Înalta Curte a constatat că o apropiată a familiei Iohannis contestase moștenirea unei case din Sibiu. Au pierdut și președintele trebuie să înapoieze statului 260.000 de euro / Motivarea - HotNews.ro

Înalta Curte a constatat că o apropiată a familiei Iohannis contestase moștenirea unei case din Sibiu. Au pierdut și pre
📅 2025-01-17

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat vineri motivarea hotărârii pronunțate pe 24 septembrie anul trecut, în dosarul privind unul dintre imobilele deținute de familia soției președintelui Iohannis la Sibiu. Odată cu publicarea motivării, ANAF poate trece la recuperarea prejudiciului.

Magistrații au menținut deciziile anterioare ale instanțelor care au respins acțiunile familiei soției președintelui Iohannis de a cere judecătorilor anularea certificatului prin care statul român a fost declarat moștenitor al respectivului imobil.

”Înalta Curte consideră că nu se poate identifica o nelegalitate în analiza instanţelor de fond din perspectiva greşitei aprecieri a calităţii procesuale active prin raportare la existenţa unui interes”, se arată în motivarea publicată vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Imobilul care a făcut obiectul acestui litigiu se află în centrul municipiului Sibiu și a adus familiei Iohannis venituri din chirii de peste 226.000 de euro, în perioada 2001-2015. Respectivul imobil a aparținut între 1999 și 2008, lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.

În 2008 statul a fost declarat moștenitor legal al respectivului imobil. O apropiată a familiei Iohannis, Rodica Baștea a dat statul în judecată, cerând judecătorilor anularea documentului. Rodica Baștea a pierdut procesul. Atât tribunalul, cât și curtea de apel au stabilit respins acțiunea pe motiv ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

”Instanţele de fond şi apel au stabilit în mod definitiv că reclamanta nu a justificat că este titulară a vreunui drept de moştenire, în sensul că nu are calitate de moştenitor în lanţul succesoral invocat”, se menționează în hotărârea publicată vineri de Instanța Supremă.

În litigiul având ca obiect anularea certificatului de moştenitor, explică magistrații Curții, „reclamantul care susţine nelegala sa înlăturare de la dezbaterea succesorală este ţinut a face dovada atât a vocaţiei sale succesorale concrete, cât şi a acceptării succesiunii – în caz contrar, în absenţa dovezii acceptării, el nu are calitatea de moştenitor şi nu poate invoca nelegalitatea procedurii succesorale notariale desfăşurate în absenţa sa pentru că, nefiind moştenitor, nicio vătămare nu poate rezulta din emiterea certificatului în aceste condiţii”.

Înalta Curte reţine că anularea unui certificat de moştenitor se poate cere pentru vătămarea unor drepturi proprii şi nu pentru consideraţii morale sau afective, ce ţin de existenţa unor relaţii de familie.

Calitatea de descendent, subliniază Curtea, nu este suficient de caracterizată în expunerea recursului pentru a putea fi analizată din perspectiva aplicării legii de drept material, deoarece nici reclamanta şi nici autorii ei nu au avut calitatea de descendenţi ai defunctei.

„Nu se poate primi teza conform căreia anularea certificatului pentru motivul arătat implică o concluzie în sensul că celelalte condiţii de validitate ale certificatului erau îndeplinite, din perspectiva autorităţii de lucru judecat o astfel de ipoteză neputând fi primită. Mai mult, cum s-a detaliat în cele ce preced, Tribunalul Braşov chiar a infirmat expres teza calităţii de moştenitor a lui L. atât după K., cât şi după M., apreciind că asemenea dovezi nu s-au administrat. În concluzie, sunt nefondate susţinerile privind tranşarea calităţii de moştenitor a lui L. după K. în cuprinsul deciziei nr. 33/2005 a Tribunalului Braşov, iar absenţa acestei calităţi a fost în mod corect reţinută prin recunoaşterea efectului pozitiv al lucrului judecat prin sentinţa nr. 104/2019 a Tribunalului Hunedoara”, au concluzionat magistrații Curții Supreme în motivarea deciziei.

Motivarea ÎCCJ a fost publicată anterior de G4Media. Potrivit sursei citate, pentru ca ANAF să poată trece la recuperarea prejudiciului, era necesară și publicarea motivării acestei decizii, iar acest lucru a avut loc azi, 17 ianuarie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Matrescența este o perioadă de transformare profundă a femeilor care devin mame. Ce pot face tații pentru a-și sprijini partenerele 

Când vine pe lume un copil, nu se naște doar un bebeluș, ci și doi părinți. Procesul prin care o femeie devine mamă, atât fizic, cât și psihic, poartă numele de matrescență – un termen…

Angajații de la metrou anunță că ies și ei în stradă

Într-un document obținut de HotNews, Sindicatul Liber Metrou a anunțat Primăria Capitalei că miercuri, 22 ianuarie, va protesta. Circa 500 de persoane, susțin sindicaliștii în documentul trimis către administrația Bucureștiului, vor ieși în stradă pe…

USR cere demisia lui Toni Greblă: „A eșuat lamentabil să se asigure că toți candidații au campanii transparente și procesul de votare este corect”

Președinta USR Elena Lasconi cere demisia lui Toni Greblă, șeful AEP, susținând că instituția pe care o conduce nu a făcut nimic să se asigure că, în campania electorală pentru prezidențialele din noiembrie, „toți candidații…

Vor fi amendați românii pentru o simplă postare pe Facebook la alegerile din 4 mai 2025? Ciolacu: Este o interpretare excesivă / Cum vor putea fi amendate TikTok ori Meta

Premierul Marcel Ciolacu a respins vineri scenariul ca românii să fie amendați pentru o simplă postare pe Facebook în care își exprimă susținerea pentru un candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai, după modificările aduse…

Numărul americanilor care caută pe Google ce înseamnă „oligarhie” a crescut subit

Numărul căutărilor pe Google pentru „Ce este o oligarhie?” a crescut subit în Statele Unite după discursul de adio ținut de președintele Joe Biden, liderul de la Casa Albă folosind acest termen pentru a avertiza…

Călin Georgescu pierde definitiv procesul prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri să respingă recursul făcut de Călin Georgescu și Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, în procesul în care au contestat anularea alegerilor prezidențiale. Georgescu îi dăduse…

Scriitorul Stephen King, propunere fără precedent: anularea galei Premiilor Oscar

Scriitorul Stephen King a anunţat pe contul său de Bluesky că nu va vota pentru premiile Oscar în acest an din cauza incendiilor din Los Angeles, conform News.ro. De asemenea, el consideră că ceremonia de…

Cum explică un judecător din Rusia numărul mic de achitări în procesele din țară

Sistemul judiciar al Rusiei nu prevede existența verdictelor de achitare, susține președintele Curții de Apel din Regiunea Krasnoiarsk, Nikolai Fuga, citat de Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din țară. Acesta a…

Înalta Curte a constatat că o apropiată a familiei Iohannis contestase moștenirea unei case din Sibiu. Au pierdut și președintele trebuie să înapoieze statului 260.000 de euro / Motivarea

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat vineri motivarea hotărârii pronunțate pe 24 septembrie anul trecut, în dosarul privind unul dintre imobilele deținute de familia soției președintelui Iohannis la Sibiu. Odată cu publicarea…

Marcel Ciolacu, despre suspendarea lui Iohannis: Nu cred că va fi un demers care va avea succes

Premierul Marcel Ciolacu nu crede că inițiativa POT de suspendare a lui Klaus Iohannis va avea succes. „Nu cred că va fi un demers care va avea succes, e un demers politic populist”, a declarat…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.