Expoziția „Firul cu plumb” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu rămâne deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery toată luna ianuarie

Expoziția „Firul cu plumb” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu rămâne deschisă la Scemtovici & Benowitz Gal
📅 2025-01-07

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul pasionat de desen contemporan să viziteze, în perioada 10-31 ianuarie 2025, expoziția „Firul cu plumb / Desene” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu.

Expoziția Firul cu plumb / Desene” a artistei Marcela Rădulescu este dedicată graficii și în special desenului, practica sa de predilecție. Artista nu abordează desenul doar ca pe un mijloc de expresie, ci și ca pe un teren al experimentului, unde fiecare lucrare devine spațiu de dialog între material și imaterial, între structuri organizate și dezorganizate, punând în valoare subtilități ale lumii vizuale și fragilității umane.  Acroșajul se articulează pe diferite teme care reprezintă credințele, căutările artistice și locul de pe care artista privește ceea ce o înconjoară, prin ochiul intern și prin cel „public”: Toiagul lui Moise, Echilibre fragile, Noduri, propriul Atelier și alter ego-ul său în poziția privitorului care scrutează și analizează lumea. Selecția prezentată aici, deși nu se dorește a fi o retrospectivă, cuprinde preocupări și lucrări ale artistei realizate în ultimele trei decenii.

„Firul cu plumb” este element în panoplia de lucru a oricărui învățăcel în ale artei și nu numai începători, fixează verticala, fiind folosit ca instrument simplu și eficient pentru a aduce stabilitate și ordine. În jurul lui, se ordonează celelalte linii, curbe, oblice, orizontale, de fugă toate urmând să primească ajutor în a se regăsi într-o relație echilibrată bazată pe proporții ideale. E firul vizibil la capătul căruia o greutate asigură stabilitatea, evocă metaforic forța gravitațională ce ne conectează la suprafața lumii într-o verticalitate stăpână.

Marcela Rădulescu valorifică subtilități ale lumii vizuale, explorând teme precum vulnerabilitatea, timpul și memoria. Caracteristica definitorie a artistei este abilitatea de a crea lucrări care nu doar provoacă estetic, dar încurajează privitorul să reflecteze la ceea ce este dincolo, la o dimensiune mai profundă, filosofică, decât o realitate realist reprezentată. Sensibilă la realitățile sociale, în creațiile sale, artista subtilă observatoare a contextului social, politic și comportamental, povestește prin metafore despre orizonturi, straturi ale memoriei, contemplare, comunicare, istorie și contemporaneitate. De la cadre intime sau inspirate de social și marasmul mediatic, până la texturile stratificate care vorbesc despre ecologie și memorie, lucrările sale sunt o invitație la reflecție asupra complexității vieții (contemporane). Se folosește de elemente grafic-vizuale inspirate din decorurile coloanelor antice grecești și orientale, din miniaturile creștinismului catolic, din pictura clasică dar și din imagini televizate sau elemente de mobilier urban. Marcela Rădulescu evocă o tensiune între individ, unicitate și conformare, abordând melancolic aproape, rolul imaginilor standardizate în definirea identității noastre. Cu o tehnică mixtă și o abordare care evită constrângerile stilistice, artista construiește noi semnificații posibile, păstrând un echilibru între lirism și concept.

Toiagul lui Moise face trimitere la ideea de sincretism, sugerând că toate conceptele și credințele sunt rezultatul unui proces de fuziune culturală. Moise, ca figură istorică și spirituală, devine simbol al acestui sincretism, iar structurile decorative în formă de cabluri din lucrările Marcelei Rădulescu sunt o metaforă a informației care circulă prin rețelele invizibile ale timpului nostru. Se crează o paralelă între structurile decorative ale templelor antice grecești și orientale de la care artista se inspiră și cablurile de pe stâlpi care până de curând brăzdau „cerul” orașelor, având rolul de a transmite informație: internet, televiziune, electricitate, telefonie.

Artista mânuiește cu pricepere tușul, pastelurile, cărbunele și grafitul, creând un echilibru între detaliul tehnic, arabescuri realizate în creion, structuri interne și fluiditatea gestului cu pete difuze, forme aproape abstracte. Texturile realizate sunt sugestive și oscilează între materialitatea organică, țesături, fibre și cea mecanică, forme de cabluri și plase metalice. Unele dintre lucrări au o alură aproape de radiografie, o privire în interiorul unor elemente centrifuge care se frâng.
- Raluca Ilaria Demetrescu


