VIDEO Protest în fața Guvernului față de Ordonanța „austerității”: Sute de angajați ai penitenciarelor și polițiștii au ieșit în stradă - HotNews.ro

VIDEO Protest în fața Guvernului față de Ordonanța „austerității”: Sute de angajați ai penitenciarelor și polițiștii au
📅 2025-01-02

Angajaţii din sistemul penitenciar şi poliţiştii s-au adunat luni în faţa sediului Guvernului și participă la un protest față de „măsurile de austeritate” impuse de Ordonanţa trenuleţ. Potrivit imaginilor publicate de SNPP Politia Penitenciară, câteva sute de oameni, cu vuvuzele, sunt deja în Piața Victoriei din București.

„Luni, 30.12.2024, ora 12:30, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare protestează în faţa Guvernului României împotriva măsurilor de austeritate impuse de Ordonanţa trenuleţ. Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului”, a anunțat anterior, într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Federația susține că măsurile vor agrava criza de personal din penitenciare, numărul de angajați fiind deja unul sub necesar.

Polițiști, angajați din penitenciare si studenți protestează în Piața Victoriei din București față de proiectul de ordonanță al guvernului, 30 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

La scurtă vreme după ce a fost dat publicității comunicatul FSANP, un anunț similar a venit, printr-o postare pe Facebook, și din partea sindicatului polițiștilor Europol.

„Întâlnirea de la Ministerul Finanțelor între reprezentanții instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică s-a terminat fără vreo concluzie în privința plății orelor lucrate în zilele de repaus și sărbători legale! Nu acceptăm niciun compromis! Maine începând cu ora 12:00 polițiștii și militarii sunt în stradă, în fața Guvernului!”, se arată într-o postare a Sindicatului Europol.

Nemulțumirile sindicatului sunt detaliate pe site-ul Europol, unde se spune că forma ordonanței afectează veniturile polițiștilor care lucrează pe teren, dar le lasă neatinse pe cele ale polițiștilor cu funcții de conducere.

„Strigător la cer este faptul că cei vizați de tăierile salariale din MAI sunt exact polițiștii din stradă. Adică polițiștii de ordine publică, rutieră, polițiștii de frontieră, polițiștii de imigrări, polițiștii din cadrul structurilor de crimă organizată, judiciar etc. „Preaînstelații” din MAI nu vor avea parte de nicio diminuare salarială (…) Ei își conservă veniturile și rămân neatinși de măsurile de austeritate, păstrând salarii uriașe în aparatul central al MAI”, susține Europol.

Și studenții au anunțat un protest pentru luni, 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei, atunci când Guvernul se reunește în ședință pentru a adopta așa-numita ordonanță „trenuleț” care stabilește măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ solicită Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai – iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri bugetare (ordonanţa „trenuleţ”). De asemenea, consideră sindicaliştii, acest proiect vine şi cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învăţământului românesc.

Într-un comunicat de presă comun, federaţiile din învăţământ spun că cele mai importante nemulţumiri vizează îngheţarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe o perioadă îndelungată.

Astfel, sindicaliştii consideră că prin măsura privind îngheţarea salariilor în 2025 „se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023”.

„Nu trebuie să se uite un lucru: și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”, avertizează sindicaliştii din Educație.

Referitor la salarizarea din învăţământ, federaţiile sindicale consideră că şi după majorările consistente din anii 2023 şi 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, „salariu insuficient, ţinând cont de importanţa muncii prestate şi de costurile vieţii din România”.

Aproximativ un sfert din angajații Penitenciarului Poarta Albă protestează deja față de ordonanța austerității pe care Guvernul Ciolacu 2 se pregătește să o adopte la prânz.

Peste 100 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au ieșit luni dimineață în fața instituției, nemulțumiți de măsurile anunțate de Executiv, potrivit publicației locale Replica Online.

Și Federaţia Patronală a Energiei (FPE) şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu propunerea recentă de introducere a unei taxe de 1,5% aplicabile construcţiilor speciale (aşa numita “taxă pe stâlp”), inclusă în cea mai recentă versiune a „Ordonanţei trenuleţ”, şi consideră că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.

La rândul ei, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a atras luni atenţia asupra unui nou val de măsuri fiscale care riscă să destabilizeze mediul de afaceri din România şi precizează că majorarea impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, măsură cuprinsă în ordonanța trenuleț, reprezintă o promisiune încălcată şi o lovitură directă dată investitorilor.

