Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare

Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare
📅 2025-05-22

Fluctuațiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situații, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB.

Scăderea ratingului suveran al SUA de către Moody's a dus la o reducere a contractelor la termen pe indici bursieri vineri, după închiderea sesiunii standard.

Deși bursele au revenit luni, apetitul pentru acțiuni americane nu a fost menținut și în sesiunile următoare, iar miercuri, o licitație de titluri de stat cu o primire neașteptat de rece din partea investitorilor a permis o contracție de 1,6% pentru indicele S&P500. Bursele au multe de gestionat în această perioadă: relațiile comerciale internaționale, cele geopolitice, direcția și efectele AI, erodarea echilibrelor bugetare, reforma fiscală din SUA.

În Congresul SUA se dezbat modificări majore, care ar putea duce, în varianta recent discutată de republicani, la creșterea pragului de venituri cu deducere la taxe locale și statale, de la 10 mii de dolari la 40 de mii de dolari.

Planul, care ar putea fi discutat chiar astăzi (joi), ar urma să asigure tăieri de taxe de 3,8 trilioane de dolari, majoritatea prin prelungirea unor reduceri care aveau durata prestabilită până la finele anului. În lipsa unei acțiuni, taxele ar crește. Democrații consideră, însă, de neacceptat reducerea finanțării programelor de sprijin social și medical. Planul de a limita condițiile prin care 40 de milioane de americani cu venituri reduse beneficiază de sprijin pentru alimente este de asemenea un punct spinos, subliniază Claudiu Cazacu.

În același timp, necesitatea de a reduce deficitul intră în conflict cu propunerile actuale, conducând, potrivit Congressional Budget Office (CBO), la o tendință și mai pronunțată de a depăși, până în 2032, nivelul de vârf al datoriei publice în PIB din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cât de sustenabilă este direcția fiscală a SUA?

Estimările merg spre un deficit bugetar de 6,1% în 2032, peste media de 3,5% din ultimii 50 de ani, și un raport datorie publică/PIB de 125% - sau chiar peste. Datoria publică a SUA este în creștere, costurile fiind accentuate de nivelul dobânzilor. Finanțarea datoriei de către state cu care SUA au deficit comercial, în cadrul tensiunilor actuale devine, de asemenea, potențial mai dificilă în perspectivă îndelungată.

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”

Reacția de miercuri pare să aducă în prim plan o întrebare: este traiectoria fiscală a SUA nesustenabilă? Piețele au început să se întrebe în ce condiții planul actual ar putea însemna adâncirea datoriei publice la niveluri care, chiar și pentru cea mai mare economie a lumii ar putea genera dificultăți. Bitcoin a ajuns la un nou nivel record, iar aurul a avut a treia sesiune consecutivă de creștere.

Bursele au recuperat puternic de la minimele din aprilie, cu un salt de 17,3% pentru S&P500, și o recuperare de 23,2% pentru Nasdaq 100, cele două referințe aflându-se la o distanță de sub 5% de vârfurile istorice.

Cu toate acestea, șeful JPMorgan a vorbit despre atitudinea prea detașată a piețelor și subestimarea riscului de inflație și stagnare economică - sau stagflație. Preocuparea privind inflația este, într-adevăr, diferită în funcție de grupul care observă: investitorii văd o creștere ușoară, în timp ce sondajele printre consumatori indică o creștere accelerată, de 7,3% de la 6,5% anterior, pentru anul următor în versiunea Universității din Michigan.

Scăderea petrolului a ieftinit carburanții, ajutând la limitarea prețurilor, și punerea pe pauză pentru 90 de zile a unor taxe vamale foarte înalte între China și SUA este, de asemenea, un sprijin pentru temperarea inflației. Totuși, trendul mai larg de relocalizare și fragmentare a câmpului de comerț global, împreună cu scăderea dolarului american permite estimări de inflație peste ceea ce întrevăd investitorii, arată consultantul de strategie XTB România.

De altfel, un pachet fiscal ar putea fi validat curând în SUA. Astăzi sau în zilele următoare Congresul ar putea vota forma finală a legii promovate de administrația Trump drept „o mare, frumoasă lege”. Piața de obligațiuni suverane va „vota” la rândul său, arătând cât de mare este încrederea în sustenabilitatea traseului fiscal.

Dacă am asista la o reluare a tipului de reacție de miercuri, o avertizare pornită dintr-un segment al pieței, dar ascultată și în segmentul de acțiuni, cu reverberații în percepția de risc, ar putea redeschide ușile volatilității. Deși dobânzile au mai fost în intervalul curent în anii de dinaintea crizei financiare, datoria publică este mult mai mare, aproape cât valoarea economiei, iar efectele, sunt așadar, amplificate: 0,88 trilioane de dolari au fost plățile doar în contul dobânzii pentru datoria publică anul trecut.

La nivel politic se poate considera că spațiul de manevră este încă larg și nu se poate ști cu precizie reacția piețelor. De fapt, creșterea dobânzilor la titlurile de stat americane pe 30 de ani la peste 5,1%, vârful de după 2007 semnalează o tendință care ar putea continua în condițiile unui plan considerat prea „relaxat”. Investitorii ar avea, atunci, un risc sporit de episoade de volatilitate în această vară, punctează Claudiu Cazacu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Înarmarea României. Două aeronave F-16 Fighting Falcon au sosit din Norvegia

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, cumpărate de România din Norvegia, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Film despre viața tenorului Luciano Pavarotti, realizat la Hollywood

O compania de producție de la Hollywood a achiziționat drepturile pentru proiectul biografic dramatizat „Vox Divina”, despre viața legendarului tenor Luciano Pavarotti, semnat de scriitoarea și regizoarea italiană Ivana Massetti, anunță miercuri Deadline.

Zodia ghinionistă a lunii iunie 2025. Este nevoie de prudență și flexibilitate

Un semn zodiacal va trebui să înfrunte unele provocări în luna iunie 2025.

Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare

Fluctuațiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situații, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB.

APEL „Salvați sala Teatru³ CUB (Teatrul Național Iași)!”

Distrugerea Teatrului CUB ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi si din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, ...

O cortină VERDE | Teatrul azi nr. 3-4/2025

Teatrul azi anunţă apariţia numărului 3-4 şi vă aşteaptă la evenimentul de lansare, vineri, 23 mai, ora 17.30, la Teatrul Masca (Bd. Uverturii 14). Întâlnirea face parte din programul aniversar al Teatrului Masca, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de existenţă. Vor discuta, în jurul întrebării: „C...

Ion Sterian, directorul Transgaz: Conducta prin care vor ajunge la țărm gazele din Marea Neagră este 99% gata

Conducta ce va transporta gazele din marea Neagră pe țărm este aproape gata, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum". Termenul de finalizare este sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie.

„Crucea Nordului” pentru mireni, conferită de Episcopul Macarie directorului ICR Stockholm

Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, a primit în data de 21 mai 2025, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Ordinul „Crucea Nordului”, conferit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în ...

Merz: Negocierile pentru încetarea focului în Ucraina ar putea dura luni de zile

Cancelarul german Friedrich Merz avertizează joi că eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Ucraina sunt încă în stadiu incipient și ar putea dura luni de zile, în ciuda impulsului diplomatic în creștere din ultimele săptămâni, potrivit Politico.

Good News

Only good and positive news.