SUA: Donald Trump a promis granițe închise și deportări în masă. Îl readuce și pe „țarul frontierelor”. Cum acționează deja cei vizați - HotNews.ro

SUA: Donald Trump a promis granițe închise și deportări în masă. Îl readuce și pe „țarul frontierelor”. Cum acționează d
📅 2024-11-12

În Statele Unite, imigranții, angajatorii lor și grupurile care le apără drepturile iau deja măsuri înaintea celui de-al doilea mandat al președintelui ales Donald Trump, în care acesta a promis să deporteze milioane de oameni. Unii se tem de impactul pe care noua administrație de la Washington l-ar putea avea asupra familiilor lor, în timp ce alții speră că planurile – dacă se materializează – vor îmbunătăți lucrurile, relatează CNN.

Aliații lui Trump discută deja opțiunile de deportare și detenție, securizarea frontierei de sud dintre Statele Unite și Mexic fiind considerată o prioritate a noii administrații încă din prima zi. Iar unul dintre primele obiective va fi probabil expulzarea imigranților fără documente și care au comis infracțiuni, după cum a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu planurile preliminare ale echipei de tranziţie a lui Trump.

Însă apărătorii se tem că aceste planuri de deportare se vor extinde în curând și mai adânc în comunitățile americane, vizând persoane despre care ei spun că au dreptul să trăiască în Statele Unite.

LULAC, sau Liga Cetățenilor Latino-Americani Uniți, cea mai veche organizație hispanică pentru drepturile civile din Statele Unite, strânge bani și caută avocați pentru a lupta împotriva a ceea ce numește deja potențiale politici de imigrare „distructive, răuvoitoare, dure și nemiloase”.

„Să n-aveți niciun dubiu: deportările în masă vor face rău milioanelor de persoane vizate de Donald Trump, familiilor lor și comunităților din care fac parte – și fiecărei persoane din țara noastră. Acestea vor despărți părinții de copiii lor, vor distruge afaceri și mijloace de trai și vor nenoroci structura națiunii și a economiei noastre”, a declarat Juan Proaño, CEO al LULAC.

„Ne pregătim de un an”

Cei de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) spun că pregătirile lor pentru eventualele contestații juridice sunt deja destul de avansate.

„Ne pregătim pentru un al doilea mandat al lui Trump de aproape un an, concentrându-ne pe cele mai draconice politici posibile, inclusiv amenințarea de a folosi armata pentru deportare, ceea ce este complet ilegal”, a declarat Lee Gelernt, un avocat ACLU care a susținut multe dintre cele mai mediatizate cazuri în timpul primului mandat al lui Trump.

Și cei de la Centrul Național de Justiție pentru Imigranți (NIJC) au transmis că avocații lor sunt, de asemenea, pregătiți.

„Ne vom continua munca de a furniza reprezentare juridică esențială pentru imigranți și refugiați, luptând pentru a menține familiile unite, apărând accesul la azil și pledând pentru încetarea detenției arbitrare și a deportărilor injuste”, a transmis într-un comunicat Mary Meg McCarthy, directoarea executivă a centrului.

„Ce se va întâmpla acum?”

Cesar Espinosa, un lider al comunității hispanice din Houston, statul Texas, spune că a primit multe apeluri și mesaje de la persoane îngrijorate de când Trump a fost anunțat președinte ales miercuri dimineață. „Resimțim sentimentul de incertitudine din partea multor oameni. Mulți ne întreabă: Ce se întâmplă acum? Ce facem?”, a spus el.

Unii fac parte din așa-numitele familii cu statut mixt, formate atât din cetățeni americani cât și imigranți fără documente. Iar teama e că persoanele care nu sunt cetățeni americani vor fi vizate imediat, afirmă Espinosa, care este rezident permanent legal sau deținător de „carte verde”.

El spune că încearcă să calmeze temerile oamenilor explicându-le că deportările în masă, în special ale celor care nu sunt infractori, vor lua ceva timp. Până atunci, el ține socoteala timpului rămas până când va putea depune cererea de naturalizare în SUA, care e încă la mai bine de doi ani distanță.

