De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane

De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane
📅 2025-01-08

Un fenomen care afectează majoritatea oamenilor este uitarea instantă a unor lucruri. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri într-o cameră și să uiți ce căutai acolo sau urma să spui ceva și ai uitat este bine să știi că acest fenomen se întâmplă adesea. 

Creierul uman trebuie să gestioneze mulți stimuli, gânduri și acțiuni.  „Memoria nu e un singur lucru,” spune Susanne Jaeggi, profesor de psihologie din cadrul Universității Northeastern. „Există componente diferite ale memoriei. Și ele sunt legate de diferite procese cognitive.” 

De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai

Sunt importante două tipuri de memorie, de lungă durată și memoria de lucru. Amintirile pe termen lung reprezintă o categorie vastă și includ cunoștințe, experiențe și abilități care sunt reținute de creier pentru perioade lungi. De la câteva ore la întreaga viață. 

Memoria de lucru  include gânduri care trec rapid prin minte, de la câteva secunde sau minute. Această diferență poate explica de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. 

Memoria de lucru este precum „un caiet de notițe al gândurilor conștiente”, susține Earl K. Miller, profesor de neuroștiință din cadrul MIT. Fiecare nouă informație, dialog intern și stimul extern intră în minte prin memoria de lucru. Unele caracteristici ale memoriei de lucru explică de ce uităm unele dintre acele gânduri. 

Memoria de lucru are o capacitate limitată. Experții încă dezbat exact care e această limită. Dar estimările susțin că poate stoca între 4 și 7 „bucăți” de informații în același timp. În loc să fim conștienți de toate aceste „bucăți” simultan, creierul jonglează de la o idee la alta. Ca urmare, unul dintre aceste gânduri s-ar putea pierde în acest proces, susține Miller. Ceea ce ar putea explica parțial de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. 

Creierul șterge rapid informații pe care nu le consideră importante din memoria de lucru. Tocmai pentru a face loc pentru informații noi. Așa că dacă aceste amintiri pe termen scurt sunt transferate la amintiri pe termen lung, atunci dispar rapid din gândurile conștiente. 

Creierul trebuie să se descurce printre amintiri

Potrivit experților, creierul nu capabil să îndeplinească mai multe sarcini conștiente în același timp, de fapt, susține Miller. Ca urmare, trebuie să „jongleze” între diferite gânduri, pe măsură ce memoria de lucru trece de la o idee la alta. Ceea ce necesită efort conștient și atenție, responsabilitatea cortexului prefrontal. 

Citește pe Antena3.ro
Purtătorul de cuvânt al PSD spune că alegerile prezidențiale trebuie să fie după ce Călin Georgescu epuizează căile de atac în instanță

Acesta zonă a creierul se ocupă și de învățarea complexă, luarea deciziilor și logică. Dacă atenția conștiență e captată de doar unul dintre aceste gânduri, după care e distrasă de altceva, atunci creierul nu mai știe la ce te gândeai înainte. Ceea ce explică de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai.

„Scapă una dintre „bilele” cu care jonglează,” a declarat Miller. „De asta uiți anumite lucruri.” 

Creierul poae să „scape una dintre bile” atunci când ești somnoros sau ai consumat substanțe precum alcool și droguri. Și vârsta reprezintă un factor important în acest proces. 

Pentru a combate acest proces, Miller sfătuiește împotriva multitasking-ului.

„Atunci când încerci să faci mai multe lucruri în același timp, ceea ce faci, de fapt, e să jonglezi,” a declarat Miller. Pentru a-ți aminti o astfel de memorie, experții recomandă să reproduci contextul în care ți-a venit gândul, pe cât posibil, notează useit.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Coaliția a stabilit data alegerilor prezidențiale pe 4 și pe 18 mai - surse

Coaliţia de guvernare a stabilit data alegerilor prezidenţiale: primul tur de scrutin va fi pe 4 mai, iar turul doi va avea loc pe 18 mai.

Noi obligații fiscale pentru micii contribuabili. Vești bune pentru ONG-uri, biserici și asociațiile de proprietari

Un proiect de ordin elaborat de ANAF aduce vești importante pentru organizațiile non-guvernamentale, biserici și asociațiile de proprietari din România. Acestea vor fi scutite de obligația depunerii Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T), ceea ce va reduce considerabil sarcinile administra...

Cum te pregătești pentru o operație estetică

Pregătirea premergătoare pentru o operație estetică constituie un factor determinant în obținerea rezultatelor clinice optime. Conform literaturii de specialitate, este imperios necesar ca anterior procedurii să se efectueze investigații clinice și paraclinice și să se elaboreze un plan terapeuti...

Cum să alegeți echipamente de protecție pentru angajații dumneavoastră

Asigurarea unor echipamente de protecție adecvate este esențială pentru a garanta siguranța și confortul angajaților dumneavoastră. Alegerea corectă a acestor echipamente poate preveni accidentele de muncă, poate crește productivitatea și poate contribui la respectarea normelor legale. Pentru a v...

Fotbal: Elon Musk, interesat să cumpere clubul Liverpool, conform tatălui său

Magnatu Elon Musk ar fi interesat să cumpere clubul englez de fotbal FC Liverpool, conform unei declaraţii a tatălui său la postul britanic Times Radio, transmite DPA.l

Ramadan 2025. Când începe luna sfântă din calendarul islamic

Luna sfântă Ramadan a calendarului islamic va începe anul acesta la doar câteva ore după Luna nouă din februarie.

Ghidul modern al eficienței energetice pentru locuința ta

Căutarea unor soluții eficiente pentru reducerea consumului de energie și optimizarea costurilor este o preocupare tot mai frecventă în rândul proprietarilor de locuințe. Indiferent dacă vrei să economisești bani sau să contribui la protejarea mediului, acest ghid te va ajuta să înțelegi cum poți...

ANOSR cere clarificări privind transportul feroviar al studenţilor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi cu cei ai Autorităţii pentru Reformă Feroviară, cu scopul de a obţine clarificări cu privire la operaţionalizarea prev...

Cum să obții un ten luminos cu produsele coreene de skincare

Te-ai întrebat vreodată cum femeile din Asia, în special cele din Coreea de Sud, reușesc să aibă un ten luminos și impecabil? Nu reprezintă un secret faptul că ele au foarte mare grijă de pielea lor și acordă o atenție deosebită rutinei de îngrijire a tenului. Dacă te-ai întrebat până acum de efi...

Lisa Kudrow a găsit o scrisoarea lăsată de Matthew Perry acum 20 de ani într-un borcan de biscuiți

Lisa Kudrow a descoperit recent o scrisoare emoționantă de la Matthew Perry ascunsă într-un borcan de biscuiți, pe care acesta i l-a dăruit după finalul serialului „Friends”, în 2004, scrie Variety.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.