Transnistria a rămas fără căldură și apa caldă după ce Rusia a oprit furnizarea gazelor - HotNews.ro

Transnistria a rămas fără căldură și apa caldă după ce Rusia a oprit furnizarea gazelor - HotNews.ro
📅 2025-01-01

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina, conform Reuters.

„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat un angajat al companiei locale de energie Tirasteploenergo pentru Reuters prin telefon din Tiraspol, principalul oraș al teritoriului separatist. Acesta a spus că nu știe cât timp va dura situația.

Transnistria este o regiune pro-rusă care s-a desprins de restul Moldovei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Aceasta primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două țări aflate în război.

Potrivit unei declarații publicate pe site-ul web al companiei energetice, întreruperile de încălzire au intrat în vigoare miercuri, la ora locală 7 a.m., dar unele facilități, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Acesta a îndemnat locuitorii să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și ușile de la balcoane și să folosească încălzitoare electrice.

„Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul – acest lucru poate duce la tragedii”, a declarat compania.

Luna trecută, parlamentul local a adresat un apel Kremlinului și parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat la acea vreme că își va proteja cetățenii și soldații ruși din Transnistria.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate prin Transnistria.

Moldova acuză Rusia că exploatează dependența sa energetică de Moscova pentru a destabiliza țara, ceea ce Moscova neagă.

Cum s-a pregătit Moldova

Instituțiile publice din Republica Moldova au intrat în regim de economisire a energiei electrice în contextul crizei care a început de facto de miercuri, 1 ianuarie 2025, ora 07.00, atunci când Gazprom a sistat livrările de gaze în regiunea transnistreană.

Asta va însemna că pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, nu va ajunge cel puțin 30% din energia electrică produsă de Centrala Cuciurgan din stânga Nistrului (MGRES), care până în prezent lucrează cu gazele rusești pe care regiunea le primea gratis. 

Astfel, Serviciul de Presă al Parlamentului Republicii Moldova a anunțat într-un comunicat că pentru a optimiza și a economisi consumul de energie electrică și termică au fost luate următoarele măsuri: iluminatul interior al clădirii va fi redus cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil, iar iluminatul decorativ și arhitectural a fost deconectat. Mai mult, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului au fost  îndemnați să evite utilizarea ascensoarelor și să opteze pentru folosirea scărilor, să deconecteze aparatele electrice și echipamentele care nu necesită un regim de funcționare permanent. De asemenea, pentru a economisi energia termică, se recomandă reglarea temperaturii interioare la valori mai mici de 19°C și utilizarea termostatelor.

De asemenea, Primăria Chișinău a anunțat marți decizia conform căreia, în noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie, în Capitala Republicii Moldova va fi deconectat iluminatul decorativ de pe clădiri și străzi.

„Vor rămâne conectate beculețele decorative de pe Pomul de Crăciun, din Piața Marii Adunări Naționale și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Acestea vor fi aprinse odată cu iluminatul stradal și vor rămâne conectate până la ora 23:30. Am luat această decizie deoarece agenții economici au acceptat să participe la Târgul de Crăciun, iar noi ne onorăm angajamentele. Oamenii au făcut anumite cheltuieli. (…) Pentru a evita speculațiile: în noaptea dintre ani, 31 decembrie – 1 ianuarie, toate decorațiunile vor rămâne conectate în capitală, ținând cont că acestea trebuie deconectate manual de către specialiști din mai multe locații, ceea ce ar fi dificil de realizat chiar în seara de Revelion”, a scris primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. 

Republica Moldova, afectată de această măsură, îşi asigură necesarul de energie electrică din producţie proprie, dar peste jumătate din necesar provine din importuri din România, conform News.ro.

În contextul crizei energetice, Guvernul Republicii Moldova a lansat campania „Economisește energia – plătește mai puțin” și a venit cu recomandări pentru populație, agenții economici și autoritățile publice locale. Printre acestea se numără evitarea utilizării simultane a echipamentelor electrocasnice cu consum mare de energie și deplasarea activităților cu consum ridicat în afara orelor de vârf. Mai exact, recomandarea se referă la faptul că activități precum spălatul rufelor, gătitul intensiv sau utilizarea dispozitivelor industriale pot fi planificate în momente de consum redus. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să aleagă electrocasnicele și echipamentele cu clasificare energetică superioară, care contribuie la economisirea energiei pe termen lung.

„Un act de șantaj energetic”

Autoritățile de la Chișinău au acuzat că decizia Gazprom este „un act de șantaj energetic”, iar regiunea transnistreană a devenit ostatic al situației.