Hispanici fani Trump

Cesar Espinosa menționează însă și un alt aspect, și anume că machismul în rândul bărbaților hispanici ar fi putut contribui la susținerea pentru Trump.

„Din păcate, mulți oameni din comunitatea hispanică au aderat la retorica anti-imigranți, chiar și imigranții înșiși”, a spus el.

CNN a vorbit, spre exemplu, cu Jorge Rivas, al cărui sprijin pentru Trump este evident. În meniul restaurantului său Sammy’s Mexican Grill, din Catalina, statul Arizona, și pe care îl conduce împreună cu soția sa, Betty, apare inclusiv un burger MAGA.

Rivas, născut în El Salvador, a primit azil la vârsta de 17 ani, spune el, și vede puține legături între viața sa de imigrant și cea a celor aflați în fruntea potențialei liste cu deportări a lui Trump.

„Dacă au lăsat să intre sute sau mii de oameni care au deja antecedente penale, dacă deportarea lor creează o deportare în masă, sunt de acord”, a spus el.

El nu crede că acțiunea se va extinde la cei care muncesc și care respectă legea. „Asta nu ar fi corect”, spune Rivas. „Trebuie să se asigure că nu-i aruncă, nu-i dau afară, nu-i deportează pe oameni care sunt orientați spre familie”.

Lucrătorii migranți

În California, unde fermierii depind de forța de muncă migrantă, există voci care fac din nou apel la o reformă a imigrației care să permită intrarea oamenilor în SUA pentru munca agricolă temporară. Există, de asemenea, apeluri pentru un statut legal pentru forța de muncă actuală.

„Trebuie să ne concentrăm pe atenuarea deficitului cronic de angajați în fermele din California și pe reducerea obstacolelor în calea angajării”, a declarat președinta federației California Farm Bureau, Shannon Douglass, într-o declarație pentru CNN.

„Ţarul Frontierelor”

Între timp, președintele ales Donald Trump a anunţat numirea lui Tom Homan în funcţia de şef al agenţiei responsabile pentru controlul frontierelor şi imigraţie (ICE). Homan a mai condus ICE și în timpul mandatului anterior al lui Trump.

„Am plăcerea să vă anunţ că fostul director al ICE şi pilon al controlului frontierelor, Tom Homan, se va alătura administraţiei Trump, unde va fi responsabil de graniţele naţiunii noastre (‘Ţarul Frontierelor’)”, a scris miliardarul republican, duminică seară, pe reţeaua sa Truth Social.

„Îl cunosc pe Tom de mult timp şi nu există nimeni mai bun decât el pentru a supraveghea şi controla graniţele noastre”, a continuat Trump, spunând că noul director al ICE va fi responsabil de „toate expulzările străinilor ilegali spre ţările lor de origine”.

Preşedintele ales, în vârstă de 78 de ani, s-a angajat să lanseze, din prima sa zi de mandat, cea mai mare operaţiune de expulzare a migranţilor ilegali din istoria Statelor Unite.

În timpul campaniei sale, el a atacat în mod repetat migranţii ilegali, despre care a spus că „otrăvesc sângele” ţării şi a promis că va reintroduce o politică de separare a familiilor la graniţă.

Cine e Tom Homan

Tom Homan a mai condus ICE în timpul mandatului anterior al lui Donald Trump (2017-2021).

Sub această primă preşedinţie Trump, aproape 4.000 de copii migranţi au fost separaţi de părinţii lor, plasaţi în detenţie.

Homan a jucat un rol cheie în conceperea și implementarea politicii extrem de controversate de separare a familiilor – copiii care traversau ilegal granița de sud în SUA erau separați de părinții lor sau de alți adulți, astfel încât acești oameni să poată fi urmăriți penal, explică Politico.

