Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi
📅 2025-05-22

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, la ora 12.00, în Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi, Dâmbovița.

Expoziția „Metamorfoze Culturale din secolele XVII-XVIII: moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu” își propune introducerea vizitatorului atât în intimitatea vieții private a familiei domnești, cât și în aspectele generale ce definesc epoca domnului născut în Brâncovenii Romanațiului (azi jud. Olt). Pornind de la neamul boieresc căruia îi aparținea, cu înrudiri pe multiple paliere, sunt evidențiate activitatea politică, relația cu biserica și implicarea în viața culturală. Brâncoveanu este însoțit până la martiriul din anul 1714 prin etalarea unor bunuri de patrimoniu provenind din colecțiile Muzeului Municipiului București și ale Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Având una dintre cele mai lungi domnii din istoria țărilor române, Constantin Brâncoveanu (15 august 1654, Brâncoveni – 15 august 1714, Constantinopol) a fost domnul Țării Românești între 1688, când i-a succedat unchiului său matern, Șerban Cantacuzino, și fatidicul an 1714.

Mai întâi, sunt prezentați înaintașii domnitorului, apoi călătoria continuă alături de Constantin Brâncoveanu încă de la nașterea sa în conacul familiei, la Brâncoveni, unde, alături de clipe fericite, copilăria i-a fost marcată de moartea tatălui, apoi a bunicului patern și, mai târziu, a celor doi frați mai mari, Barbu și Matei. Vizitatorii îi pot urmări parcursul educațional vegheat de unchiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino, cel mai învățat boier al vremii sale, apoi primele dregătorii (vtori logofăt, mare-agă, ispravnic de scaun, mare postelnic, mare spătar, mare logofăt), căsătoria (cu Maria, nepoata domnului Antonie Vodă din Popești), urcarea pe tronul Țării Românești, ctitoriile sale (Hurezi, Sf. Gheorghe Nou), rolul jucat în educația și cultura țării (tipărirea de cărți, înființarea învățământului superior), mazilirea de către otomani în anul 1714 și, în final, canonizarea din anul 1992.

Documentele aflate în colecția Muzeului Municipiului București fac cunoscute domeniile întinse, cu zeci de moșii, pe care familia voievodului Brâncoveanu le deținea în Țara Românească și nu numai. Parcursul expozițional urmărește și impactul epocii brâncovenești asupra evoluției culturale, artistice și sociale a Țării Românești, punând accent pe schimbările pe care această perioadă le-a generat în secolul al XVIII-lea.

Mărturii ale stilului arhitectural din vremea sa se pot vedea și astăzi, prin numeroasele construcții atât în Țara Românească, precum și dincolo de Carpați, la Făgăraș, Sâmbăta de Sus, la curțile (palatele) domnești de la Brâncoveni, Târgoviște, Potlogi, Mogoșoaia, Doicești etc. „Ridicate pentru desfătarea sufletului ori pentru tihna trupului când cumpăna vremii îi va trece pe ctitorii lor peste apele Styxului, minunățiile sculptate în piatră, modelate în cărămidă, meșteșugit zugrăvite în culori ce aveau să străbată veacurile, construcțiile brâncovenești cheamă mereu și mereu la cunoaștere, la meditație, la îmbogățirea sufletului și inimii” – Florentin Popescu (în „Ctitorii brâncovenești”).

Sub conducerea lui Constantin Brâncoveanu, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de dezvoltare culturală și a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele. Arhitectura civilă a epocii brâncovenești sintetizează în chip strălucit elementele deja intrate în structura acestui tip de construcții (pivnițele monumentale, încăperile mari acoperite cu bolţi, loggiile și foișoarele), dar și elementele externe: grădinile italienești, lacurile artificiale. Cele două palate construite pentru fiii cei mari, Constantin și Ștefan, la Potlogi (1698) și Mogoșoaia (1702) îmbină elementele spațiale și decorative ce își revendică originile atât în Orient, cât și în Occident.

Din partea Ansamblului Brâncovenesc – Potlogi, curator este dr. Irina Cîrstina – muzeograf, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Târgoviște, iar din partea Muzeului Municipiului București, curatori sunt dr. Camelia-Mirela Vintilă – arheolog și dr. Ioana-Iulia Manea, muzeograf în cadrul Secției Arheologie Preventivă.

Expoziția „Metamorfoze Culturale din secolele XVII-XVIII: moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu” poate fi vizitată în cadrul Ansamblului Palatul Brâncovenesc din Potlogi în perioada 21 mai – 31 august 2025.

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Înarmarea României. Două aeronave F-16 Fighting Falcon au sosit din Norvegia

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, cumpărate de România din Norvegia, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Film despre viața tenorului Luciano Pavarotti, realizat la Hollywood

O compania de producție de la Hollywood a achiziționat drepturile pentru proiectul biografic dramatizat „Vox Divina”, despre viața legendarului tenor Luciano Pavarotti, semnat de scriitoarea și regizoarea italiană Ivana Massetti, anunță miercuri Deadline.

Zodia ghinionistă a lunii iunie 2025. Este nevoie de prudență și flexibilitate

Un semn zodiacal va trebui să înfrunte unele provocări în luna iunie 2025.

Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare

Fluctuațiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situații, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB.

APEL „Salvați sala Teatru³ CUB (Teatrul Național Iași)!”

Distrugerea Teatrului CUB ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi si din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, ...

O cortină VERDE | Teatrul azi nr. 3-4/2025

Teatrul azi anunţă apariţia numărului 3-4 şi vă aşteaptă la evenimentul de lansare, vineri, 23 mai, ora 17.30, la Teatrul Masca (Bd. Uverturii 14). Întâlnirea face parte din programul aniversar al Teatrului Masca, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de existenţă. Vor discuta, în jurul întrebării: „C...

Ion Sterian, directorul Transgaz: Conducta prin care vor ajunge la țărm gazele din Marea Neagră este 99% gata

Conducta ce va transporta gazele din marea Neagră pe țărm este aproape gata, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum". Termenul de finalizare este sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie.

„Crucea Nordului” pentru mireni, conferită de Episcopul Macarie directorului ICR Stockholm

Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, a primit în data de 21 mai 2025, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Ordinul „Crucea Nordului”, conferit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în ...

Merz: Negocierile pentru încetarea focului în Ucraina ar putea dura luni de zile

Cancelarul german Friedrich Merz avertizează joi că eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Ucraina sunt încă în stadiu incipient și ar putea dura luni de zile, în ciuda impulsului diplomatic în creștere din ultimele săptămâni, potrivit Politico.

Good News

Only good and positive news.