Starea de spirit în economia germană este din ce in ce mai proastă, iar companiile sunt din ce în ce mai pesimiste cu privire la viitor. „Slăbiciunea economiei germane a devenit cronică”, spune șeful Institutului Ifo din München, Clemens Fuest.
Barometrul Ifo al ocupării forței de muncă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, după cum a anunțat joi Institutul, în urma sondajului făcut în rândul managerilor de companii.
În același timp, numărul insolvențelor crește cu 12,6% față de luna similară a anului trecut, potrivit comunicatului din 19 decembrie al Oficiului Federal de Statistică.
Potrivit Ifo, din cauza scăderii comenzilor și a crizei economice, companiile își rețin planificarea personalului mai mult decât au făcut-o în patru ani și jumătate. Barometrul ocupării forței de muncă a scăzut la 92,4 puncte în decembrie, după 93,3 puncte în noiembrie.
Astfel, odată cu al șaptelea declin la rând, barometrul Ifo a aterizat la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, când criza pandemiei de Covid a luat amploare.
„Din ce în ce mai puține companii angajează personal”, a spus șeful sondajelor Ifo, Klaus Wohlrabe. „Proporția companiilor care doresc să reducă locurile de muncă este în creștere”.
Criza economică își lasă amprenta asupra planificării personalului în special în industrie. „Aproape toate industriile iau în considerare reducerea locurilor de muncă”, se mai spune în raport. Industria metalurgică, precum și producătorii de mașini și furnizorii acestora sunt cele mai afectate.
Retailerii intenționează, de asemenea, să reducă pozițiile mai degrabă decât să le ocupe. Dinamica negativă din ultimele luni a continuat în rândul furnizorilor de servicii. „În timp ce turismul angajează, furnizorii de servicii de personal și industria ospitalității au mai multe șanse să reducă locuri de muncă”, au constatat cercetătorii Ifo.
Potrivit informațiilor acestora, nu există semne ale unui val major de concedieri în industria construcțiilor. În ciuda crizei, companiile din acest sector încearcă să își păstreze personalul.
Numărul de insolvențe regulate depuse a crescut cu 12,6 % în noiembrie, față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit informațiilor preliminare de la Oficiul Federal de Statistică, ratele de creștere față de anul precedent au fost în intervalul de două cifre, din iunie 2023, cu o singură excepție.
Cererile sunt incluse în statistică doar după prima decizie a instanței de insolvență. În multe cazuri, data efectivă a cererii de insolvență este cu aproximativ trei luni înainte.
Conform previziunilor unor institute de specialitate, economia germană se va contracta, pentru a doua oară consecutiv, în acest an. În cel mai bun caz, este așteptat un plus minim pentru 2025.
În prezent, „o inversare durabilă a tendinței economice nu este încă previzibilă”, potrivit raportului lunar actual al Ministerului Federal al Economiei.
Motivele invocate pentru aceasta sunt nivelurile ridicate de incertitudine cu privire la evoluțiile geopolitice, posibilele creșteri ale tarifelor vamale de către viitorul guvern american sub președintele ales Donald Trump și viitoarele noi alegeri din Germania.