Cea de-a doua învestire a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA ar urma să atragă în jur de 250.000 de participanţi cu bilet şi va fi mult mai diferită decât ultima dată când America şi-a văzut noul șef al statelor preluându-şi funcţia.
Cu 48 km de garduri negre înalte temporare, 25.000 de oameni din forţele de ordine şi puncte de control de securitate stabilite pentru a verifica sute de mii de spectatori, Washingtonul este pregătit pentru investirea preşedintelui ales Donald Trump de săptămâna viitoare, conform News.ro.
Depunerea jurământului, luni, şi parada – deşi perturbate de vremea geroasă – vor urma unui weekend cu proteste ale adversarilor lui Donald Trump şi cu petreceri şi mitinguri ale susţinătorilor republicanului.
Cea de-a doua învestire a lui Donald Trump vine după o campanie marcată de două atentate la viaţa lui Trump – inclusiv unul în care glonţul i-a atins fizic urechea – şi după două atacuri de Anul Nou asupra americanilor obişnuiţi.
Într-unul dintre acestea, 14 persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite atunci când un veteran al armatei americane a intrat cu o camionetă într-o mulţime de petrecăreţi în noaptea de Anul Nou în New Orleans. În aceeaşi zi, un soldat activ al armatei SUA a detonat un Cybertruck Tesla în faţa unui hotel Trump din Las Vegas, într-un act de sinucidere.
„Suntem într-un mediu cu ameninţări mai mari”, a declarat agentul special al Serviciului Secret al SUA, Matt McCool, într-o conferinţă de presă.
Învestirea propriu-zisă, când Trump va depune oficial jurământul în faţa membrilor Congresului, ai Curţii Supreme, ai noii sale administraţii şi a zeci de mii de alte persoane, va avea loc la Capitoliu.
Este acelaşi loc în care, la 6 ianuarie 2021, mii de susţinători ai lui Trump au spart geamuri, s-au luptat cu poliţia şi i-au făcut pe congresmeni să fugă pentru a-şi salva viaţa, în încercarea de a anula pierderea alegerilor din 2020 în faţa preşedintelui democrat Joe Biden.
Rivala lui Trump la alegerile din 2024, vicepreşedinta democrată Kamala Harris, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile din 5 noiembrie, spre deosebire de Trump, care continuă să susţină în mod fals că pierderea alegerilor din 2020 a fost rezultatul unei fraude.
Oficialii de securitate au declarat că nu au cunoştinţă de ameninţări specifice, coordonate, la adresa învestirii. Ceea ce îi îngrijorează sunt însă „lupii singuratici”, precum atacatorul din New Orleans, sau două incidente separate recente: un bărbat a fost arestat pentru că a încercat să introducă o macetă în Capitoliu.
Un alt bărbat a fost arestat pentru că a încercat să provoace un incendiu în apropierea Capitoliului, potrivit Poliţiei Capitoliului Statelor Unite.
„Această ameninţare a actorului singuratic rămâne cea mai mare justificare pentru menţinerea noastră în această stare de alertă ridicată pe parcursul săptămânii”, a declarat şeful poliţiei Capitoliului SUA, Thomas Manger, în cadrul şedinţei de informare privind securitatea.
La începutul săptămânii, FBI şi Departamentul pentru Securitate Internă au avertizat poliţia din întreaga ţară cu privire la riscul unor atacuri „copie”, similare incidentului din New Orleans.
O mare parte din centrul Washingtonului – care se întinde pe aproximativ 3 km de la Casa Albă la Capitoliu – va fi închisă traficului auto, punctele de intrare fiind blocate cu bariere din beton, camioane de gunoi şi alte obiecte grele.
Cei 48 de kilometri de gard negru înalt de 2 metri, conceput pentru a nu putea fi escaladat, va fi cel mai lung ridicat vreodată în Washington, au declarat oficialii.
Aproximativ 7.800 de soldaţi ai Gărzii Naţionale şi 4.000 de agenţi aduşi de la alte departamente de poliţie din întreaga ţară vor întări securitatea.
În timp ce unii locuitori ai oraşului în care 90% dintre alegători au votat pentru Harris în detrimentul lui Trump se pregăteau să plece în weekend sau să stea acasă pentru a evita blocajele, zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi să vină în centru pentru celebrări şi proteste.
Aproximativ 70% din cele 34.500 de camere de hotel din Washington erau rezervate pentru noaptea învestirii şi pentru noaptea precedentă încă de săptămâna trecută, potrivit datelor furnizate de Smith Travel Research şi împărtăşite cu Reuters de Destination DC, organizaţia oficială de turism din Washington.
Gradul de ocupare hotelieră a fost de 95% pentru învestirea lui Trump din 2017 şi de 78% pentru cea de-a doua învestire a fostului preşedinte Barack Obama, în 2013.
Învestirea lui Trump din 2017 a fost marcată de proteste şi contra-proteste masive. Fostul său purtător de cuvânt, Sean Spicer, şi-a început celebrul mandat afirmând – contrar dovezilor fotografice – că mulţimea de pe peluza National Mall a fost „cel mai numeros public care a asistat vreodată la o învestire – punct”.
Marşul femeilor din ziua următoare a atras sute de mii de oameni pe străzile din Washington – şi chiar mai mulţi în cadrul evenimentelor de solidaritate care au avut loc în întreaga ţară.
O mulţime mult mai mică, de 25.000 de persoane, este aşteptată să participe sâmbătă la Marşul popular anti-Trump din Washington DC, a declarat şeful poliţiei metropolitane, Pamela Smith.
Mii de persoane sunt aşteptate să participe la 12 alte proteste sau mitinguri pe care autorităţile locale le-au permis începând de sâmbătă şi până luni, inclusiv un miting Trump la Capital One Arena, cu o capacitate de 20.000 de locuri, eveniment care are loc duminică.
Juliette Kayyem, profesor la Harvard Kennedy School, care a fost un oficial de securitate naţională în timpul administraţiei Obama, a declarat că autorităţile par să urmeze practica standard în planificarea pentru toate posibilităţile.
„Ceea ce planifici este cel mai rău scenariu, dar bănuiala mea este că nu va fi cazul, ceea ce este bine”, a spus Kayyem. „În ceea ce priveşte planificarea, este întotdeauna mai uşor să reduci decât să creşti”, a subliniat ea.