„În pofida promisiunilor repetate ale prim-ministrului că fiscalitatea nu va creşte, Guvernul introduce acum o nouă majorare a impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, după ce acesta a fost recent crescut de la 5% la 8%. Această măsură este o dublă impozitare – profitul companiilor este deja taxat, iar dividendele, care reprezintă sursa de venit a investitorilor, sunt din nou supuse impozitării. De-a lungul anilor, acest impozit a crescut progresiv, de la 5% într-un context economic stabil în 2016, până la 8% în 2023, iar acum la 10%. Este o supraimpozitare care afectează tocmai pe cei care produc valoare şi contribuie substanţial la bugetul de stat. Practic, impozitul pe dividende s-a dublat în ultimii 3 ani, fapt care descurajează mediul antreprenorial şi aşa subdimensionat faţă de potenţialul României şi, în mod deosebit, micii întreprinzători care, cel mai probabil, îşi vor închide afacerile”, arată ANAT.

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii români, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, ducând, cel mai probabil, la falimente în lanț și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, a reacționat, între timp, și Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (IMM România).

„În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central cât și la nivel local”, a transmis IMM România, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Federatia Romalimenta, care grupeaza majoritatea asociațiilor și patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, susține că industria alimentară a mai primit încă o lovitură prin Ordonanța Trenuleţ.

Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii (în cazul alocațiilor). Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.

Conform proiectului de OUG, salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.

Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană, mai stabilește proiectul.

La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție fac personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.

Același proiect mai prevede că:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

FOTO Cristiano Ronaldo va avea o monedă cu chipul lui. Valoarea considerabilă pe care un expert se așteaptă să o depășească

Sportivul portughez Cristiano Ronaldo va fi omagiat de ţara sa prin emiterea unei monede de colecţie cu chipul acestuia – un obiect care ar putea atinge rapid o valoare exorbitantă, scrie site-ul de specialitate Sportune.…

VIDEO Momentul în care camioneta Tesla explodează în fața hotelului lui Donald Trump

Camerele de vederi au surprins momentul în care un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului lui Donald Trump din Las Vegas. Elon Musk’s dumb idea —…

Bărbatul care a scăpat nevătămat după ce mașina sa a fost străpunsă de un parapet avea peste unu la mie alcool pur în aerul expirat

Şoferul care a scăpat nevătămat după ce autoturismul pe care îl conducea a ieşit de pe carosabil şi a fost străpuns de un parapet metalic, în localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş, avea o concentraţie de…

VIDEO Un camion Tesla a explodat în fața unui hotel al lui Donald Trump din Las Vegas / Elon Musk: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

O persoană a murit şi alte şapte au fost rănite după ce un cybertruck Tesla a explodat în faţa unui hotel deţinut de Donald Trump în Las Vegas, informează miercuri Sky News. Persoana care a…

FOTO/VIDEO Atac armat într-un bar din Muntenegru, soldat cu mai mulți morți, inclusiv doi copii / Suspectul este în continuare liber, înarmat şi periculos

Poliţia din Muntenegru caută în oraşul Cetinje un individ înarmat care a ucis miercuri mai multe persoane, printre care doi copii, după o dispută într-un bar, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres. UPDATE…

Johnnie Walker a murit la 79 de ani. Legendarul om de radio britanic, cu o carieră de peste jumătate de veac, a difuzat ultima emisiune cu două luni înainte

Celebrul DJ de radio Johnnie Walker, care a prezentat emisiunile „Sounds Of The 70s” și „The Rock Show” de la BBC Radio 2, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, informează Sky…

Zelenski salută „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei” de la începutul războiului

Oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina este „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit The Kyiv Independent. Ucraina…

VIDEO Makaveli întoarce armele. Susținătorii lui Călin Georgescu, criticați vehement: „Au fost mai mulți nepalezi la metrou”

Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok anul trecut, a subliniat miercuri, într-o înregistrare video publicată pe rețeaua de socializare, că susținătorii fostului candidat la alegerile prezidențiale îi acordă…

Regiunea separatistă Transnistria se află „într-o situație dificilă” după tăierea gazului rusesc, avertizează Chișinăul

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova se află în dificultate după oprirea miercuri a livrării de gaz rusesc către Europa via Ucraina, a anunţat miercuri guvernul de la Chişinău, potrivit AFP. „Regiunea trece printr-o situaţie…

Ce le transmite Patriarhul Daniel credincioșilor, la 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, „un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.