Președintele Donald Trump a declarat marți că a ales un design pentru scutul antirachetă „Golden Dome”, în valoare de 175 de miliarde de dolari, și a numit un general al Forțelor Spațiale pentru a conduce acest program ambițios menit să blocheze amenințările din partea Chinei și Rusiei, transmite Reuters.
Programul, ordonat pentru prima dată de Trump în luna ianuarie, urmărește să creeze o rețea de sateliți, posibil de ordinul sutelor, care să detecteze, să urmărească și, eventual, să intercepteze rachete inamice aflate în zbor.
Trump a declarat, într-o conferință de presă la Casa Albă, că generalul Michael Guetlein, din cadrul Forțelor Spațiale ale SUA, va fi managerul principal al programului, considerat de mulți ca fiind piatra de temelie a planificării militare a lui Trump.
President Trump announced the Golden Dome missile defense shield to protect the homeland from advanced missile threats.
Included in the One, Big, Beautiful Bill, this project aims to ensure American security. Congress must pass the bill and send it to the President’s desk. pic.twitter.com/U0gwZ9DNnV
— The White House (@WhiteHouse) May 21, 2025Golden Dome va „proteja patria noastră”, a spus Trump, adăugând că și Canada și-a exprimat dorința de a face parte din acest proiect.
Într-o declarație, biroul prim-ministrului canadian Mark Carney a precizat că acesta și miniștrii săi poartă discuții cu omologii americani privind o nouă relație de securitate și economică.
„Aceste discuții includ în mod natural întărirea NORAD și inițiative conexe, precum Golden Dome”, se menționează în declarație.
Trump a spus că scutul defensiv, care ar urma să coste în jur de 175 de miliarde de dolari, ar trebui să fie operațional până la sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2029, însă experții din industria militară sunt mai puțin siguri în privința acestui obiectiv și a costurilor.
„Ronald Reagan și-a dorit asta cu mulți ani în urmă, dar atunci nu exista tehnologia necesară”, a spus Trump, referindu-se la sistemul de apărare antirachetă bazat în spațiu, cunoscut popular sub denumirea de „Star Wars”, propus de Reagan.
Programul „Golden Dome” se confruntă atât cu un control politic atent, cât și cu incertitudini privind finanțarea.
„Noutatea este suma de 175 de miliarde, dar întrebarea rămâne: pe ce perioadă? Probabil vorbim de 10 ani”, a declarat Tom Karako de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
El a adăugat că expertiza marilor companii tech din Silicon Valley poate fi valorificată pentru a aduce progrese, utilizând totodată sistemele de apărare antirachetă deja existente.
Luna aceasta, Biroul pentru Buget al Congresului a estimat că programul Golden Dome ar putea costa până la 831 de miliarde de dolari pe o perioadă de două decenii.
Legiuitorii democrați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de achiziție și implicarea companiei SpaceX a aliatului lui Trump, Elon Musk, care a devenit un favorit, alături de companiile Palantir și Anduril, pentru construirea componentelor-cheie ale sistemului.
„Noul ecosistem de apărare autonomă din era spațială ține mai degrabă de Silicon Valley” decât de industria grea, a declarat senatorul Kevin Cramer din Dakota de Nord, la evenimentul de la Casa Albă. „Ce e interesant e că acest lucru îl face accesibil pentru toți cei care vor să participe și să concureze”, a mai spus acesta.
Ideea Golden Dome a fost inspirată de scutul de apărare terestru Iron Dome al Israelului, care protejează teritoriul israelian de rachete.
Golden Dome al lui Trump este mult mai extins, incluzând o rețea masivă de sateliți de supraveghere și o flotă separată de sateliți ofensivi care ar urma să doboare rachetele inamice imediat după lansare.
Anunțul de marți marchează începutul efortului Pentagonului de a testa și, în cele din urmă, de a achiziționa rachetele, sistemele, senzorii și sateliții care vor constitui Golden Dome.
Trump a spus că Alaska va juca un rol important în cadrul programului, iar statele Florida, Georgia și Indiana vor beneficia, de asemenea.
Se așteaptă ca multe dintre sistemele inițiale să provină de pe linii de producție deja existente. Participanții la conferința de presă au menționat companiile L3Harris Technologies, Lockheed Martin și RTX Corp ca potențiali contractori pentru acest proiect masiv.
Însă Finanțarea pentru Golden Dome rămâne incertă. Legiuitorii republicani au propus o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari pentru scutul antirachetă, ca parte a unui pachet mai larg de apărare de 150 de miliarde, dar această finanțare este legată de un proiect de reconciliere legislativă controversat, care se confruntă cu obstacole semnificative în Congres.
„Dacă proiectul de reconciliere nu trece, fondurile pentru Golden Dome s-ar putea să nu se materializeze”, a spus un director din industrie care urmărește programul, sub protecția anonimatului. „Asta pune în pericol întregul calendar al proiectului”, a avertizat el.