Tom Homan, în vârstă de 62 de ani, a susținut separarea copiilor migranți de părinți ca mijloc de a descuraja traversările ilegale și a spus că politicienii care susțin politicile privind refugiile migranților ar trebui să fie acuzați de infracțiuni, potrivit BBC.

Deși a demisionat în 2018, la jumătatea președinției Trump, el a rămas un susținător al abordării lui Trump cu privire la imigrație.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Trump face încă o numire în noua sa echipă de la Casa Albă. Cu ce se va ocupa Stephen Miller, un adept al liniei dure în materie de imigraţie

Preşedintele ales al SUA Donald Trump îl numeşte pe Stephen Miller, un vechi consilier al său şi un adept al liniei dure în domeniul imigraţiei, în funcţia de şef-adjunct al politicii în noua sa administraţie,…

Ziua Poloniei, celebrată la Varșovia cu un marș de proporții al naționaliștilor. Poliția, pusă în stare de alertă ridicată

Zeci de mii de naţionalişti şi de extremişti de dreapta au participat luni la un marş prin centrul Varşoviei cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei, relatează DPA. Participanţii la „Marşul Independenţei” au agitat steaguri în culorile…

„Corupția ucide”, pancartă purtată pe străzile din Belgrad. Noi proteste antiguvernamentale după tragedia din gara de la Novi Sad

Mii de manifestanți s-au adunat în fața sediului guvernului sârb cerând arestarea celor vinovați pentru accidentul din gara de la Novi Sad, care a dus la moartea a 14 persoane, informează Reuters. În pofida ploii,…

VIDEO Un avion de linie american, lovit de tiruri de arme de foc deasupra Haiti

Un avion de linie al companiei americane Spirit Airlines cu destinaţia Port-au-Prince, capitala Haiti, a fost lovit de tiruri de arme de foc şi redirecţionat spre ţara vecină Republica Dominicană, a anunţat luni compania aeriană,…

Granturi PNRR de 100.000 EUR pentru digitalizare IMM: „Nu putem discuta despre plăți efectuate către beneficiari”. Situația la zi după 2 ani de promisiuni guvernamentale pentru antreprenorii români

S-au făcut doi ani de când Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) le-a promis antreprenorilor din România granturi de până la 100.000 EUR fiecare, printr-un proiect de ghid privind Programul pentru Digitalizarea IMM-urilor, în cadrul…

SuperLiga: CFR Cluj, la trei puncte de primul loc după victoria cu Oțelul Galați

CFR Cluj a învins formația Oțelul Galați, scor 1-0, într-un meci restant din etapa a șasea a SuperLigii. Damjan Djokovic, decisiv în restanța dintre Oțelul Galați și CFR Cluj Echipa antrenată de Dan Petrescu a…

SUA: Donald Trump a promis granițe închise și deportări în masă. Îl readuce și pe „țarul frontierelor”. Cum acționează deja cei vizați

În Statele Unite, imigranții, angajatorii lor și grupurile care le apără drepturile iau deja măsuri înaintea celui de-al doilea mandat al președintelui ales Donald Trump, în care acesta a promis să deporteze milioane de oameni.…

Cum este încălcat embargoul asupra petrolului rusesc. Țițeiul este transferat sub nasul autorităților spaniole

O încărcătură de petrol rusesc pare că a fost transferată de pe un tanc petrolier pe altul în apropiere de enclava spaniolă Ceuta, ceea ce înseamnă reluarea unei practici pe care autorităţile de la Madrid…

Extrema-dreaptă din guvernul de la Tel Aviv vrea să extindă suveranitatea israeliană în Cisiordania. „Un stat palestinian ar pune în pericol existența Israelului”

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, afirmând că vede o ocazie în revenirea…

Aderarea României la Schengenul terestru, „în linie dreaptă”. Victor Negrescu: „Suntem încrezători, semnalele sunt pozitive”

România este în linie dreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele terestre şi există speranţe pentru adoptarea unei decizii în acest sens până la sfârşitul anului, a declarat luni, la Bruxelles, eurodeputatul PSD Victor…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.