Colecționarii români sunt motivați în principal de rațiuni estetice și personale atunci când achiziționează lucrări de artă, însă o parte semnificativă dintre aceștia (46%) iau în calcul și beneficii de ordin financiar și investițional, precum siguranța plasamentelor, diversificarea portofoliului sau acoperirea riscurilor în perioade de volatilitate economică, arată Deloitte Art Market Report 2025, realizat în premieră în România, în colaborare cu Asociația RAD, pe baza răspunsurilor a peste 100 de colecționari. Cei mai mulți dintre aceștia (49%) își împart interesul între lucrări ale artiștilor români și internaționali, iar puțin peste o treime (36%) rămân fideli creației autohtone, din considerente de accesibilitate și afinitate culturală, mai arată studiul.
Pictura rămâne categoria artistică predominantă, fiind prezentă atât în istoricul de achiziții(89% dintre respondenți), cât și în intențiile de cumpărare (86%). Este urmată de sculptură (53% în istoric, 60% în intenții), respectiv fotografie (49% atât în istoric, cât și în intenții). Instalațiile și arta conceptuală sunt mai puțin prezente în colecțiicomparativ cu categoriile consacrate ― pictură, sculptură și fotografie ―, dar interesul de achiziție există (31%). În același timp, deși formele de nișă (sticlă, video, sculptură în aer liber ș.a.) sunt percepute ca opțiuni viabile de viitor pentru colecționari și investitori, acestea necesită în mod clar un efort susținut de popularizare, potrivit raportului. Pe de altă parte, dat fiind profilul relativ tânăr al colecționarului român (65% dintre respondenți au între 35 și 56 de ani), arta contemporană, cu precădere cea creată după anul 2000, se conturează ca preferință clară, opt din zece respondenți menționând-o atât în istoric, cât și în intențiile de achiziție.
„Studiul reprezintă o premieră în România și un semnal important pe care îl lansăm, alături de Asociația RAD, atât comunității artistice, cât și colecționarilor și pasionaților de artă, oferind recunoaștere pieței locale ca ecosistem emergent, construit pe principii solide, ce combină criteriile estetice și afective cu argumente investiționale. Raportul identifică o serie de tendințe autohtone ― o piață tânără atât din punct de vedere demografic, cât și al practicii colecționarilor, o apetență crescută pentru pictură și artă contemporană și o deschidere tot mai mare către influențele și artiștii internaționali. De asemenea, acesta vine să confirme unele concluzii deja validate de studiile realizate de Deloitte în Luxemburg sau Ungaria, în rândul colecționarilor din marile piețe europene și globale de artă: prioritatea criteriilor artistice în deciziile de cumpărare, necesitatea unui ghidaj mai clar și a unei transparențe sporite în evaluarea lucrărilor și vizibilitatea prețurilor, precum și rolul colecțiilor de artă în conectarea generațiilor”, a declarat Corina Dimitriu, Partener, Deloitte România.
Arta atrage în general investiții moderate din partea colecționarilor români, fiind văzută ca un instrument de acoperire a riscurilor în perioade volatile economic (26%), dar și ca un mijloc de diversificare a activelor (24%) sau chiar ca vehicul speculativ (19%), cu potențial de a genera câștiguri viitoare. În majoritatea portofoliilor, lucrările de artă reprezintă o categorie complementară de active, șase din zece colecționari indicând o pondere de până la 10% din totalul activelor pe care le dețin. Doar 5% dintre aceștia afirmă că au mai mult de jumătate din avere investită în artă.
„Criteriile estetice și afective, alături de rațiunile financiare și investiționale care stau la baza deciziile consumatorilor de artă formează un tandem care generează valoare pe termen lung. Nu întâmplător, cei mai mulți dintre respondenți (66%) declară că păstrează lucrările achiziționate timp de cel puțin zece ani, în general în spații de imediată proximitate, acasă sau la birou. Mai mult de 41% dintre aceștia au intenția clară de a le transmite mai departe, ca moștenire de familie, consolidând ideea de filiație a valorilor în egală măsură estetice și financiare și contribuind ― de ce nu? ― la practica încă tânără în România a patrimoniului gestionat și consolidat de generații succesive (generational wealth)”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener Deloitte și lider al programului Deloitte Private în România.
Peste jumătate dintre respondenți (59%), investesc în artă sume care nu depășesc 10% din venitul anual. Cei mai mulți colecționari (34%) dețin între 6 și 24 de lucrări, ceea ce sugerează o prevalență a colecțiilor mai mici, dar de mare semnificație artistică și influențate puternic de personalitatea colecționarului. Colecțiile mari, de peste 100 sau de peste 300 de piese, care acoperă fiecare câte 11% dintre respondenți, sunt o tendință semnificativă, dar de nișă.
„Această publicație depășește granițele unei simple inițiative de cercetare, ea marchează o etapă de maturizare într-o piață de artă în plină afirmare. Unul dintre cele mai relevante aspecte surprinse în raport este faptul că jumătate dintre colecționari sunt interesați și achiziționează lucrări de artă contemporană, semnate de artiști atât români, cât și internaționali. Această tranziție, de la o piață orientată aproape exclusiv spre creația locală, la una conectată la dialogul internațional al artei contemporane, este un semn clar al dezvoltării unei scene artistice diverse, dinamice și orientate către viitor”, a declarat Catinca Tăbăcaru, galerist, curator, co-fondator Asociația RAD și co-director artistic al RAD Art Fair.
Deloitte Art Market Report 2025 a fost realizat în premieră în România, în colaborare cu Asociația RAD și cu sprijinul Art Advisory Budapesta și al Galeriilor Mütargy. Studiul are la bază un chestionar aplicat în martie-aprilie 2025 în rândul a 104 colecționari locali, care activează în domenii precum artă, financiar, imobiliar, tehnologie, media, juridic ș.a. Raportul, care oferă o sinteză a perspectivelor și intereselor colecționarilor români de artă, a fost lansat în cadrul celei de-a treia ediții a RAD Art Fair, din mai 2025.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați Deloitte.ro.
© 2025. Pentru informații, contactați Deloitte România
Articol susținut de Deloitte România