În timpul unei pauze a procesului de la Curtea de Apel București, Laura Vicol a negat, marți seară, că a denunţat pe cineva, fiind întrebată de reporteri dacă a scris un denunţ împotriva premierului Marcel Ciolacu. „O să declar tot când ies”, le-a spus jurnaliștilor adunați în fața instanței fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
„Dumneavoastră l-ați denunțat pe domnul Ciolacu? Așa a apărut în presă, doamna Vicol”, a întrebat unul dintre reporteri.
„Nu am făcut niciun denunț, nu vă mai luați după ce știri apar. O să declar tot, când ies”, a răspuns Laura Vicol.
„Eu v-am rugat din suflet să termin tot ce am de declarat în fața instanței de judecată. Am declarat, acum vor urma concluziile avocaților. (…) Să dea Dumnezeu să se respingă această propunere (de arestare preventivă pentru 30 de zile, n.r.) și ne vedem la declarații”, le-a mai spus ea reporterilor.
„Cum a fost o noapte în arest”, a mai fost întrebată Laura Vicol. „A fost ca fix acum 10 ani, dacă vă aduceți aminte. Acum 10 ani, în aceeași instituție am fost adusă cu cătușe la mâini, care mi-au lăsat semne și după 10 ani. Ca și atunci, când am fost nevinovată… așa că, la fel și azi-noapte, o noapte nedormită, în arest, sunt tot nevinovată. Sunt a doua oară… nu mai contează”, a răspuns ea.
„O primă părere despre acuzații, doamna Laura Vicol. Sunt acuzații grave. Delapidare, evaziune fiscală. Procurorii spun că prin conturile d-voastră personale au trecut 49 de milioane de lei”, au insistat reporterii.
„Nu procurorii, un anumit procuror”, a replicat ea.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru miercuri, la ora 15.00, pronunţarea unei decizii pe cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a celor 11 inculpaţi reţinuţi în dosarul Nordis, potrivit Agerpres.
Marți noapte, Laura Vicol şi soţului ei, Vladimir Ciorbă, au plecat din instanţă, după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere. Acasă au plecat şi ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Emanuel Poştoacă – acţionar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poştoacă, Florin Poştoacă, Sanda Răileanu, Gabriela Vasile, Matei Cristian, Bogdan Adalbert Şaitoş, Oana Claudia Oprea, George Marian Ivan.
În timpul aceleiași pauze în care a fost întrebată dacă l-a denunțat pe premierul Marcel Ciolacu, Laura Vicol a negat că a fost avertizată că urmau să fie efectuate percheziţiile DIICOT sau că şi-a schimbat telefonul după ce a aflat de aceste percheziţii.
Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
De asemenea, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD Andreea Cosma au fost acuzate de implicare în afacerea Nordis, în calitate de notăriţe, însă ele au fost lăsate de procurori să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar.
În urma percheziţiilor efectuate luni au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri şi hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii şi genţi ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme şi se referă la un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (TVA), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat.
Fondurile financiare ilicite astfel obţinute au fost supuse procesului de spălare a banilor.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare şi au sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracţional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a cinci societăţi comerciale, au încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
În referatul trimis în instanță de DIICOT, procurorii susţin că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere din banii oamenilor păgubiţi de Compania Nordis, achitând de exemplu 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre diverse destinaţii de lux de vacanţă, din ţară şi străinătate. Printre aceste zboruri se regăsesc călătoriile spre Nisa și Madrid, când la bordul avioanelor private închiriate se aflau premierul Marcel Ciolacu și alți lideri ai PSD, precum Sorin Grindeanu.
În document, procurorii afirmă că membrii reţelei Nordis au cheltuit din fondurile companiei, după bunul plac, sume exorbitante pe bunuri şi servicii care nu au nicio legătură cu obiectul de activitate al firmei, exclusiv în beneficiul personal.
Costurile pentru achiziţia unor astfel de servicii exclusiviste sunt extrem de ridicate, aşa cum rezultă din facturile de la dosarul cauzei, în referat fiind date șapte exemple de zboruri.
În două dintre aceste zboruri, la bordul aeronavelor s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu, după cum a dezvăluit anul trecut G4Media.ro.
Conform referatului DIICOT, pentru zborul cu ruta Bucureşti – Madrid – Bucureşti din perioada 3 mai 2022 – 5 mai 2022, „a fost achitată suma de 34.900 euro (172.671 lei la cursul de 4.947 lei/euro), aşa cum rezultă din factura (…) din data de 03.05.2022 emisă de ION TIRIAC AIR SRL, către NORDIS TRAVEL SRL”.
Anchetatorii au identificat, în referat, și zborul cu ruta Bucureşti – Nisa – Paris – Nisa – Bucureşti din perioada 27 mai – 30 mai 2022, pentru care „s-a achitat suma de 42.700 euro (211.036 lei la cursul de 4,942 lei/euro), aşa cum rezultă din factura (…) din data de 27.05.2022 emisă de ION TIRIAC AIR SRL, către NORDIS TRAVEL SRL”.
Astfel, cele două zboruri au însumat 77.600 de euro.
Fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților a recunoscut în luna ianuarie că a zburat alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu avionul privat. „De câteva ori. Și cu dânsul și fără”, a afirmat ea, în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D.
„De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?”, a fost întrebată Vicol.
„De câteva ori. Și cu dânsul și fără”, a răspuns Laura Vicol.
Premierul Marcel Ciolacu a publicat pe 25 decembrie pe TikTok un videoclip în care prezintă presupusele facturi pentru zborurile efectuate cu un avion privat închiriat de firma Nordis. El a susținut că documentele dovedesc că și-a plătit din banii săi aceste zboruri.
Inițial, liderul PSD a negat că a călătorit cu avioane private. Apoi, a admis acest lucru, dar a spus că a făcut-o pe banii lui.