STUDIU: Copiii care joacă jocuri video au performanțe congnitive mai bune, însă experții avertizează și asupra riscurilor - HotNews.ro

STUDIU: Copiii care joacă jocuri video au performanțe congnitive mai bune, însă experții avertizează și asupra riscurilo
📅 2025-01-04

Timpul petrecut de copii în fața ecranelor – telefoane, tablete sau calculator – este asociat adesea cu efecte negative. Părinții își fac adesea griji în această privință și încearcă să limiteze timpul petrecut de copii în fața ecranelor. Un studiu publicat în jurnalul medical Jama Network Open vine însă cu date noi: copiii care petrec timp jucând jocuri video au, de fapt, beneficii congnitive, este principala concluzie a studiului.

Cercetătorii au trecut în revistă răspunsurile participanţilor, scorurile obţinute la testele cognitive, precum şi datele rezultate din imagistica cerebrală, în cazul a aproximativ 2.000 de copii cu vârste de 9 şi 10 ani, împărţiţi în două grupuri: cei care nu joacă niciodată jocuri video şi cei care petrec timp în faţa ecranului, în fiecare zi, jucându-se trei ore sau mai mult.

Această durată a fost aleasă deoarece depăşeşte perioada de una sau două ore de jocuri video recomandată pentru copiii mai mari de Academia Americană de Pediatrie.

Copiii care joacă jocuri video constant s-au descurcat mai bine la teste

Ambele grupuri de copii implicate în studiu – cei care joacă jocuri video și cei care nu joacă – au avut de îndeplinit două teste.

Primul test a constat în faptul că celor mici le-au fost prezentate săgeţi îndreptate spre stânga sau spre dreapta, iar ei trebuiau să apese cât mai repede pe butonul corespunzător.

În schimb, dacă nu apărea un semn de „stop”, ei nu trebuiau să apese pe niciun buton.

Al doilea test: copiilor le-a fost prezentat un chip şi, mai târziu, un altul, ei trebuind să indice dacă acestea aparţineau aceleiaşi persoane. În acest fel le era testată memoria de lucru, de scurtă durată.

Cercetătorii au descoperit că acei copii care jucau jocuri video se descurcau, în mod constant, mai bine în îndeplinirea sarcinilor.

În timpul testelor, creierele copiilor au fost observate folosind tehnici imagistice specifice. Cele ale copiilor care obișnuiesc să joace jocuri video prezentau o activitate sporită în zonele cerebrale asociate atenţiei şi memoriei.

„Rezultatele ridică posibilitatea interesantă ca jocurile video să ofere o experienţă de învăţare cognitivă cu efecte neurocognitive măsurabile”, au concluzionat autorii studiului.

Ce nu au putut stabili cu exactitate autorii studiului

Totuși, nu s-a putut stabili cu exactitate dacă o performanţă cognitivă mai bună conduce la o perioadă mai mare dedicată jocurilor sau, dimpotrivă, dacă mai mult timp alocat jocurilor îmbunătăţeşte această performanţă, a arătat unul dintre autorii studiului.

În plus, ei admit că rezultatele unor astfel de cercetări sunt limitate de numărul restrâns al participanţilor, în special al celor care recurg la imagistica cerebrală.

Un copil din România petrece 4-5 ore pe zi în fața device-urilor. Medicii avertizează asupra riscurilor

4-5 ore pe zi este media de timp petrecut de un copil din România în fața dispozitivelor, potrivit medicului Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie. Datele au fost obținute în urma campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată anual de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Specialiștii atrag atenția că dependența copiilor și adolescenților de telefonul mobil îi poate determina pe aceștia să își neglijeze responsabilitățile și relațiile și să manifeste neliniște și anxietate atunci când nu își pot accesa telefoanele.

Copiii ajung să își neglijeze hobby-urile, mișcarea/sportul și interacțiunea socială pentru a petrece timp pe telefon. Chiar și când vorbim despre activități care le plăceau anterior.

Deficitul de atenție și capacitatea redusă de concentrare sunt, și ele, puse de medici pe seama utilizării excesive a telefonului mobil de către copii.

În plus, studiile arată că expunerea excesivă la smartphone și, prin acesta, la rețelele sociale poate contribui la apariția sentimentului de singurătate, la depresie sau stimă de sine scăzută.

Foto: Dreamstime.com.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Donald Trump acuză Marea Britanie că ”a făcut o foarte mare greşeală”: Deschideţi Marea Nordului

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut vineri Marii Britanii ”să deschidă” Marea Nordului și a acuzat guvernul laburist că ”a făcut o foarte mare greşeală” cu politica sa de impozitare a energiei, transmite…

Weekend trending în București, 4-5 ianuarie: 2025 poate începe cu karaoke, un concert Omul cu Șobolani sau la un film cu Nicole Kidman

Un pic de soare, un pic de vânt și o vreme destul de blândă pentru primul weekend din 2025, numai bună de luat orașul la pas pentru a vedea cum se pune Bucureștiul pe picioare…

REPORTAJ. Cătălin Nechifor a plecat cu soția în Italia cu autocarul în mai 2007, iar pe Daria, care avea patru ani, au lăsat-o la bunicii din Timișoara. Era o soluție provizorie. „Am zis că ne plătim datoriile și după aia ne întoarcem acasă”

Cătălin Nechifor, 47 de ani, frământă aluatul pentru cozonaci, soția lui, Alina, 41, fierbe urechile, picioarele și coada de porc pentru răcituri (au primit pachet acum câteva zile de la Moldova), iar fiica lor, Daria,…

INTERVIU „Școala nu ne pregătește pentru viața reală”. Cum a reușit o elevă din Suceava să intre la Harvard

În vârstă de 17 ani, Rafaela Barac-Bologa, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a fost admisă, în decembrie, la una dintre cele mai prestigioase universități din lume: Universitatea Harvard…

Autoritățile sud-coreene renunță pe moment la arestarea lui Yoon Suk-yeol

Eforturile de arestare a președintelui sud-coreean, Yoon Suk-yeol, au eșuat vineri, după ce un „ zid uman ” format din sute de susținători ai săi a blocat autoritățile să intre în complexul prezidențial. „Era practic…

Trump se plânge că drapelele SUA vor fi coborâte în bernă în ziua învestirii sale

Preşedintele ales Donald Trump s-a plâns vineri că în timpul învestirii sale din 20 ianuarie, drapelele americane vor fi în continuare coborâte în bernă în onoarea regretatului preşedinte Jimmy Carter, care a murit la sfârşitul…

Ai primit prima de Crăciun? Cât de fericiți ne face de fapt o mărire de salariu

Un bonus de sfârșit de an sau o mărire de salariu ne face mai fericiți? Bucuria pe care o aduce tinde să se estompeze rapid, mai ales dacă și cei din jurul nostru primesc bonusuri…

BBC: Tinerii supracalificați din China lucrează ca șoferi, livratori sau figuranți de film

China a ajuns o țară în care un meșter care face diverse reparații la un liceu deține un masterat în fizică; un angajat la curățenie are o diplomă în planificarea mediului; un livrator de mâncare…

Evadare bizară: 13 deținuți au fugit din închisoare, după ce un detectiv beat le-a deschis ușile celulelor și le-a spus că „sunt liberi să treacă în noul an”, în Zambia

Treisprezece presupuși infractori sunt în libertate în Zambia după ce un detectiv beat a deschis celulele închisorii în care se aflau aceștia, în ajunul Anului Nou, și le-a spus deținuților că sunt liberi să plece,…

Bărbatul acuzat că i-a furnizat cocaină lui Liam Payne a fost arestat. Ce arată cele mai noi date din ancheta morții starului britanic

Poliția argentiniană l-a arestat vineri pe unul dintre cei doi bărbați acuzați că i-au furnizat droguri cântărețului britanic Liam Payne înainte ca acesta să cadă în gol de la etajul al treilea al camerei sale…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.