Armata ucraineană îşi va suplimenta efectivele infanteriei cu aproximativ 50.000 de noi soldaţi preluaţi din alte componente ale sistemului de apărare, pentru a-şi consolida trupele pe front în războiul cu Rusia, a declarat o sursă apropiată Statului Major publicaţiei Ukrainska Pravda, citată marţi de agenţia EFE.
Potrivit acestei surse, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a semnat pe 11 ianuarie un ordin prin care dispune ca aproximativ 50.000 de militari din diferite componente ale armatei să fie preluaţi în forţele terestre ucrainene, care formează cea mai numeroasă componentă a armatei şi este responsabilă cu menţinerea frontului, transmite Agerpres.
Potrivit estimărilor aceleiaşi surse, acest număr de circa 50.000 de soldaţi care vor fi introduşi în rândurile infanteriei reprezintă aproximativ o cincime din efectivele dislocate pe linia frontului. Conform preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, efectivele totale ale armatei ucrainene sunt de aproximativ 800.000 de militari.
Ucraina suferă de o insuficienţă a efectivelor de luptă, a declarat în urmă cu două săptămâni generalul Oleksandr Sîrski, în urma unei controverse provocate de scurgerea în presă a unei informaţii despre realocarea în forţele terestre a unor militari înalt calificaţi din forţele aeriene.
„Trebuie să creştem numărul brigăzilor mecanizate”, a explicat Sîrski, adăugând că, „din păcate, capacitatea de mobilizare nu este suficientă pentru a acoperi această nevoie”. Prin urmare, pentru a consolida trupele care luptă contra armatei ruse în prima linie, sunt în curs de realocare „în limite rezonabile” efective din logistică, aprovizionare şi mentenanţă, în vederea acoperirii lacunelor şi constituirii noilor unităţi, a precizat atunci comandantul-şef al armatei ucrainene.
După aproape trei ani de război cu Rusia, armata ucraineană are nevoie de noi soldaţi pentru a-şi completa pierderile, în timp ce continuă să piardă teren pe frontul de est în faţa trupelor ruse, mai numeroase şi mai bine înarmate.
Ucraina a adoptat, astfel, măsuri stricte de mobilizare, dar care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. În plus, peste 60.000 de soldaţi ucraineni au dezertat în 2024, inclusiv circa 1.700 de soldaţi dintr-o brigadă instruită în Franţa şi care au părăsit neautorizat unitatea chiar înainte să ajungă pe front.
Preşedintele Zelenski a promulgat în luna mai anul trecut un pachet legislativ care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus atunci vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.
Administraţia fostului preşedinte american Joe Biden a cerut Kievului să coboare şi mai mult această vârstă, până la 18 ani. La rândul său, secretarul american de stat al noului preşedinte american Donald Trump, Marco Rubio, a sesizat că principala problemă a Ucrainei nu este aceea că „duce lipsă de bani, ci mai degrabă că duce lipsă de ucraineni”.
Zelenski a refuzat până acum să scadă mai mult vârsta de mobilizare, decizie ce ar agrava criza demografică a Ucrainei şi ar face campania de mobilizare încă şi mai nepopulară. De asemenea, preşedintele ucrainean le-a spus aliaţilor occidentali care-i oferă ajutor în războiul cu Rusia că Ucraina are nevoie mai degrabă de arme suplimentare decât de noi soldaţi.