Biografie Marcela Rădulescu
Marcela Rădulescu (n. 1942, Brașov) este artistă vizuală, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția Grafică, figură importantă în grafica românească, în special în Brașov, orașul unde locuiește și creează și unde a expus în mai multe ocazii la Muzeul de Artă. Artistă vizuală cu o bogată activitate didactică, are un univers creativ arondat căminului, atelierului propriu de creație și spațiului intim în general, tratate într-o cheie lirică și aproape transcendentă, printr-un limbaj vizual foarte divers ca abordare plastică. Lucrările sale sunt legate de ideea de structuri organizate și dezorganizări, semnificând opoziția, relația dintre viața materială și cea spirituală, dintre realitatea socială și aspirațiile personale dar și comune. Opera Marcelei Rădulescu se reliefează prin preferința pentru grafică, în mod special pentru desen ca practică artistică și modalitate de expresie, prin ușurința cu care mixează tehnicile și prin refuzul claustrării în dogme stilistice, curajul de a crea noi forme si semnificații posibile. Ea se folosește de desen pe terenul deschis experimentului și reinterpretării imediatului, prin tehnica mixtă și flexibilitatea stilistică, creează lucrări care oferă perspective noi asupra relației dintre material și imaterial, organizat și dezorganizat.

Recent, Marcela Rădulescu a fost premiată de un juriu format din specialiști ai scenei de artă din România, cu locul al II-lea la concursul „Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan – 2024” premiu oferit de Art Movements Foundation cu sprijinul Ministerului Culturii, al Galeriei Scemtovici & Benowitz și cu susținerea ALERT Studio artist-run space, ca semn al recunoașterii valorii creației sale. Lucrarea premiată a fost inclusă în expoziția „Contemporary Drawing in Romania 2024” și este prezentă în cadrul actualei expoziții.

Expoziția cu vânzare va putea fi vizitată luna aceasta între 10 - 31 ianuarie 2025, cu program de vizitare vineri și sâmbătă, între 14:00 - 19:00 și duminica, între 12:00 - 16:00.

Citește pe Antena3.ro
Ce spune Mircea Badea despre Porche-ul cumpărat de David Popovici. În online au apărut păreri pro și contra despre decizia sportivului

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

5 metode ușoare pentru a prelungi durata de viață a telefonului

Telefonul poate funcționa ani de zile dacă ai grijă de el. Aceste sfaturi te vor ajuta, indiferent dacă ai un iPhone sau un telefon Android.

4 zodii ale căror lacrimi sunt semne de forță

Lacrimi, empatie și puterea de a îmbrățișa emoțiile. Descoperă cum aceste zodii își transformă sensibilitatea într-o forță interioară și în ce mod fiecare dintre ele gestionează emoțiile intense.

Atenție șoferi! Amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă. Lista drumurilor cu radare fixe

Șoferii nu vor mai fi opriți în trafic pentru conducerea cu viteză a autovehiculelor, astfel că amenzile vor fi trimise acasă. Poliția a început să instaleze radare fixe pe drumurile din România.

Horoscop 2025 pentru toate zodiile. Schimbări radicale în tehnologie, spiritualitate și relații

Anul 2025 aduce schimbări radicale în tehnologie, spiritualitate și relații pentru toate semnele zodiacale.

Situație gravă în Transnistria. Zeci de mii de gospodării au rămas fără căldură

Peste 51.000 de gospodării nu au gaze și 1.500 de apartamente nu mai beneficiază de încălzire în regiunea separatistă Transnistria, potrivit conducerii de la Tiraspol.

De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane

Un fenomen care afectează majoritatea oamenilor este uitarea instantă a unor lucruri. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri într-o cameră și să uiți ce căutai acolo sau urma să spui ceva și ai uitat este bine să știi că acest fenomen se întâmplă adesea. 

Viața bate filmul: Un actor pierde contractul cu o fabrică de bere, după ce s-a îmbătat

Ryo Yoshizawa, unul dintre cei mai apreciați actori din Japonia, a pierdut contractul cu gigantul Asahi Breweries, după un incident stânjenitor petrecut în ajunul Anului Nou.

Este parchetul SPC alegerea perfectă pentru încălzirea în pardoseală? Interviu cu Marius Murariu, Managing Partner ROOMA.ro

Pardoseala este un element-cheie într-o amenajare și reprezintă totodată o investiție semnificativă. De aceea, este esențial să înțelegi implicațiile pe termen lung ale fiecărei specificații tehnice – de la rezistența termică la stabilitatea dimensională, grosimea stratului de uzură și emisiile VOC.

Expoziția „Firul cu plumb” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu rămâne deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery toată luna ianuarie

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul pasionat de desen contemporan să viziteze, în perioada 10-31 ianuarie 2025, expoziția „Firul cu plumb / Desene” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu.

Ordonanța „Trenuleț” atacată la Avocatul Poporului. Sindicaliștii contestă înghețarea pensiilor: „Guvernul Nu respectă legea”

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, critică Guvernul pentru prorogarea indexării pensiilor prin ordonanță de urgență și cere intervenția Avocatului Poporului.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.