Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că Moscova a început să implice „un număr notabil” de trupe nord-coreene în eforturile sale de a alunga trupele ucrainene din regiunea rusească de graniță Kursk, relatează News.ro.
Trupele ucrainene şi-au început incursiunea în regiunea Kursk în luna august şi încă mai controlează unele aşezări de acolo, ca parte a încercării Kievului de a reduce presiunea asupra forţelor sale din estul Ucrainei, unde Rusia a făcut progrese constante.
„Astăzi există deja date preliminare că ruşii au început să folosească soldaţi din Coreea de Nord în asalturi – un număr notabil”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune. „Ruşii îi includ în unităţi consolidate şi îi folosesc în operaţiuni în regiunea Kursk. Pentru moment, doar acolo”, a afirmat liderul ucrainean.
Zelenski a declarat că participarea trupelor nord-coreene la operaţiunile din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, reprezintă o nouă escaladare în războiul care se desfăşoară deja de aproape 34 de luni.
Ucraina va continua să se apere, inclusiv împotriva trupelor nord-coreene, a proclamat Zelenski.
Preliminary data indicates that Russia has begun using a significant number of North Korean soldiers in its assaults. These troops are being integrated into combined units and deployed in operations within the Kursk region. For now, their involvement is limited to this area, but… pic.twitter.com/7vBp4VAJlR
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 14, 2024Oficialii ucraineni şi sud-coreeni au declarat anterior că peste 10.000 de trupe nord-coreene se află în Rusia.
Zelenski susţine că Vladimir Putin ia măsuri pentru extinderea şi continuarea războiului.
El a lansat un nou apel către aliaţii occidentali ai Ucrainei pentru a-şi consolida sprijinul pentru Kiev, spunând că va discuta cu partenerii europeni săptămâna viitoare. Zelenski intenţionează să participe miercuri la Bruxelles la o întâlnire cu liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, NATO şi UE.