Expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire”

Expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire”
📅 2024-10-30

Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, 29 octombrie–3 noiembrie 2024

Vernisaj: miercuri, 30 octombrie 2024, ora 17:30

În cadrul manifestărilor internaţionale prilejuite de împlinirea a 700 de ani de la moartea marelui explorator veneţian Marco Polo, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, la iniţiativa Comitetului din Bucureşti al Societăţii “Dante Alighieri”, în parteneriat cu mai multe instituţii culturale române şi italiene, organizează expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire”, curatoriată de doamna Prof. univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana, cu colaborarea doamnei Prof. univ. dr. emerit Smaranda Bratu Elian.

Expoziţia, printr-o abordare interdisciplinară, ilustrează aspecte legate de receptarea figurii lui Marco Polo în România şi este expresia gustului estetic al tinerilor studenţi artişti care, pornind de la opera „Il Milione”, întreprind o reflecţie artistică asupra temei călătoriei ca punct de întâlnire între popoare, punte între culturile Orientului şi Occidentului, întretăiere a schimburilor de bunuri şi idei, de colaborare între cultura scrisă şi cultura vizuală, între literatură şi arte.

Expoziţia „Marco Polo: călătoria ca întâlnire” cuprinde lucrări de grafică, sculptură şi design vestimentar realizate de 15 studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi de profesorii lor, precum şi o carte bibliofilă care reconstituie călătoria lui Marco Polo, însoţită de ilustraţii şi texte introductive din „Il Milione”, cu comentarii bilingve, în română şi italiană, datorate profesorilor universitari Smaranda Bratu Elian, Nicoleta Silvia Ioana, Cornel Florin Moraru.

Lucrările de grafică sunt semnate de Matei Rădulescu, Ştefan Roban, Ioana Dimosthenos, Ana Vîrdol, Serena Diaconescu, Cosmin Grigoraş, Silvia–Alexandra Neagu, Lia Hawa Hristescu, Maria–Elena Ionescu, Alexia Bianca Alecu, Sebastian Andrei Lăutaru (coordonatori: Conf. univ. dr. Carmen Apetrei şi Conf. univ. dr. Ovidiu Croitoru), în timp ce sculpturile sunt realizate de Ruxandra Vulpe (coordonator: Lector univ. dr. Elena Dumitrescu), iar creaţiile de design vestimentar de Maryam Dimofte, Damian Hanganu şi Harun Mazlam (coordonator: Lector univ. dr. Răzvan Vasilescu).

Expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire” reprezintă nu doar o importantă mărturie artistică a cunoaşterii şi asimilării operei lui Marco Polo în România, ci şi un demers artistic relevant al tinerilor artişti ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, care s-au inspirat din „Il Milione” pentru o reflecţie vizuală asupra temei călătoriei, explorând dinamica întâlnirii pentru a valorifica diversitatea culturală şi a promova înţelegerea reciprocă.

Expoziţia va fi vernisată, în prezenţa artiştilor expozanţi şi a curatoarei, miercuri, 30 octombrie 2024, la ora 17:30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, Cannaregio 2211, Veneţia.

Citește pe Antena3.ro
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul unui cartier din Moscova
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Snap, compania care deține Snapchat, depășește estimările privind veniturile și numărul de utilizatori

Snap a depășit estimările Wall Street pentru veniturile trimestriale și creșterea numărului de utilizatori, anunțând totodată o răscumpărare de acțiuni de 500 milioane dolari, scrie Reuters.

Începe Dracula Film Festival - care sunt evenimentele de neratat ale festivalului de film fantastic de la Brașov

Competiții de lung și scurtmetraj, cine-concerte, proiecții în avanpremieră națională, invitați speciali sau Dracula Fantasy Con sunt evenimentele concentrate în 5 zile fantastice propuse de Dracula Film Festival.

Îngrijorător: Pentru prima dată în 130 de ani, muntele Fuji nu este acoperit cu zăpadă la finalul lunii octombrie

Muntele Fuji nu este acoperit de zăpadă la finalul lunii octombrie pentru prima dată de când se fac înregistrări meteorologice. Acestea au început în urmă cu 130 de ani. Explicația are legătură cu vremea neobișnuit de caldă înregistrată în acest an în Japonia.

Sindromul de burnout în România, sub lupa prof. univ. Dragoş Iliescu: Fenomenul este în creştere

România se află la jumătatea clasamentului european în ceea ce priveşte burnout-ul, dar înregistrează o tendinţă de creştere, mai ales la persoanele tinere, a afirmat marţi prof. univ. Dragoş Iliescu, cadru didactic al Universităţii din Bucureşti.

Expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire”

Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, 29 octombrie–3 noiembrie 2024

Lovitură pe piața auto: Taxele vamale la importurile de mașini electrice pe baterii din China intră în vigoare joi

Tarifele vamale de până la 35,3% ale UE impuse producătorilor chinezi de vehicule electrice pe baterii (BEV) vor intra în mod definitiv în vigoare joi, a informat Comisia Europeană (CE) într-un document postat online, transmite DPA.

Abundență și visuri împlinite pentru 2 zodii pe 30 octombrie 2024

Energia zilei de 30 octombrie 2024 aduce pentru două semne zodiacale norocoase o abundență extraordinară și șansa de a-și vedea visurile împlinite. Miercurea aceasta este plină de provocări și oportunități de a crește și străluci.

„Nu poți face sex în această bucătărie”. Arhitectură cu utilitate sexuală, la Facultatea de Urbanism din București

Unul dintre profesorii de la Universitatea de Arhitectură din București riscă să fie suspendat, din cauza glumelor proaste pe care le-a făcut cu studenții. Ar fi al cincilea profesor universitar eliminat, anul acesta, pentru acuzații de hărțuire sexuală. Glumele lectorului universitar de la Arhit...

Kelemen Hunor: Nu este jobul meu să mă delimitez de Viktor Orban

UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu este treaba lui să se delimiteze de declarațiile făcute de-a lungul timpului de premierul ungar, Viktor Orban.

Un tratament experimental ar putea salva inimile pacienților după infarct

După un infarct, inima are o capacitate foarte limitată de a se regenera și dezvoltă cicatrici pentru a-și menține structura. Cicatricile împiedică inima să pompeze sângele eficient, ducând adesea la insuficiență cardiacă. Acum, cercetătorii au dezvoltat o terapie care ar putea schimba situația.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.