Premierul Marcel Ciolacu a respins vineri scenariul ca românii să fie amendați pentru o simplă postare pe Facebook în care își exprimă susținerea pentru un candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai, după modificările aduse joi, prin OUG la legea electorală. „Nu există așa ceva. Este o interpretare excesivă”, a spus Ciolacu.
El a subliniat că modificările făcute de guvern la legea electorală vizează sancționarea marilor platforme online.
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu despre noile prevederi din legea electorală, de la minutul 47:15Premierul a fost întrebat și cum va putea amenda statul român cu miliarde de euro TikTok ori Facebook în condițiile în care aceste companii nu au o reprezentanță în țara noastră și nu se supun legislației din România.
Răspunsuri pe acest subiect au fost oferite, cu o zi în urmă, și de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința în care s-a aprobat ordonanța de urgență care introduce aceste amenzi.
Potrivit acestuia, amenzile către marile platforme online ar putea fi aplicate în baza Regulamentului UE privind serviciile digitale (DSA), chiar dacă acesta nu va deveni obligatoriu decât în luna octombrie 2025.
Autoritatea Electorală Permanentă va emite un ghid electoral în acest sens, iar toate plângerile trebuie trimise la Biroul Electoral Central, care va fi direct cuplat cu mecanismul de monitorizare.
În privința modului în care se vor aplica amenzile către marile corporații din afara UE, Constantin a dat de înțeles că procesul va fi intermediat de Comisia Europeană.
La nivel internațional, a mai menționat Mihai Constantin, „România poate gestiona până la un punct acest gen de litigii, dar după aceea există mecanisme și există deja deschidere din partea Comisiei și organismelor europene ca aceste litigii să poată fi și aplicate, dacă ele sunt instrumentate și întemeiate”.
11 organizații au atenționat joi, după ce guvernul a aprobat ordonanța că oamenii simpli ar putea fi afectați de noile prevederi introduse de Executiv fără o dezbatere publică: „Sunt multe aspecte din proiectul propus care pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare”.
Acestea au atenționat că Articolul 15 din Ordonanța adoptată joi de guvern este neclar.
„În forma apărută în mass-media, pare a reglementa inclusiv o postare personală pe o rețea socială, făcută de o persoană privată, sau o poza personală cu candidatul favorit. Nu este clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de către un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică”, atrag atenția organizațiile.
Articolul 15 din OUG prevede:
„O definiție atât de largă a publicității politice în art. 15 reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare deoarece impune norme restrictive privind conținutul care nu ar trebui să intre în sfera publicității politice”, explică organizațiile.
„De aceea, acest articol trebuie modificat. În plus, OUG introduce reglementări privind publicitatea politică care intră în contradicție cu legislația privind finanțarea campaniei electorale și cu cea privind organizarea alegerilor, ceea ce creează și mai multă confuzie”, adaugă cele 11 organizații.
Ele atrag atenția și asupra amenzilor pentru marile platforme de socializare prevăzute în OUG:
„Art. 16 (7) din text, care prevede amenzi substanțiale pentru marile platforme, pare a ignora că reglementarea acestora se face – conform Regulamentului UE DSA, citat chiar în text – direct de către Comisia Europeană, iar instituțiile românești nu pot da amenzi unor entități juridice care nu sunt înregistrate în România”.
Articolul complet la care se face referire: