Președintele ales al SUA și-a exprimat opoziția față de un acord bugetar negociat în Congresul american, lăsând să planeze spectrul unei paralizii a statului federal începând de vineri.
Administrația americană se află sub amenințarea unui shutdown, scrie ziarul francez Le Point, citat de Rador Radio România. Donald Trump s-a opus miercuri unui acord bugetar negociat în Congresul american între aleșii republicani și democrați, stârnind astfel temeri cu privire la paralizia statului federal începând de vineri. Președintele ales și viitorul său vicepreședinte, J.D. Vance, s-au pronunțat într-o declarație comună împotriva textului, spunând că orice concesie către democrați reprezintă „o trădare a țării noastre” și că republicanii nu ar trebui să fie intimidați de amenințarea acestei paralizii a statului, faimosul „shutdown”.
„Ar trebui să adoptăm un text de cheltuieli epurat, care să nu le ofere […] democraților tot ce își doresc”, au argumentat cei doi lideri, care vor prelua mandatul pe 20 ianuarie. Pe rețeaua sa Truth Social, Donald Trump s-a bucurat și de faptul că acest proiect de lege „ridicol și extraordinar de costisitor” „o să moară repede”.
Anterior, cel mai bogat om din toate timpurile, Elon Musk, atacase deja acordul pe rețeaua sa de socializare X. „Ucideți textul!”, a scris în mai multe rânduri miliardarul, acum loial lui Donald Trump.
Donald Trump s-a pronunțat împotriva unui acord bugetar negociat cu democrații, care includea peste 100 de miliarde de dolari ajutor împotriva dezastrelor naturale solicitate de Joe Biden, precum și 10 miliarde de dolari ajutor pentru fermierii americani, dar și o creștere a salariilor aleșilor din Congres.
Acest text urma să facă posibilă finanțarea statului federal până în martie 2025 și să evite paralizia acestuia. Pentru că fără un acord înainte de vineri seara la miezul nopții, guvernul american se va găsi în imposibilitatea de a-și plăti administrația, inițiind astfel o procedură de shutdown (închidere). Administrația va fi astfel parțial paralizată și sute de mii de funcționari publici vor fi în șomaj tehnic.
Această procedură este departe de a fi excepțională în Statele Unite. Din 1976, țara a cunoscut deja 21 de episoade de shutdown, evitând la limită ultimul în septembrie. Deși situația nu este fără precedent, rămâne nepopulară, mai ales pe măsură ce se apropie Crăciunul. Casa Albă a avertizat astfel cu privire la „instabilitatea” pe care această lipsă de acord bugetar o va crea în Statele Unite.