„Gazprom a informat MoldovaGaz că, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7:00, ora Chișinăului, va opri livrările de gaz, invocând motive nefondate legate de obligațiile de plată. Această decizie este un act de șantaj energetic evident, care vizează să transforme locuitorii din regiunea transnistreană în ostatici, lăsându-i fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Guvernul condamnă cu tărie astfel de tactici opresive și reiterează că nu recunoaște vreo pretinsă datorie, invalidată inclusiv de un audit internațional”, se arată într-o declarație a Guvernului de la Chișinău. 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat luni, 30 decembrie, despre provocările actuale în domeniul energetic, într-o întâlnire cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian, criticând decizia Gazprom de a întrerupe livrarea gazelor de la 1 ianuarie 2025. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a subliniat că „Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european”.

Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maximum 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior.

Anterior, compania Gazprom a explicat decizia sa de a opri livrările de gaze în regiunea transnistreană prin faptul că de anul viitor, tranzitul prin Ucraina va fi oprit, iar pentru a continua livrările este necesar ca Republica Moldova să achite datoria istorică de peste 700 de milioane de dolari. În baza unui audit extern, Chișinăul recunoaște doar suma de 8,6 milioane de dolari. Moscova însă a respins concluziile făcute de auditori din Norvegia și Marea Britanie. Mai mult, în realitate, soluția tehnică pentru a livra gazele rusești în regiunea transnistreană există, chiar și fără tranzitul prin Ucraina. Este vorba despre ruta trans-balcanică, prin teritoriul Turciei. În condițiile create, din 16 decembrie, Guvernul de la Chișinău a instituit starea de urgență energetică pentru 60 de zile.  

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Bărbatul care a scăpat nevătămat după ce mașina sa a fost străpunsă de un parapet avea peste unu la mie alcool pur în aerul expirat

Şoferul care a scăpat nevătămat după ce autoturismul pe care îl conducea a ieşit de pe carosabil şi a fost străpuns de un parapet metalic, în localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş, avea o concentraţie de…

FOTO Un camion Tesla a explodat în fața unui hotel al lui Donald Trump din Las Vegas / Elon Musk: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

O persoană a murit şi alte şapte au fost rănite după ce un cybertruck Tesla a explodat în faţa unui hotel deţinut de Donald Trump în Las Vegas, informează miercuri Sky News. Persoana care a…

FOTO/VIDEO Atac armat într-un bar din Muntenegru, soldat cu mai mulți morți, inclusiv doi copii / Suspectul este în continuare liber, înarmat şi periculos

Poliţia din Muntenegru caută în oraşul Cetinje un individ înarmat care a ucis miercuri mai multe persoane, printre care doi copii, după o dispută într-un bar, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres. UPDATE…

Johnnie Walker a murit la 79 de ani. Legendarul om de radio britanic, cu o carieră de peste jumătate de veac, a difuzat ultima emisiune cu două luni înainte

Celebrul DJ de radio Johnnie Walker, care a prezentat emisiunile „Sounds Of The 70s” și „The Rock Show” de la BBC Radio 2, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, informează Sky…

Zelenski salută „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei” de la începutul războiului

Oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina este „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit The Kyiv Independent. Ucraina…

VIDEO Makaveli întoarce armele. Susținătorii lui Călin Georgescu, criticați vehement: „Au fost mai mulți nepalezi la metrou”

Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok anul trecut, a subliniat miercuri, într-o înregistrare video publicată pe rețeaua de socializare, că susținătorii fostului candidat la alegerile prezidențiale îi acordă…

Regiunea separatistă Transnistria se află „într-o situație dificilă” după tăierea gazului rusesc, avertizează Chișinăul

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova se află în dificultate după oprirea miercuri a livrării de gaz rusesc către Europa via Ucraina, a anunţat miercuri guvernul de la Chişinău, potrivit AFP. „Regiunea trece printr-o situaţie…

Ce le transmite Patriarhul Daniel credincioșilor, la 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, „un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat…

Cu cine se vede Daniel Funeriu în turul doi al prezidențialelor: „El o să bage o derivată, eu o transpoziție pinacolică”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile de anul acesta pentru funcția supremă în stat, a publicat marți un mesaj de Anul Nou în care afirmă că…

Anunțul generalului Sîrskîi, după o vizită-surpriză pe frontul din Kursk: „Vom continua să-i distrugem”

Armata rusă a pierdut peste 38.000 de soldați și mai mult de 1.000 de echipamente militare de la începutul incursiunii forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk și până în prezent, a anunțat miercuri comandantul suprem…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.