„Pentru România, alianța cu SUA este unul dintre pilonii fundamentali ai securității naționale, de aceea suntem extrem de atenți la ceea ce se va întâmpla și ne dorim ca negocierile să fie cât mai transparente și să existe un nivel satisfăcător de consultare între SUA și aliații săi din NATO”, scrie Șerban F. Cioculescu, profesor invitat la Universitatea București pe fondul comentariilor tot mai frecvente privind o posibilă înțelegere SUA – Rusia – China.
„Istoria ne demonstrează că periodic marile puteri au avut înțelegeri mai mult sau mai puțin secrete și au delimitat între ele sfere de influență”, spune profesorul Cioculescu într-un editorial publicat în siteul de analize Contributors.
Exemplul cel mai dureros pentru România, dar și pentru Europa de Est a fost pactul Ribbentrop-Molotov, amintește el.
Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939. Actul conţinea un protocol-anexă secret care împărţea Europa Centrală şi de Est în sfere de influenţă, iar semnarea lui a însemnat un moment istoric tragic care a deschis calea celui de-al Doilea Război Mondial, cu implicații dezastruoase pentru umanitate.
Pentru România, cel mai important efect al pactului Ribbentrop-Molotov a fost ultimatumul sovietic din iunie 1940, care a dus la cedarea Basarabiei de către România.
„Începutul celui de al Doilea Război Mondial a avut la baza acest acord secret, care i-a permis dictatorului german să atace Polonia și ulterior statele occidentale inamice, fără teama că va fi lovit din spate de URSS. Stalin a fost acolitul de facto al lui Hitler, cei doi au împărțit frățește Polonia, iar faptul că acum Vladimir Putin neagă acest fapt și pune pe seama precauției și nevoii de securitate a Moscovei acel acord nu scutește Rusia de imensa sa responsabilitate istorică”, mai scrie profesorul.
Dar e posibil așa ceva astăzi? „Ne-am putem imagina că Trump ar decide să negocieze în secret cu Putin si chiar cu Xi acorduri prin care cedează în anumite regiuni spre a obține control asupra altora? Este greu de spus exact, contează ce planuri are, cum va percepe situația din teren, ce sfaturi îi va da anturajul și felul cum va evolua situația internațională”, scrie Cioculescu.