este vorba despre limitarea aplicării reducerii de 90% de care dispun studenții pentru transportul intern feroviar și auto. ANOSR a lansat o petiție și îi invită pe guvernanți la discuții.

Vin sau Cocktail? Secretele băuturii ideale pentru preparatele festive de Anul Nou

Masa de Revelion este un moment special, unde fiecare detaliu contează, inclusiv alegerea băuturilor. O combinație perfectă între mâncare și băutură poate transforma masa festivă într-o experiență culinară de neuitat.

Accident aviatic în Coreea de Sud. Au murit 179 de persoane. Autoritățile au anunțat doliu național

Bilanțul accidentului aviatic produs, duminică, în Coreea de Sud a ajuns la 179 de morți. Autoritățile au anunțat mai multe zile de doliu national, scrie Reuters.

Colegiul Medicilor dă în judecată CNAS

Colegiul Medicilor din România a anunțat că a depus actele pentru chemarea în judecată a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Marii dispăruți ai anului 2024: Sportul românesc i-a pierdut pe Bela Karolyi, Dîba, Birtalan, Duckadam, Mihaela Peneş şi Dan Grecu

Sportul românesc a pierdut în 2024 figuri de marcă precum foştii campioni olimpici, Vasile Dîba şi Mihaela Peneş, foştii campioni mondiali Ştefan Birtalan, Valentin Samungi şi Dan Grecu, dar şi pe eroul de la Sevilla, fostul mare portar Helmut Duckadam.

Ordonanța trenuleț de sărăcire a populației. Ce le pregătește românilor Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar

După două zile de negocieri complicate, Guvernul a stabilit măsurile de austeritate care vor fi aplicate din 2025. Salariile bugetarilor şi pensiile nu vor fi mărite, se elimină tichetele de masă şi ese înjumătăţită valoarea voucherelor de vacanţă, de la 1.600 la 800 de lei, pentru angajaţii stat...

Anauralia și aphantasia: Afecțiunile minții fără imaginație vizuală și auditivă

Anauralia, o condiție fascinantă definită prin absența vocii interioare și a sunetelor imaginare, pune sub semnul întrebării modul în care înțelegem experiențele noastre mentale.

4 zodii vor renaște spiritual în 2025

Patru semne zodiacale vor trece printr-o renaștere spirituală în 2025.

Guvernul lovește în BVB: Se majorează impozitul pe dividende

Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Impozitul pe dividende se măreşte la 10%, potrivit Ziarului Financiar.

Un pescar a fost ucis de un rechin în Marea Barieră de Corali. Cum s-a întâmplat tragedia

Un rechin a atacat şi ucis sâmbătă un bărbat care pescuia cu familia sa în apele Marii Bariere de Corali din Australia, a anunţat poliţia locală, notează AFP.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.